 TÜRK TİCARET KANUNU (TTK) TASARISI’NDA DENETİM VE DENETÇİLİK MESLEKTE YENİ BİR BOYUT: BAĞIMSIZ DENETİM İSTANBUL, 2 ŞUBAT 2009.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
Advertisements

 Avrupa Yolu –Muhasebe Reformu ve Kurumsal Güçlendirme Programı (REPARIS) Dünya Bankası / Avrupa Komisyonu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Muhasebesi.
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU AÇISINDAN ŞİRKETLERİN DENETİMİ. DR
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
Yeni TTK ve Doküman Yönetim Süreçleri Nasıl Dönüştürülüyor?
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Anonim Şirketlerde Denetleme
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
Kurumsallaşma Sürecine Bakış Kurumsal Bir Deneyim
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
6 Hafta 6Yazılı İletişim IIBLUES. 6 2 Faaliyet Raporu Nedir? Faaliyet raporu kuruluşun mevcut ve potansiyel iş ortaklarını ve menfaat sahiplerini bilgilendirmek.
Bağımsız Denetim : Finansal Tabloların önceden belirlenmiş muhasebe ve raporlama kriterlerine (muhasebe standartları) uygun bir biçimde hazırlanıp hazırlanmadığının.
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
Denetçinin Sorumluluğu
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖNEMİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
ANONİM ŞİRKETLERDE KURULUŞ İŞLEM ADIMLARI
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
Türmob Yönetim Kurulu Üyesi Antalya YMM Denetim Ve Tasdik Sempozyumu
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
Banka muhasebesi, banka işlemlerinin hesap ve defter sistemlerini ve bunların uygulama şekillerini inceleyen muhasebe sistemidir. Bankacılık Kanunu’nun.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Kurumsal Yönetim Hüseyin Gürer 17 Ekim 2011.
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
TÜRKİYE’DE SAĞLIKLI İŞLEYEN BİR FİNANSAL RAPORLAMA ALTYAPISININ TASARLANMASI 17 Eylül 2014, Ankara Murat SANCAR PwC Türkiye Bölgelerden Sorumlu Ortak.
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
1 KURUMSAL DEĞERLEME 2004 KONFERANSI GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KONUSUNDA SPK DÜZENLEMELERİ SPK DÜZENLEMELERİ Deniz DERELİOĞLU ÖZÜTÜRK SPK Kurumsal Yatırımcılar.
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
1 DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE DENETİM MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ.
Bağımsız Denetim Süreci
Şirketler Hukuku Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD © myolcu.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
MUHASEBE DENETİMİ 1. HAFTA.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI TFRS – 1 Denetim ve Muhasebe Standartları Komitesi.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİ İÇİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖZET AÇIKLAMALAR SMMM DİNÇER BAYDAR Yeni TTK ‘nın Türk iş hayatına getirmiş olduğu yenilikleri.
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
Devlet Muhasebe Standartları
GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR)
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
MALİ DENETİME GİRİŞ.
İnceleme Dairesi Başkanlığı
Devlet Muhasebe Standartları
İŞLETMELERİN KURULUŞU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
V. MUHASEBE UZMANLIĞI KONGRESİ BAĞIMSIZ DENETİM VE VERGİ AKIN AKBULUT E. Baş Hesap Uzmanı , İstanbul.
Ülkemizde Bağımsız Denetim Uygulamaları.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

 TÜRK TİCARET KANUNU (TTK) TASARISI’NDA DENETİM VE DENETÇİLİK MESLEKTE YENİ BİR BOYUT: BAĞIMSIZ DENETİM İSTANBUL, 2 ŞUBAT 2009

PricewaterhouseCoopers Mali Müşavir Dünyasının Değişen Ajandası Artan Rekabet Denetim Yetenekli İş Gücüne Ulaşım ve Eğitim Kalifiye Yetenek Kaybı Sosyal Sorumluluk Bilinci Kurumsal Yönetim Finansal Raporlama ve Şeffaflık Kamu Güveni Kriz Yasal Düzenlemeler ve TTK

PricewaterhouseCoopers Aile Şirketi Kimliği Kısa vadeli Bakış Açısı Yenilikçi Yönetim Uygulamalarının Eksikliği Profesyonel Yönetici Eksikliği Kurumsal Yönetim Konusunda Eksiklikler Uluslararası Tecrübe Eksikliği Yetersiz Şeffaflık Muhasebe / Raporlama Yapısında Eksiklikler Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na Geçiş Sürecinin Tamamlanmamış Olması Kurumsal Yönetim Konularındaki Eksiklikler Hukuk Sisteminin Yatırımcıyı Koruyucu ve Teşvik Edici Düzeyde Olmaması Yüksek Vergi Oranları / Vergi Riskleri Altyapı EksiklikleriŞirketlerin Eksiklikleri Türkiye

