CBS BİRİMİ 03 EYLÜL 2012. SBB bünyesinde Bilgi İ şlem Daire Başkanlı ğ ı’na ba ğ lı olarak CBS birimi bulunmaktadır. Mart 2012 tarihinde kurulmuş olup,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Sanallaştırma Teknolojileri
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Tarık Kaplan Bilgi İşlem Dairesi Başkanı
Türkiye’deki Kamu İnternet Siteleri Ne Kadar Vatandaş Odaklı?
Bakanlık Düzeyinde Rehberlik Örgütü (Milli Eğitim Bakanı)
KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ CBS Çalışmaları
T.C ÇOBANLAR KAYMAKAMLIĞI İlçe Emniyet Amirliği 2013.
SANALLAŞTIRMA Dr. Cevat Şener ODTÜ BMB
GELECEĞİN ŞEHİRLERİ İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER
YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI Hazırlayan : Muharrem GÜLER
Daire Başkanı Dr.Ünal HÜLÜR.
altyapI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YILI ÇALIŞMALARI
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Kocaeli Afet Sonrası Coğrafi Bilgi Paylaşım Sistemi TED-IMAGINS SAYISAL GRAFİK İzmit Kent Kurultayı 24 Ağustos 2000 Kocaeli Sanayi Odası.
Sanallaştırma Teknolojileri
Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (CBS) Kocaeli Modeli
 106 a det bilgisayar. Donanım özelliklerine göre İşletim Sistemleri, Ofis Programları ve güvenlik yazılımları lisanslı olarak yüklenmiştir.  1 a det.
Fizibilite Etüdü Danışmanlık Projesi
Bahtiyar ÇETİN Endüstri Mühendisi Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI
Başbakanlık e-Kurum Projesi 18 Ocak 2010 Dr. Nihat YURT Başbakanlık EKG.
ADRES BİLGİLERİNİN TUTULMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 18 AĞUSTOS 2006 Mustafa DÖNER Genel.
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
2010 Yılı Boyabat Organize Sanayi Bölgesi Faaliyet Raporu.
Sakarya Hava Kalitesi Koruma ve İyileştirme (SAHAKK-İ) Projesi Ağustos 2007 SAKARYA VALİLİĞİ SAHAKK-İ Proje Grubu.
1 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-2008 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİT ÇALIŞMALARI.
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
İçişleri Bakanlığının 2008/55 Sayılı Genelgesi
KONU BAŞLIKLARI «İŞ ZEKASI» Nedir? «İŞ ZEKASI»’nın Bileşenleri
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
VAN TAPU VE KADASTRO XV. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Belediyelerin kentsel yönetim ve denetimine destek olmak üzere tasarlanmış, kentle birlikte yaşayan Coğrafi Bilgi Sistemidir. Kapsamında kentin tüm harita,
STANDART DOSYA PLANI.
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
Universal Bilgi Teknolojileri
Coğrafi Bilgi Sistemlerinde
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ Orhan Gündüz
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
1. Sistem Yönetimi  Bilişim sistemlerinde ortaya çıkan hızlı değişime ayak uydurmak gerekiyor.  Bakanlığımız Merkez ve Taşra teşkilatı sistem altyapısında.
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİ
T.C. MURATLI KAYMAKAMLIĞI HACI RAFET GÜMÜŞ İMAM-HATİP LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ.
TÜRKİYE’DE KENT BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMALARININ GELİŞİMİ
Başlıca e-Devlet Uygulamaları ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi
STRATEJ İ GEL İ ŞT İ RME BAŞKANLI Ğ I E Ğİ T İ M Ö Ğ RET İ M YILI İ STAT İ ST İ K B İ LG İ LER İ.
BİLECİK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE PLANLAMA ŞUBESİ
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
Nuri BİNİCİ Proje SANALLAŞTIRMA Nuri BİNİCİ Proje
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
Bilişim Ortağınız.
İşinizi büyütmenin en hızlı yolu | Bilişimde doğru çözüm ortağınız intercomp.com.tr.
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ. Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Her kurum için, vermekte olduğu hizmeti herhangi bir nedenden dolayı veremez duruma.
Coğrafi Bilgi Sistemi Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) : Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana/konuma.
E Ş ME İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K BÜROSU.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
AYKOME Uygulaması 1.
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ Fatma tekin no:
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
ARİFİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ CBS NEDİR?
Felaket Merkezi Berk Aydoğdu
ELEMENT BİLGİSAYAR İNSAN KAYNAKLARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ.
Intercomp.com.tr İşinizi büyütmenin en hızlı yolu | Bilişimde doğru çözüm ortağınız.
Sunum transkripti:

CBS BİRİMİ 03 EYLÜL 2012

SBB bünyesinde Bilgi İ şlem Daire Başkanlı ğ ı’na ba ğ lı olarak CBS birimi bulunmaktadır. Mart 2012 tarihinde kurulmuş olup, şuanda 1 Elektrik- Elektronik Mühendisi ve 1 Bilgisayar Programcısı personellerinden oluşturulan toplam 2 kişilik bir kadromuz mevcuttur. Ayrıca Yazılım Birimi’nden 3 Bilgisayar Mühendisi ve İ mar Dairesi’nden 2 Şehir Plancısı personel CBS Birimi’ne aktif destek vermektedir. İ htiyaca göre ileriye dönük personel ve strateji yapılanma planımız ise, Sistem Yöneticisi, Sistem Analisti, Veri Tabanı Yöneticisi, Veri İ şleme Uzmanı, Harita Mühendisi ve Bilgisayar Mühendisi’nden oluşan bir ekiple birlikte CBS faaliyetlerini sürdürmektir.

Grafik Veriler; İ l bazında ilçe haritaları, ilçe bazında mahalle ve sokak haritalarımız (hali hazır, orto fotolar,jeolojik haritalar, plan verileri) mevcuttur. Bunların yanında Tapu Kadastro haritalarına da ulaşabilmekteyiz. Birkaç ilçemize ait bina foto ğ rafları da bulunmaktadır. Ayrıca alt yapı verisi olarak SASK İ, AGDAŞ, SEDAŞ ve TELEKOM kurumlarına ait alt yapı haritalarımız mevcuttur. Sözel Veriler; NV İ ’ den alınan UAVT verileri mevcuttur. Tapu Kadastro mülkiyet ve arazi kullanımı verilerine ulaşabilmekteyiz. (Güncelli ğ i ?) Mevcut Grafik ve Sözel Veri Durumu

Mevcut Server ve Donanım Durumu Kurumumuzda Bilgi İ şlem Altyapısı olarak Vmware ile sunucu sanallaştırma teknolojisi kullanılmaktadır. Sunucu ihtiyacına göre sanal sunucu oluşturulup gerekli konfigürasyonlarla hazır hale getirilir. Bu teknoloji ile sunucuların bir kopyası disaster recovery tarafındaki sunuculara replikasyon yapılır. Ayrıca sistem odasında bulunan harici depolama aygıtlarına da (NAS, Tape backup) dosya, imaj ve sanal sunucu bazında yedekleme yapılmaktadır.

Mevcut Server ve Donanım Durumu

 CBS Birim Personel Durumu Elektrik-Elektronik Mühendisi, 1kişi Bilgisayar Programcısı, 1 kişi  CBS Birimine Destek Veren Personel Durumu ; Bilgisayar Mühendisi,3 kişi Şehir Plancısı, 2 kişi Personel Durumu

Kurumumuzun CBS/KBS tasarım modeli; genel hatlarıyla; NV İ ’den alınan UAVT verilerini sayısal haritalar ile ilişkilendirilerek, sonrasında haritalarımızı Numarataj Birimi ile ortak bir çalışma sonucunda sürekli güncel halde tutarak ( İ lçe Belediyeleri ile Servis Odaklı Entegrasyon sa ğ lanarak) sistemin işletilmesi olarak planlanmıştır. Ayrıca, Sakarya Valili ğ i CBS Birimi ile birlikte veri paylaşımı konusunda fikir birli ğ i sa ğ lanmış olup, bu sayede di ğ er kurumlara ait verilerinde ( İ l Sa ğ lık, İ l Milli E ğ itim, İ l Özel İ daresi v.b.) sisteme dahil edilip yapının daha fazla genişletilmesi hedeflenmiştir. Kurumumuz Açısından CBS/KBS Tasarımı

