ALEVSIZDIRMAZLIK TEST İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜNÜN KURULUŞU, FAALİYETLERİ ve BUGÜNÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK SEVESO BİLDİRİMİ Bilindiği üzere endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan büyük endüstriyel kazaların.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
ALEVSIZDIRMAZLIK Patlayıcı Ortamlarda Patlamayı Önlemek için Alınması Gereken Önlemler...
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
T.C ÇOBANLAR KAYMAKAMLIĞI İlçe Emniyet Amirliği 2013.
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
MEKÂNSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İmar Planlama Dairesi Başkanlığı
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
R 108 VE R 109 TEKNİK DÜZENLEMELERİ VE UYGULAMALAR
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ATIK YÖNETİMİNDE ENVANTER VE ONLINE UYGULAMALAR ATIK YÖNETİMİ UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS) Arzu NURAY Şube Md. V.
İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
Tevfik BAYHAN Bakanlık
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
ALEVSIZDIRMAZLIK TEST İSTASYONUNCA YAPILAN TEST ve KONTROLLER.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Mükelleflerin İzahat Talepleri
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
ÇEVRE GÖREVLİSİ Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü
TEDAŞ TARAFINDAN YAPILAN KABUL İŞLEMLERİ
TEST – 1.
İş sağlığı ve güvenliği; işyerlerinde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli bütün faaliyetleri kapsayan bir konu olup, işveren.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
REACH TÜZÜĞÜ EK-XVII KAPSAMINDA KISITLAMALAR YÖNETMELİĞİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sorumlu Müdür Yönetmeliği 07 Ocak 2006 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ASPB ENGELİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ERZURUM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YAPI MALZEMELERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Standardizasyon.
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Sunum transkripti:

ALEVSIZDIRMAZLIK TEST İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜNÜN KURULUŞU, FAALİYETLERİ ve BUGÜNÜ

KURULUŞ: 19Eylül1973 gün ve sayılı resmi Gazetede yayınlanan “Alevsızdırmazlık Test İstasyonu Yönetmeliği” ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Dairesi başkanlığına bağlı olarak ALEVSIZDIRMAZLIK TEST İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ kurulmuştur. İlk kurulduğu yerin adresi “Üzülmez Caddesi No.22 ZONGULDAK” tır.

ALSz YÖNETMELİK Test İstasyonunun işleyişi ile ilgili idari ve teknik hususları kapsamaktadır. Alevsızdırmaz (Ex) cihazların yapım ve test standartları; yönetmelik yayınlandığı tarihte bu konuda TSE’ce yayınlanmış Türk Standardı olmadığı için, “British Standard”(BS) larından tercüme edilerek yönetmeliğin ekine konulmuştur

KURULUŞ AMACI “1475 sayılı İş Kanunu”, “Maden Emniyet Tüzüğü”, “Parlayıcı ve Patlayıcı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük”; potansiyel patlama tehlikesi olan işyerlerinde patlamayı önleyerek can ve mal güvenliği sağlanması için, tehlikeli ortamda kullanılan elektrikli cihaz ve teçhizatın patlama nedeni olmaması bakımından özel yapıda olmasını( bir başka deyişle Explosion Proof-ALSz Alevsızdırmaz Cihaz olması) temin için, cihazın önceden test edilip sertifikalandırılmasını şart koşmaktadır. ALSz Test İstasyonunun amacı,Türkiye’de mevcut imalat endüstrisinin ALSz serifika alarak (Ex) (ALSz) cihaz imalatı yapmasını, geliştirmesini ve bu konuda yapılan ithalatın azaltılması ile giderek yurtdışına ALSz cihaz ihracatını sağlamaktır.

