İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL YÖNTEMLERİ İLE MEVCUT DURUM ANALİZİ VE İYİLEŞTİRME ÖNERİLERİ Esra ERGEN Merve ZENCİRKIRAN Merve ŞAHİN Ayşe CİLACI TOMBUŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
WCM – DÜNYA KLASINDA ÜRETİM PROGRAMI
Advertisements

Hasan H. YAVUZ Bahar Tekstil İnsan K. Müdürü
KONU: Verimlilik nedir? Verimlilik hesabı nasıl yapılır?
2 3 ÜST YÖNETİMİN LİDERLİĞİNDE, TAKIM HALİNDE BELİRLENEN HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA, İŞLETME PROBLEMLERİNE GÖRE ÇÖZÜM BULUNMASIDIR. 4.
MODÜL 4 Organizasyon.
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
MESLEKİ EĞİTİM.
Sun Tekstil Süpermodüller
5 “S“ EĞİTİM NOTLARI.
C.A.M. KESİM OPTİMİZASYONU
İş etüdü.
ÖRGÜ KONFEKSİYON ÜRETİM AŞAMALARI VE MAKİNALARI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
“Ülke ekonomisinin verimlilik ilkelerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, işçi, işveren ve hükümet kesimlerine eğitim ve danışmanlık desteği sağlamak.
Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları
ÜCRET YÖNETİMİ VE ÜCRET SİSTEMLERİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
Güçlü yönler Zayıf yönler Fırsatlar Tehditler
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
TEDARİK (SATINALMA) TEDARİK FONKSİYONU:
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
……………………….. BÖLÜMÜ/FAKÜLTESİ YGG SUNUMU Tarih: YGG Dönemi:
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
Bölüm 12 Stratejilerinin Uygulanması-1 İşletme Yapıları ve Sistemler
5-S YÖNETİMİ.
Motivasyon Uygulamaları
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
STOK MALİYETİ.
İşletmeyi neden kurarız ?
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ARAÇ VE TEKNİKLERİ
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Metot Etütleri Montaj Hattı Zaman Etütleri
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
SEKRETERLİK HİZMETLERİ-I İŞ PLANI
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
VERİMLİLİK ARTIRMA TEKNİKLERİ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
YALIN SİSTEMLER. YALIN SİSTEMLER - YALIN SİSTEM YAKLAŞIMINI KULLANARAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME - YALIN SİSTEMLERDE TEDARİK ZİNCİRİ KONULARI - YALIN SİSTEMLERDE.
Girişimcilik.
KAL İ TE VE VER İ ML İ L İ K. Kaliteli ve daha verimli üretim ancak standardizasyon ve sürekli kaynak iyileştirilmesi (Makina,Teçhizat,İnsan, vb.)ile.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
İyi bir akla sahip olmak yeterli değildir
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
HAZIRLAYAN ve SUNAN Muhammed Dündar
YALIN UYGULAMALARI 2020 Stratejik Planı Mart 2017.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
KİTAP: PROF.DR. BÜLENT KOBU
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
ÜRETİM ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
5-S YÖNETİMİ.
TERMODİNAMİK ISITMA SİSTEMLERİ’NDE YALIN ÜRETİM VE 5S UYGULAMASI EĞİTİMİ H.Oğuzhan Çakal Funda Deniz.
YER TEMİZLEME MAKİNASI
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
Reel Sektörde Ekonomik Kriz ve Kalite Yaklaşımları
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
5S Kaliteli, Güvenli, Konforlu bir çalışma ortamı oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak için geliştirilen bir tekniktir.
Sunum transkripti:

İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL YÖNTEMLERİ İLE MEVCUT DURUM ANALİZİ VE İYİLEŞTİRME ÖNERİLERİ Esra ERGEN Merve ZENCİRKIRAN Merve ŞAHİN Ayşe CİLACI TOMBUŞ

GÜNDEM Firma Tanıtımı Mevcut Durum İstatistiksel Tekniklerin İşletmeye Uygulanması Pareto Analizi Kontrol Sınırlarının Belirlenmesi Balık Kılçığı Diyagramı Zaman Etüdü 5-S Yönetimi İşletme Verimliliğini Artırma Teknikleri

FİRMA TANITIMI Bu çalışma, İstanbul Anadolu yakasında bayan iç giyimi üreten bir tekstil fabrikasında yapılmıştır. Firma, Türkiye’nin en büyük bayan iç giyim üretim kapasitesine ve dağıtım ağına sahiptir. Üretiminin yüzde yetmişini iç pazara sunmaktadır. Kalan kısmını Avrupa’nın ve Asya’nın çeşitli ülkelerine kendi markası ile ihraç etmektedir

MEVCUT DURUM ÜRÜN GRUPLARI Fantezi Yarı Fantezi Basic ÜRETİM BÖLÜMLERİ TASARIM ODASI KESİMHANE DİKİMHANE KALİTE KONTROL VE PAKETLEME HAMMADDE VE BİTMİŞ ÜRÜN DEPOSU

İSTATİSTİKSEL TEKNİKLERİN FİRMAYA UYGULANMASI Bu kontrol teknikleri; Pareto analizi, Kontrol sınırlarının belirlenmesi, Balık kılçığı diyagramı, Zaman etüdüdür. Pareto Analizi: Sorunları büyükten küçüğe doğru sıralayarak, çözüm sırasının belirlenmesini ve sorunun başlama önceliğini belirler.

PARETO TABLOSU

PARETO EĞRİSİ Fabrikanın paketleme bölümünden hata türleri ve adetleri alınmıştır. Bu veriler doğrultusunda pareto analizi yapılmıştır.