PricewaterhouseCoopers Yeni teknolojiler özellikle internet, piyasaların oluşturulmasından, araştırmaların yönetilmesine ve kurumsal raporlama sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasına kadar hemen her alanda çalışma şekillerini değiştirmeye devam ediyor. Değişim Bilgi açısından en zengin olduğumuz bir dönemde ani değişimlere açık ve sınırları olmayan bir dünyada yaşıyoruz. Araştırmalarda değişim hızının önümüzdeki 25 yıl içinde bugünkünün 4 katı olacağı tahmin ediliyor. Dönüşüm

PricewaterhouseCoopers GENEL BİLGİLER  Sermaye şirketleri ve denetim  Türkiye Muhasebe Standartları  Türkiye Denetim Standartları  Denetçinin denetiminden geçmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş hükmündedir;  Denetleme Üst Kurumu (Denetimin Gözetimi)

PricewaterhouseCoopers DENETİMİN KONUSU VE KAPSAMI Türkiye Muhasebe Standartları, Kanun ve Esas Sözleşme ile uyumun denetimi Muhasebenin içerdiği finansal bilgilerin, denetlenen finansal tablolar ile tutarlılığı, gerçeği yansıtıp yansıtmadığı; Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimi; Şirketi tehdit eden veya edebilecek riskleri zamanında belirlemeye yönelik bir sistemin mevcut olup olmadığının ve bu sistemin işleyip işlemediğinin denetimi (Md.378: Riskin erken saptanması ve yönetimi) Dürüst Resim İlkesi ( true and fair view ). 6. İşlemlerin denetimi (İşlem Denetçisi)

PricewaterhouseCoopers  Dürüst ve güvenilir  Etik/yasal ayrımını anlamış  Değişime açık  Hesap verebilir ve manşet olduğunda dik durabilen  Bağımsız  Profesyonel açıdan ehil  Mesleki şüphecilik  Muhasebe ve denetim ayrımı DENETÇİ – KİMLER DENETÇİ OLABİLİR?

PricewaterhouseCoopers DENETÇİ – KİMLER DENETÇİ OLABİLİR?  Büyük ölçekli sermaye şirketlerinde bağımsız denetim, ancak bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından yapılabilir.  Orta ve küçük ölçekli sermaye şirketlerinde bağımsız denetim, bağımsız denetim kuruluşu ya da bağımsız bir veya birden fazla YMM ve/veya SMMM tarafından yapılabilir.  Bağımsız denetim kuruluşunun kuruluş ve çalışma esasları – Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelik (Bağımsız Denetleme Yönetmeliği)

PricewaterhouseCoopers DENETÇİ – KİMLER DENETÇİ OLABİLİR?  Denetime tabi şirketler 1. Küçük şirketler: Varlıklar - 6 milyon YTL, Satışlar – 12 milyon YTL, Çalışan sayısı 50 (en az ikisini aşamayanlar) 2. Büyük şirketler: Varlıklar - 20 milyon YTL, Satışlar – 50 milyon YTL, Çalışan sayısı 250 (en az ikisini aşanlar) 3. Orta ölçekli şirketler- Büyük şirketler kriterlerinin en az ikisini aşamayıp küçük ölçekli şirket kriterlerinin en az ikisini aşanlar 4. Ölçüler TOBB’un görüşü alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenir 5. Halka açık şirketler yukarıdaki ölçütleri aşmasalar bile büyük anonim şirket sayılır

PricewaterhouseCoopers DENETÇİ – KİMLER DENETÇİ OLABİLİR?  Denetçinin Bağımsızlığı Denetlenen şirketle bağ (pay sahibi, yönetici, çalışan) Mesleki faaliyet gelirinde bir müşterinin payı (%30) Denetçi rotasyonu (7+2) Danışmanlık ve vergi denetimi hizmetleri

PricewaterhouseCoopers DENETÇİ – SEÇİM, GÖREVDEN ALMA VE SÖZLEŞMENİN FESHİ  Denetçi – Genel Kurul’ca; Topluluk Denetçisi – Ana Şirket’in Genel Kurulu’nca atanır. Atama Ticaret Siciline tescil ettirilir, TSG ve şirket internet sitesinde ilan edilir.  Denetçi faaliyet döneminin 4. ayına kadar atanır.  Ana şirket denetçisinin topluluk denetçi olması  Yönetim kurulu veya sermayedarların, denetçinin görevden alınması ve başka bir denetçinin atanmasına ilişkin talebi  Denetçinin sözleşmeyi feshetmesi