KONU Yanıcı katı, sıvı, buhar, gaz ve buharla tozların üretilip işlendiği, depolandığı ve nakledildiği tüm endüstri dalları “Tehlikeli ve Patlayıcı Ortamlı İşyerleri”dir.Tüm yanıcı, gaz, toz ve buharların hava ile belirli bir oranda karışması patlayıcı bir ortam meydana getirir.Bu ortamda çalışılırken kullanılan enerji türlerinden herhangi birinin ısı, ark, kıvılcım ya da statik elektrik olarak açığa çıkması, ortamın patlamasına neden olmaktadır.Elektrikli cihaz ve teçhizatından bu enerjinin açığa çıkmaması için, cihazlar üzerinde alınan ilave tedbirlere (Ex),(ALSz)alevsızdırmazlık denir. Bu cihazın imalatının yapılıp işyerlerinde kullanılabilmesi için Test İstasyonlarında incelenmesi, test edilmesi ve ortamı patlatmayacağına dair belgelenmesi(sertifikalandırılması) ve imal edilebilmesi için lisans alması yasal bir zorunluluktur. Yani patlayıcı ortamlı işyerlerinde sertifikası olmayan elektrikli cihaz kullanılamaz.. (Maden Emniyet Tüzüğü Madde: ; Par-Pat Tüzüğü Madde: ; Patlayıcı Maddeler Tüzüğü: )

PATLAYICI ORTAMLI İŞYERLERİ Maden ocakları,taş ocakları ve tüneller (Grup I); yapışkan bant ve yapışkan imalatı,her nevi ilaç ve kozmetik sanayii,zeytin yağı ve diğer yağ imalathaneleri, meyve olgunlaştırma ve hububat depoları, nişasta, tutkal imalatı, yağ hidrojenlendirme, metal toz kaplama, likit petrol gazı ve diğer petrol ürünleri üretim tesisleri, selluloit imalatı vd. pekçok sanayi dalı patlayıcı ortamlı işyeri kapsamındadır.

KONU İLE İLGİLİ TÜZÜKLER 1- Maden ve Taş Ocakları ile Açık İşletmelerde Alınacak İşçi Sağlığı ve İşgüvenliği Tedbirleri hk.Tüzük (22 Ekim 1984 gün sayılı Resmi Gazete) 2- Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler hk. Tüzük (23 Aralık 1973 gün ve sayılı Resmi Gazete) 3- Tekel dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi vb. nin Üretimine İlişkin Tüzük. 4- Maden Kanunu (Madde 52)15 Haziran 1985 gün ve sayılı Resmi Gazete.

TEST İSTASYONU TTK İLİŞKİSİ TTK (Eski adı ile EKİ) nın kendi atelyelerinde (Ex) elektrik cihazları imal etmesi ve üretebilmesi ve bunların maden ocaklarında kullanılabilmesi için test edilip sertifika alma zorunluluğu ALSz Test İstasyonunun Zonguldak’ta kurulmasını gündeme getirmiş; kurulduğu tarihte İstasyonu kurmakla yükümlü Maden Dairesi ile; tesis, mali imkan ve eleman bakımından birikime sahip bulunan TTK arasında varılan anlaşma neticesinde; Test İstasyonunun Zonguldak’ta TTK (EKİ) bünyesinde kurulmasına karar verilmiştir. TTK (EKİ) ve Maden Dairesi arasında İstasyonun hukuki durumunu ve yükümlülüklerini belirleyen iki protokol imzalanmıştır. Buna göre; TTK nın sertifika müracaatlarına öncelik tanınarak ücretsiz yapılmasına ve Maden Kanununun çıkışını takip eden 6(altı) ay içerisinde tesisin Maden Dairesi Başkanlığı’na devri konusunda anlaşmaya varılmıştır

PROTOKOL 1- EKİ-TKİ ve Maden Dairesi Bşk.lığı arasında imzalanan ve T.C. Enerji ve Kaynaklar Bakanlığınca onaylanan tarihli “ALSz Test İstasyonu Kurulması (Tesis) Protokolu (Bu protokol karşılıklı vecibeleri içermektedir.) 2- EKİ-TKİ ve Maden Dairesi Bşk.lığı arasında imzalanan 20 Ocak 1975 tarihli protokol (Tesisin yapımı ve Maden Dairesi Bşk.lığı’na devir esasları : Madde5

TEST İSTASYONU TESİS ve FAALİYETLERİ Alevsızdırmazlık Test İstasyonu 1974 yılında inşa ve tesisini takiben TTK elemanı olan 1 müdür; 2 başmühendis, 2 teknisyen, 2 idari elemanla faaliyete geçmiştir. İlk sertifikasını, 1976 yılında MS 01 / 76 no ile Mutlu firmasının “Akülü Madenci Baş Lambası” cihazına vermiş ve böylece ALSz sertifikalı cihaz imalatı Türkiye’de ilk kez başlamıştır. Bugüne kadar ALSz Test İstasyonuna Eylul 2008 itibari ile 390 adet sertifika müracaatı, tesis kontrol istemi, bilgi alma başvurusu olmuştur. Eylul 2008 itibari ile Toplam 230 adet sertifika verilmistir.