KONTROL SINIRLARININ BELİRLENMESİ Fabrikadaki hata sayılarının olması gereken sınırlar içerisinde olup olmadığını tespit etmek amacıyla kontrol alt sınırı ve kontrol üst sınırı belirlenmiştir.

KONTROL SINIRLARININ BELİRLENMESİ Hata oranları kontrol sınırları içerisinde bulunmamaktadır. Bu hataların kontrol altına alınabilmesi için firmanın ölçme ve değerlendirmeye önem vermesi gerekmektedir. Çünkü; ÖLÇEMEDİĞİMİZİ İYİLEŞTİREMEYİZ . Bu nedenle dikimhane ve paketleme bölümüne hata takibini yapabilecekleri hata kontrol listeleri önermekteyiz.

Ayrıca; Tedarikçilerle karşılıklı olarak cezai uygulamalar yapılması Belge akışlarının düzenli olarak takip edilmesi İstenen hammadde kalite düzeyine sahip tedarikçi arayışına gidilmesi önerilmektedir.

BALIK KILÇIĞI DİYAGRAMI Hangi sebeplerin hangi sonucu meydana getirdiğini açıklamada etkili bir araçtır. Sorunun ana nedenleri “Balık Kılçığı” şeklinde ortaya konmuştur. Balık kılçığı diyagramı oluşturabilmek amacıyla yapılan incelemeler dışında, işletmede bulunan tüm çalışanlara anket yapılmıştır. Çalışanların fikirleri çerçevesinde sorunlar belirlenmiştir. En önemli sebeplerin dikkate alınarak önlemler alınması, sorunun çözümünde faydalı olacaktır. Anket ve gözlemler sonucu personel, makine, malzeme, metot ve ortam en önemli sorunlar olarak seçilmiştir.

BALIK KILÇIĞI DİYAGRAMI Ankette çalışanlara sunulan 12 sorudan 4 örnek aşağıda verilmiştir. İşletmede karşılaşılan iş kazaları var mıdır varsa nelerdir? İşletmedeki insan ilişkileri düzeyini değerlendiriniz. Çalışanların iş performansı ücretlendirme sistemine yansıtılıyor mu? Makinelerin bakım-onarım faaliyetleri hangi sıklıkla ve kim tarafından yapılmaktadır?

ZAMAN ETÜDÜ Firmada üretilen ürünlerin ham zamanlarını hesaplayabilmek ve kapasite planı yapabilmek amacıyla zaman etüdü yapılmıştır. Yapılan zaman etütleri sonucunda ürün gruplarına göre bir ürünün üretilme zamanları tespit edilmiştir. Buna göre; 1 adet fantezi ürünün üretilme zamanı 260 s, 1 adet yarı fantezi ürünün üretilme zamanı 181.5 s, 1 adet basıc ürünün üretilme zamanı ise 158.6 s dir. Bu veriler doğrultusunda firmanın 1 ayda üretmesi gereken ürün miktarı 71310 adet olarak bulunmuştur.

5 S YÖNETİMİ İşletme içerisinde hemen hemen bütün bölümlerde düzensizlik gözlemlenmiştir. Poşetlerin gelişi güzel ortaya atılması, Malzemelerin gruplandırılmaması, Bu malzemelerin raflarda belirli yerlerinin olmaması nedeniyle karışıklıklar ve malzemelerde kayıplar meydana gelmektedir. Ayrıca ürünlerin hammaddesinin kumaş olmasından dolayı, işletmede kumaş parçaları hem kirlilik yaratmaktadır, hem de sağlık açısından çalışanlara zarar vermektedir.

5 S YÖNETİMİ Bu nedenle işletmeye 5-S yönetimi önerilmiştir. 5S Japonca “S” harfi ile başlayan Beş kelimedir. Bunlar: SEİRİ.................................................SINIFLANDIRMA SEİTON.............................................DÜZENLEME SEİSO................................................TEMİZLİK SEİKETSU........................................STANDARTLAŞTIRMA SHİTSUKE........................................DİSİPLİN

5 S YÖNETİMİ İşletme 5-S ile; Kaza ve yaralanmalar ortadan kalkar. Temiz ve düzenli bir iş yerinde daha keyifli çalışılır. Zaman kayıpları ortadan kalkar. Sorunlar daha erken teşhis edilir, hata oranı azalır. Makine arızaları azalır, makine performansı artar. Bütün alanların verimli kullanımı sağlanır. Herkesin birlikte uygulayabileceği bir sistemdir. İş güvenliği sağlanır. Verimlilik ve kalite artar.

İŞLETME VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA TEKNİKLERİ İnsan, verimliliği arttırmanın en önemli faktörüdür. İşletme işgücü ağırlıklı çalışan bir tekstil fabrikasıdır. Bu fabrikada çalışanların kişisel performansları üretim hızını ve verimliliğini doğrudan etkiler. Bu nedenle kişisel ve işletme verimliliğini arttırmak için çalışmalar yapılmıştır.

İŞLETME VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA TEKNİKLERİ Yönetim ve işçiler arasında iki yönlü iletişim sağlanmalıdır. Çalışanlara eşit fırsatlar yaratılmalıdır. İşçilere gösterdikleri performans karşılığında ödül sistemi uygulanmalı ve motivasyon sağlanmalıdır. Gerekli eğitimler verilmelidir. Tüm çalışanların görev ve sorumlulukları belirlenmelidir.

TEŞEKKÜRLER…