Sistem Altyapı İ şleyişi 9 Sakarya Büyükşehir Belediyesi Diğer Kurumlar İ mar ve ŞehircilikD.B. Ulaşım D.B. UAVT Versiyonlama AnaSunucu YedeklemeSunucu7/24 T.C. İ çişleri Bakanlı ğ ı NVI Replikasyon Çevre Koruma ve Kontrol D.B. VAL İ L İ K SASKi AGDAŞ SEDAŞ TELEKOM

Yapılacak çalışmalar sonucunda İ l bazında Kurum-Kuruluşların yöneticilerine hızlı ve do ğ ru karar verebilme ortamı sa ğ lanarak, şehrimizin ilçe belediyeleri ve di ğ er kamu kurumlarının sorumlulu ğ unda olan, şehrimize ait altyapı ve üst yapı yatırımlarının daha çabuk, daha ekonomik ve en do ğ ru şekilde planlanması ve koordinasyonunun sa ğ lanması hedeflenmektedir. Ayrıca vatandaşlarımızın, kamu kurum–kuruluşlarının ve özel kuruluşların ihtiyaç duydukları mekansal ve sözel verilerin belirli kapsamlarda web servis sa ğ lanarak sunulması amaçlanmıştır.

KURUMUMUZUN CBS / KBS BAKIŞ AÇISI 11 Kurumumuzdaki üst düzey yöneticiler CBS’ nin önemi benimsemiş durumdalar ve her konuda CBS Birimine destek vermektedirler. Fakat yeterli kaynak maalesef bulunmamakta.

YAPMIŞ OLDU Ğ UMUZ UYGULAMA ÖRNEKLER İ 12 Sakarya Büyükşehir Belediyesi Elektronik Muhtarlık Otomasyon Sistemi (SEMOS) 2 mahalle ölçekli Grafik veriler ile NV İ verilerinin eşleştirilmesi, numarataj ve aykome modeli oluşturulması.

YAPMIŞ OLDU Ğ UMUZ UYGULAMA ÖRNEKLER İ 13 Mezarlık Bilgi Sistemi (MEB İ S)

“Co ğ rafi Bilgi Sistemi” projesine, uygulanabilirli ğ inin incelenece ğ i ve eksikliklerin ortaya çıkarılaca ğ ı bir pilot projeyle başlanmıştır. ( Haziran 2012) Pilot proje çalışmasında 2 ilçe Belediyesi ile grafik ve sözel veri entegrasyon sa ğ lanarak, sistem içindeki 3 (Büyükşehir, İ lçe Belediyesi ve Valilik) kurumun yetki ve sorumlulukları çerçevesinde sistemin eşzamanlı çalışması sa ğ lanacaktır. Pilot Projemiz

BBB İLÇE BELEDİYESİ SAKARYA VALİLİĞİ NVI AAA İLÇE BELEDİYESİ

BAKANLIK VE D İĞ ER KURUMLARDAN BEKLENT İ LER Sürdürülebilir bir CBS oluşturmak için Di ğ er Kurum ve Kuruluşlardan öncelikli olarak beklentilerimiz; Kamu Bilgi Sistemlerinde Birlikte Çalışabilirlik Esaslarına İ lişkin Başbakanlık Genelgeleri Kapsamında Çalışmaların Yürütülmesi Co ğ rafi Bilgi Sistemleri altyapılarını oluştururken ve bu kapsamda yatırımlar yaparken OGC Standartlarına uyumluluk konusuna özen gösterilmesi 16

17 03 EYLÜL 2012