PricewaterhouseCoopers İBRAZ YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE BİLGİ ALMA HAKKI  Yönetim kurulu, finansal tabloları ve faaliyet raporunu düzenlettirip onaylarak denetçiye sunar ( gün).  Yönetim kurulu, şirketin defterlerinin, yazışmalarının, belgelerinin, varlıklarının, borçlarının, kasasının, kıymetli evrakının, envanterinin incelenerek denetlenebilmesi için denetçiye gerekli imkanları sağlar (3 ay – 2 yıl).  Konsolide finansal tablolar için gerekli bilgilerin sunulmasında ana ortaklık yönetim kurulu sorumludur.

PricewaterhouseCoopers DENETİM RAPORU  Yıllık faaliyet raporunun finansal tablolar ile tutarlılığı ve gerçeğe uygunluğu hakkında rapor 1. TMS uygulamasında yanlışlık bulunup bulunmadığı 2. İşletmenin sürekliliğine ilişkin belirsizlik ve tehditler

PricewaterhouseCoopers DENETİM RAPORU  Finansal tablolara ilişkin denetçi raporu Defter tutma düzeninin ve finansal tabloların, kanun ve esas sözleşmenin finansal raporlamaya ilişkin hükümleri ile uyumu Yönetim kurulu tarafından istenen açıklamaların yapılıp yapılmadığı ve belgelerin verilip verilmediği Finansal tabloların ve defterlerin öngörülen hesap planı ile uyumu Finansal tabloların ve defterlerin TMS çerçevesinde finansal durum ve performansı gerçeğe uygun yansıtması

PricewaterhouseCoopers DENETÇİ GÖRÜŞÜ VE GÖRÜŞ TÜRLERİNE BAĞLI SONUÇLAR  Finansal tabloların TMS uyarınca doğruluğu, finansal durum ve performansı gerçeğe uygun şekilde göstermesi  Olumlu görüşün sınırlandırılması, olumsuz görüş verilmesi veya görüş vermekten kaçınılması durumunda yönetim kurulunun genel kurulu iki iş günü içerisinde toplantıya çağırması ve istifa etmesi yükümlülüğü

PricewaterhouseCoopers DENETÇİNİN SIR SAKLAMADAN DOĞAN SORUMLULUĞU  Denetim dürüst ve tarafsız şekilde yapılmalıdır, denetçi iş ve işletme sırlarını izinsiz olarak kullanmamalıdır.  Yükümlülüğün ihlali halinde halka açık olmayan şirketlerde TL, halka açık şirketlerde TL’ye kadar tazminata hükmedilebilir.  Zamanaşımı – 5 yıl

PricewaterhouseCoopers ŞİRKET İLE DENETÇİ ARASINDAKİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI  Yılsonu hesapları, finansal tablolar, faaliyet raporu ile ilgili olarak kanun, idari tasarruf ve esas sözleşme hükümlerinin yorumu ve uygulanmasına ilişkin görüş ayrılıklarında Asliye Ticaret Mahkemesi yetkilidir.  Dava giderleri şirkete aittir.

PricewaterhouseCoopers TOPLULUK İLİŞKİLERİ İÇİN ÖZEL DENETÇİ DENETİMİ 1. Denetçinin topluluk içi işlemlere ilişkin sınırlı görüş bildirmesi veya görüş bildirmekten kaçınması; 2. Yönetim kurulunun şirketin topluluk tarafından zarara uğratıldığını açıklaması; durumunda; herhangi bir pay sahibinin isteği ile asliye ticaret mahkemesi topluluk şirketleriyle ilişkilerin incelenmesi için özel denetçi atayabilir.

PricewaterhouseCoopers Yeni teknolojiler özellikle internet, piyasaların oluşturulmasından, araştırmaların yönetilmesine ve kurumsal raporlama sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasına kadar hemen her alanda çalışma şekillerini değiştirmeye devam ediyor. Değişim Bilgi açısından en zengin olduğumuz bir dönemde ani değişimlere açık ve sınırları olmayan bir dünyada yaşıyoruz. Araştırmalarda değişim hızının önümüzdeki 25 yıl içinde bugünkünün 4 katı olacağı tahmin ediliyor.

© 2007 PricewaterhouseCoopers. All rights reserved. “PricewaterhouseCoopers” refers to the network of member firms of PricewaterhouseCoopers International Limited, each of which is a separate and independent legal entity. *connectedthinking is a trademark of PricewaterhouseCoopers LLP (US).  Teşekkürler