Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜGEM 2008.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜGEM 2008."— Sunum transkripti:

1 TÜGEM 2008

2 ORGANİK TARIMA BAŞLAMA ESASLARI ve TEMEL PRENSİPLER SİBEL GÜNEĞİ YETGİN ZİR. YÜK. MÜH OTK ÜYESİ

3 Organik Tarım; -İnsana ve çevreye dost üretim sistemi
Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik,insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup,esas itibarıyla toprağın sürdürülebilir bir verimliliğe sahip olmasını sağlama, bitkinin direncini artırma gibi üretimde miktar artışını değil ürünün kalitesinin yükselmesini amaçlayan bir üretim sistemidir.

4 ORGANİK TARIMIN AMACI;
Çevre, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, insan ve diğer canlıların sağlığını azami derecede korumak ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamaktır.

5 ORGANİK TARIMIN GENEL KURALLARI
Sözleşmeli, Yetkilendirilmiş Kuruluş kontrolü, Sertifikalı, Planlı, Her aşaması kayıt altına alınmış, Karşılıklı güven esasına dayanan, bir üretim sistemidir.

6 Organik Tarıma Başlama
Müteşebbisin Organik Tarıma Girişi 2. KSK Müteşebbis Müracaatını Kabulü 3. İşletme Analizi 4. İşletme Alanının Planlanması 5. Geçiş Süreci

7 Müteşebbisin Organik Tarıma Girişi
Müteşebbis, bireysel yada proje dahilinde faaliyette bulunabilir, bilgi ve belgeler şunlardır.

8 - kimlik bilgi ve belgeleri,
-İşletmenin yeri, konumu, -tapu veya arazi krokisi -gıda işyerisi “çalışma izni ve üretim izin belgesi”

9 Yetkilendirilmiş kuruluş, başvuruda bulunan müteşebbisin organik tarım metoduyla üretim yapıp yapmayacağına dair karar verir. Müteşebbis ile sözleşme imzalar. Bir kod numarası verir.

10 Orman ve doğal alanlarından ürün toplayan müteşebbis, ürün toplamadan önce Orman Bakanlığından izin almak zorundadır. Söz konusu alanlardan toplanan ürünler için geçiş süreci alanın özelliğine göre KSK tarafından belirlenir.

11 Su ürünleri üretimi yapacak müteşebbis, kamuya ait alanda üretim yapacaksa, ilgili kurumdan gerekli izinleri alır. Su ürünleri için geçiş sürecini tür özelliğine göre KSK belirler.

12 KSK, sözleşme yaptığı müteşebbisin ürünlerinin organik ürün olarak değerlendirilmesi için gerekli çalışmayı başlatır. OTK ve Tarım İl Müdürlüğü organik tarım metodu uygulayan müteşebbis olarak kayıt altına alır. Kayıt altında olmayan her türlü müteşebbis organik tarım faaliyetinde bulunamaz.

13 Geçiş Süreci Organik bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi yapan, orman ve doğal alanlardan ürün toplayan müteşebbisi geçiş sürecine alır. Ürünün organik sertifikası almasına kadar geçen süredir. Bitkisel üretimde organik tarıma başlamasından 12 ay sonra elde edilen ürünler geçiş süreci ürünü olarak değerlendirilir.

14 Geçiş süresi tek yıllık bitkilerde 2 yıl,
çok yıllık bitkilerde ise 3 yıldır. Tek yıllıklarda ekim tarihi, çok yıllıklarda hasat tarihi göz önüne alınır. Geçiş ürünü “Organik Tarım Geçiş Süreci Ürünüdür”

15 Başarılar


"TÜGEM 2008." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları