Konsey Tüzüğünün Sunumu (EC) n° 1234/2007

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
Advertisements

Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
Avrupa Birliği.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İstanbul 26 Mart 2010 CARACAL 4.Yetkili Merciler Toplantısı 2-4 Şubat 2010 Brüksel Haydar HAZER.
Elektrik Piyasası Kanunu
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
1 Kamu müdahalesi ve özel depolama için gerekli prosedürler Temel noktalar Michel Ferret FranceAgriMer Paris.
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
FranceAgriMer Sunumu Michel Ferret FranceAgriMer Paris.
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
İSTATİSTİKLERLE TÜRK DERİ SEKTÖRÜ İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİ.
AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE MEVZUAT İYİLEŞTİRME ÇABALARI Dr. Recep KIZILCIK BAŞBAKANLIK KANUNLAR VE KARARLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Hububat sektöründeki fiyat destekleme mekanizmaları Tarihçe ve şimdiki durum Michel Ferret FranceAgriMer Paris.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
En Yoksullar için Avrupa Yardım Planı (PEAD) Plan / 2010 sayılı yönetmelik (AB) Değiştirilmiş 11 Ekim 2012 tarihinde oylanan yönetmelik (AB) PEAD.
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
Üretim Kotaları ile ilgili Mekanizmalar
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
İTHALAT MEKANİZMALARI Michel FERRET. TARİFELENDİRME Marakeş Gümrük vergilerinin değişimi; sabit gümrük vergileri + 6 yılda % 36 oranında indirim. Hesap.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
DTÖ ve AB’deki Gelişmeler Işığında 21. YÜZYILDA TÜRKİYE TARIMI Erol H. Çakmak ve A. Halis Akder ODTÜ, İktisat Bölümü.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
1 Dünya Ticaret Örgütü İleri Tarım Müzakereleri ve Türkiye T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü.
E D & F MAN Sugar Ltd AB’deki Değişimler ve Türk Şeker Endüstrisine Etkileri.
AB’nin Şeker Politikaları ve Şeker Reformu
Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VI. Bölüm.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 27 Ağustos AB Üretimleri (Ocak- Haziran 2015’in Ocak- Haziran 2014 ile kıyaslanması) 27 Ağustos Bazı üye devletlerin.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
OTP’nin finansmanı Antalya, 28 Şubat 2018
Esnek Döviz Kuru Sisteminde Para Politikası
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
Denetimlerin düzenlenmesi
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
OTP kuralları ve yapılanması
Tarım sektörünün önemi
Eşgüdümleme ve Kontrol
Sunum transkripti:

Konsey Tüzüğünün Sunumu (EC) n° 1234/2007 OĞUZ REVİZE TAMAM Konsey Tüzüğünün Sunumu (EC) n° 1234/2007 Michel Ferret FranceAgriMer Paris

Sunuma Genel Bakış OPD Nedir ? OPD’nin tarihçesi Komisyonun Yaklaşımı Sonuçlar Konsey Tüzüğü 1234/2007’ün Yapısı Sonsöz

Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Nedir ? Tarım sektörünü (hububat, şeker, süt..) yöneten AB Tüzüklerinin oluşturulması Genel olarak CMO’nun ilgili hükümleri İç piyasa (destekleme fiyatları./ müdahale….) Dış Ticaret (ithalat mekanizmaları, ihracat sübvansiyonları) Karar mekanizmaları ( Üye ülkeler) İlk Ortak Piyasa Düzeni : Hububat OPD (1967) Her OPD, çerçeve bir Konsey tüzüğüne (« Ana tüzük ») dayanır. Ana tüzük, uygulama tüzükleri (« ayrıntılı tüzükler ») ile tamamlanır; Çoğunlukla Komisyon tüzükleri Tüzükler, tüm üye ülkelerde eş zamanlı olarak uygulanırlar.

Tarihçe ve sürükleyiciler (1) 1243/2007 no.lu tüzük yürürlüğe girmeden önce, her bir bağımsız Ortak Piyasa Düzeni kendi Ana Tüzüğüne sahipti. Örneğin, Hububat için 1784/2003 no.lu tüzük Not : Zamanla, Çoğu Ortak Piyasa Düzenleri köklü değişikliklere (« Reformlar ») uğramışlardır. >> Ana Tüzükler yeniden biçimlendirilmiş, yürürlükten kaldırılmış ve « isim » değiştirmişlerdir Örneğin, hububat için; 120/67 (1967) no.lu tüzük >>> 2727/75 no.lu tüzük >>> 1784/2003 no.lu tüzük …

Tarihçe ve sürükleyiciler (2) 2005, dönüm noktası : Lizbon Anlaşmasına Fransızların « Hayır’ı » (29 /5/2005) Hollanda : Yukarıdakinin aynısı oldu (1/6/2005) AB Komisyonu aşağıdakileri amaçlayan bir kampanya yürütür (Ekim 2005) : AB-vatandaşlarının güvenini geri kazanmak AB-Tüzüklerinin yürütülmesine ilişkin idari yükü kolaylaştırmak Örneğin, ithalat / ihracat lisanslarına tabi ürünlerin sayısının azaltılması Ortak Tarım Politikasının (OTP) sadeleştirilmesi

Tarihçe ve sürükleyiciler (3) Ancak o zaman, AB-Komisyonu oldukça liberal yönlüydü ( ) : >>> OTP’yi sadeleştirmek aynı zamanda piyasa enstrümanlarının zayıflatılması yönünde bir güdü anlamına da geliyordu

Komisyonun Yaklaşımı (1) Tüm eski ve gereksiz hükümlerin kaldırılması Yatay yaklaşım : Yeni tüzüğün (1234/2007 no.lu) çeşitli Ortak Piyasa Düzenlerinden gelen tüm « özdeş » mekanizmalarla aynı bölüme konulması Örneğin : Müdahale, dış ticaret … Gerek duyulduğunda, ilgili mekanizmanın adının uyumlulaştırılması Mekanizmaları « aynı seviyeye düşürmek » için zemin hazırlanması Adı geçen mekanizma için ilgili sektörlerin en düşük mevcut seviyeli sektör ile bir hizaya getirilmesi Örneğin; Süt için « referans miktarlar » şeker sektörü modelinde « kotalar » olmaktadır. (o zaman, şeker kotalarının aşamalı olarak azaltılmasına karar verilmişti) 2009 yılındaki hububat müdahalesi için ihaleler yoluyla satın alma uygulamasının başlaması (et ve süt müdahalesi modellerinde olduğu üzere)

Komisyonun Yaklaşımı (2) Bazı durumlarda, Üye ülkeler (Konsey ve yönetim komitesi) ve Komisyon arasındaki güç dengesinin değiştirilmesi (Madde 195, 1234/2007 no.lu tüzük) …. Not : 1234/2007 no.lu tüzük bir Konsey tüzüğüdür ancak Konsey tüzüğü için olan taslaklar daima Komisyon tarafından hazırlanırlar.

Sonuç 21 farklı OPD birleştirilerek « Tek OPD Tüzüğü » olarak düzenlendi (1234/2007 no.lu tüzük) 78 Konsey tüzüğü yürürlükten kaldırıldı (21 Ana Tüzük + çeşitli Konsey uygulama tüzükleri) 920 Madde >>> 204 madde Not : « Bu da cabası » Daha da basitleştirme / Dahiyane bir fikir : hatırlanması kolay Tüzük « Adı »

1234/2007 no.lu Tüzük’ün Yapısı. Ana Kısımlar Kısım I : Tanımlar Kısım II : İç Piyasa Müdahale ve özel depolama Kotalar (şeker, süt) İşleme yardımı Kısım III : Dış ticaret Kısım IV : Rekabet kuralları Kısım VII, Fasıl I Tüm sektörel Yönetim Komiteleri tek bir Yönetim Komitesi ile değiştirildi (Bkz. Bir sonraki slayt) Ekler

Sonsöz Komisyon büyük bir görevi başardı Gerçek bir sadeleştirme : Bir bakışta tüm sektörler, Mevzuat kullanılmayan hükümlerden temizlendi Ancak .. Piyasa dalgalanması artarken piyasa enstrümanları zayıflamaktadır ! Komisyonun piyasa tecrübesi zayıflamaktadır (< Tek Yönetim Komitesi)