Mali İzleme 2005 Yıl Sonu Raporu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BORÇ YÖNETİMİ.
Advertisements

24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
GLOBAL FİNANSAL KRİZİN TÜRK KAMU MALİYESİNE YANSIMALARI
2009 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SAGP, Milyar $)
RAKAMLARLA TÜRKİYE
SON EKONOMİK GELİŞMELER
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Merkezî yönetim bütçe kanununda; yılı ve izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri, varsa bütçe.
Durgunluk ve Maliye Politikası
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Mali Saydamlık İzleme Raporu 3
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları R. Hakan ÖZYILDIZ 2013.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BÜTÇE AÇIKLARI.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
© 2003 By Default! A Free sample background from Slide 1 1 DÖNEM BAŞI İŞLEMLERİ Erkan KARAARSLAN
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
MEHMET YUSUF EMRE KARAASLAN
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Nakit Yönetimi Dairesi
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
27 Nisan 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Makro İktisat İktisadi Analiz
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Kamu Maliyesi Pelin Yenigün-Dilek Şubat 2007.
© 2003 By Default! A Free sample background from Slide 1 1 DÖNEM BAŞI İŞLEMLERİ Erkan KARAARSLAN
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları R. Hakan ÖZYILDIZ 2015.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 2005 Performans Programı Salim DEMİRHAN Devlet Bütçe Uzmanı 12 Ocak 2004 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol.
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI; *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm 13 basamaktan oluşur. 13.
2 Mart 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU. İÇİNDEKİLER - SANAYİ ÜRETİMİ - İSTİHDAM - İSTİHDAM - DIŞ TİCARET - CARİ İŞLEMLER DENGESİ - KAMU MALİYESİ.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
KAMU MALİYESİ.
Devlet borçlanması-3.Hafta
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 MALİ YILI BÜTÇE HAREKETLERİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2009 BÜTÇE HAREKETLERİ.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2010 BÜTÇE HAREKETLERİ.
Devlet Muhasebe Standartları
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 MAYIS AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
Üniversite Hastanelerinde Global Bütçe ve Etkileri Üniversite Hastaneleri Birliği XIX. Toplantısı Erciyes Üniversitesi, Kayseri 16 Ekim 2017 Prof. Dr.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
Sunum transkripti:

Mali İzleme 2005 Yıl Sonu Raporu

Tepav Bütçe Denetimini Neden Yapıyor Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Tepav Bütçe Denetimini Neden Yapıyor Kamu mali politikalarının sivil denetimi Krizlerin ciddi toplumsal maliyetleri Ekonomik istikrar kamu malı niteliğinde Enformasyon asimetrisi Mali politika tartışmalarının kalitesini yükseltmek analitik boyut getirmek Mali uyumun kalitesi Sosyal harcamalara odaklı analiz Mali saydamlık AB Süreci Mali kriterler, saydamlığa verilen önem Demokratikleşme

Tepav Bu Konuda Neler Yaptı? Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Tepav Bu Konuda Neler Yaptı? Bütçe Hakkı’nın en önemli demokratik haklardan biri olduğu bilincinin geliştirilmesi Konuda uzman olmayanların da rahatlıkla takip edebileceği raporlar Hedefleri tuttururken izlenen politikaların uzun dönemde oluşturacağı risklerin analizi Yatırım harcamalarında görülen kısıntılar Sağlık ve Eğitim

Çerçeve I 2005: Hedefler açısından başarılı bir yıl. Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Çerçeve I 2005: Hedefler açısından başarılı bir yıl. FDF hedefi ilk kez fazlasıyla tuttu: % 6,5(+) Borç stoku %90’lardan %57’ye indi. Dört yıl önce, dört yıl sonra. Ne olursa olsun hedefleri tutturma dönemi bitti. Hedefin nasıl tutturulduğunun önemli olduğu bir döneme girdik.

2005: Hedefler açısından başarılı bir yıl. Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları 2005: Hedefler açısından başarılı bir yıl.

Çerçeve II. Neden hala mali disiplin? “Yahu, bu iş bitmemiş miydi?” Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Çerçeve II. Neden hala mali disiplin? “Yahu, bu iş bitmemiş miydi?” Bitmedi. Daha yeni başlıyor. Ekonominin büyüme kapasitesinin artırılması. Tempolu büyüme süreci, cari işlemler açığını öne çıkarıyor. (Düşük tasarruf, yüksek yatırım) Cari işlemler açığı, dengeleyici kalem olarak, mali disiplini öne çıkarıyor.

Gündem Mali İzleme Mali Saydamlık İzleme Raporu 3 Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Gündem Mali İzleme Hesaplar Ne Kadar Şeffaf? Bütçe Giderleri Faiz Dışı Harcamaların Gelişimi Faiz Harcamalarının Gelişimi Bütçe Gelirleri Bütçe Finansmanı Mali Saydamlık İzleme Raporu 3 Türkiye’de Mali Saydamlığı Önemli Kılan Dinamikler Mali Saydamlığın Tanımı ve İzlenen Süreç Mali Saydamlık Endeksi Sonuçları Endeksi Olumlu ve Olumsuz Yönde Etkileyen Gelişmeler

Hesaplar Ne Kadar Şeffaf? Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Hesaplar Ne Kadar Şeffaf? Bütçe Hesaplarına Yansıtılmayan Harcamalar Devlet Hastanelerine Olan Borçlar İlaç, Medikal Firma ve Diğer Sağlık Kurumlarına Olan Borçlar Emeklilere Vergi İadesi Ödemelerinden Kaynaklanan Bütçeleştirilmemiş Tutarlar Tahakkuk Ettirilmemiş KİT Görev Zararları

Hesaplar Ne Kadar Şeffaf? Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Hesaplar Ne Kadar Şeffaf?   Milyar YTL GSMH’ye Oranı Devlet Hastenelerine Olan Birikmiş Borçlar 3,5 0,7 Eczanelere, Medikal Firmalara, Üniversite Hastanelerine ve Diğer Sağlık Kurumlarına Olan Birikmiş Tahmini Borçlar 1,0 0,2 Emeklilere Vergi İadesi Avanslarından Bütçeleştirilmeyen Tutarlar 1,1 TMO'ne Aktarılan Kredi Tutarı 0,9 Toplam 6,5 1,3

Bütçe Giderleri Bazı ödeneklerin fazlasıyla aşılması, Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Bütçe Giderleri   Ödenekleri aşılan harcama kalemleri Ocak-Aralık Yeşil Kart Ödemeleri 157,3 BAĞ-KUR'a Transfer 114,5 SSK'ya Transfer 113,9 Tarımsal Destekleme 107,2 Hayvancılığın Desteklenmesi 174,5 KİT Görev Zararları 110,0 Diğer Cari Transferler 140,8 Gayrimenkul Alımları ve Kamulaştırılması 159,2 Sermaye Transferleri 142,1 Bazı ödeneklerin fazlasıyla aşılması, Bazı ödeneklerde hedeflenin altında kalınması kötü planlamanın bir işaretidir.

Harcamaları Aşan Kalemlerin Bir Önceki Yılla Karşılaştırılması Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Harcamaları Aşan Kalemlerin Bir Önceki Yılla Karşılaştırılması

Bütçe Ödeneğinin Altında Kalan Harcamalar Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Bütçe Ödeneğinin Altında Kalan Harcamalar

Harcamalardan Sapmalar Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Harcamalardan Sapmalar 2004 yılında başlangıç harcama hedefinden yaklaşık %13,6 oranında, 2005 yılında ise yaklaşık %13,7 oranında sapma görülmektedir. 2004 yılında sapma gözüken ana kalemler; Gayrimenkul Sermaye Üretim Giderleri – 1,62 milyon YTL İç Borç Faizi – 8,27 milyon YTL 2005 yılında sapma gözüken ana kalemler; Yeşil Kart Uygulamasına İlişkin Sağlık Hizmetleri – 0,6 milyon YTL İç Borç Faizi – 8,95 milyon YTL Sosyal Güvenlik Kurumlarına Transferler – 1,76 milyon YTL

Faiz Dışı Harcamaların Gelişimi Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Faiz Dışı Harcamaların Gelişimi Ödenek aşımında bulunulan harcama kalemleri ağırlıklı olarak transfer harcamaları ve özellikle sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferlerden kaynaklanmaktadır.

Faiz Dışı Harcamaların Gelişimi Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Faiz Dışı Harcamaların Gelişimi Faiz dışı harcamaların toplam ödeneğinin aşılmaması için yapılan kesintiler genelde boomerang tipi kesintilerdir. Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri İlaç Harcamaları gibi Boomerang tipi kesintiler; ileride daha büyük maliyetler olarak geri dönmesi muhtemel harcamalar üzerinde yapılan kesintilerdir.

Faiz Harcamalarının Gelişimi Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Faiz Harcamalarının Gelişimi 2005 yılında faiz harcamalarında görülen olumlu gerçekleşme üç nedenle açıklanabilir. Gerçekleşen döviz kurunun, yılbaşında ödenek hesabına esas alınan döviz kurunun %17 altında kalması, İç borçlanmanın vadesinin arttırılması, İç borçlanma faizlerinin düşmesi.

Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Bütçe Gelirleri 2005 yılında Konsolide Bütçe Gelirleri bütçe hedefinin %6,5 üstünde gerçekleşmiştir. Dağılıma bakıldığında vergi gelirleri bütçe hedefine uygunluk gösterirken performansı sağlayan vergi dışı gelirlerdeki artıştır. Ancak bunların önemli bir kısmı FDF hesabında dikkate alınmayan (özelleştirme gibi) gelirlerdir.

Mali İzleme Raporu 2005 Ocak-Aralık Bütçe Sonuçları Bütçe Finansmanı Nakit rezervlerinde 2005 yıl sonu itibari ile görülen artış, Hazine’nin borçlanma politikasının Merkez Bankası’nın para politikasına destek niteliği taşıması anlamına gelmektedir.