112 adet sertifika; yenileme, gruplandırma, sertifikalama sartlarina uymama gibi nedenlerle iptal edilip yururlukten kaldirilmistir. 212 muracaat; ALSz Yonetmelik hukumlerin, standartlara uymadığından veya testlerde basarisiz oldugundan iptal edilip yürürlükten kaldırilmıştır. Butun bu faaliyetler, Eylul 2008 itibari ile arşivde muhafaza edilen 1344 adet MT (Muhendis-Test), 385 adet MR (Mudurluk); 87 adet P (Planlama) raporu olmak üzere toplam 1816 adet raporla belirlenmiştir. TTK ya ait manyetolarin test ve kontrol sayisi 6346 dir.

Maden ocaklarında kullanilan ve Türkiye’de standardı bulunmayan Ex cihaz ve kablolarin yapim ve test esaslarının belirlendiği 18 adet standart şartname “ MGM Standart Şartnameleri” adı altında (Maden İşleri genel Müdürlüğü adına ) hazırlanmış, bunlardan 17 adedi Resmi Gazetede yayımlanmıştır. ALSz Test İstasyonunun müracaat, test, sertifika verme gibi faaliyetlerinin en yoğun olduğu dönem yılları arasındadır

Ex cihazlarla ilgili şartnamelerin TSE tarafından çıkarılması için uğraş verilmiş ve konu ile ilgili 13 adet standart (TS ) yürürlüğe girmiştir. Ancak bu standartların “mecburi” standart olarak yayınlanması çalışmaları olumlu olarak sonuçlandırılamamıştır. Maden Kanunu çıktıktan sonra ALSz Test istasyonunun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Dairesi Başkanlığına (bugünkü karşılığı olan Maden İşleri Genel Müdürlüğüne) devri yukarıda anılan protokolde (EKİ-TKİ ve Maden Dairesi Bşk.lığı arasında imzalanan 20 Ocak 1975 tarihli protokol (Tesisin yapımı ve Maden Dairesi Bşk.lığı’na devir esasları : Madde 5) öngörülmesine rağmen ; bu konuda da bu güne kadar olumlu bir sonuç alınamamıştır.

Şu anda ALSz Test İstasyonunda, TTK ve kablo imalatçılarının sertifika-imal lisansı kontrollarıMaden ve Taş Ocakları ile Açık İşletmelerde Alınacak İşçi sağlığı ve İşgüvenliği Tedbirleri hk. Tüzük 35. maddesi gereği TTK nın dinamit ateşleme manyetolarının aylık ALSz kontrolu, aynı tüzüğün 291. Maddesi gereği; halen kullanılmakta olan ALSz cihazlarının özelliklerinin kontrolu, muhtelif firmaların bilgi isteklerine cevap verme gibi kontrol ve danışmanlık işlemleri yapılmaktadır. ALSz Test İstasyonu halen bir başmühendis, bir mühendis, iki işçi ve bir idari eleman olmak üzere toplam beş elemanla bu günkü faaliyetlerini sürdürmektedir. ALSz Test İstasyonu bir üretim birimi değil, bir hizmet (mühendislik) birimidir. Bu hizmetin verilebilmesi ise talep edilmesine bağlıdır.

yıllarından itibaren ülkenin ekonomik ve politik durumundaki gelişmeler, ithalatın, dış kredi olanaklarının kolaylaşması, yerli imalatın pahalı olması; imalatçı, kullanıcı ve kontrol kuruluşlarının standart kurallarından kaçınmaları, Ex cihazların yurt dışından edinilmesine olanak sağladığından, ALSz Test İstasyonuna müracaatları azaltmıştır.

ALSz Test İstasyonu sadece TTK için değil Ex-Proof (Alevsızdırmaz) cihaz üreten ve kullanan tüm Türkiye Sanayii için kurulmuştur.