Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hasan H. YAVUZ Bahar Tekstil İnsan K. Müdürü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hasan H. YAVUZ Bahar Tekstil İnsan K. Müdürü"— Sunum transkripti:

1 Hasan H. YAVUZ Bahar Tekstil İnsan K. Müdürü
ÇSGB/ İş Teftiş Kurulunun Ege Bölgesi / Denizli’de Hazır Giyim Sektöründe Kadın İşçilerin Eğitilmesinin Projesi Hasan H. YAVUZ Bahar Tekstil İnsan K. Müdürü

2 1960 Yılında Denizli'nin kuruldu
1993 yılında DOSB’de fabrikasının açılışını yaparak ilk ihracatını gerçekleştirmiştir. Havlu, Bornoz ve Ev tekstili alanında Üretim yapmaktadır. Üretiminin %80’i ağırlıkla Avrupa ülkeleri ihraç etmektedir. 230 personeliyle kaliteli üretimi politika edinmiştir. Ana Müşterilerimiz PUMA SE, Four Seasons, Promosyon Firmaları, Mağazalar, Otel Grupları Firmamız ISO 9001, ISO OHSAS 18001, Oeko-Tex Standard 100 Belgelerine Sahiptir.

3 İşverenlerde Farkındalık
ÇSGB İş Teftiş Kurulu tarafından İşverenlere Denizli’de Dosb’de dahil olmak üzere 2011/Haziran ayında 4 Bölgede İşverenlere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

4 ÇSGB Yeni İletişim Modeli
Çalışma hayatının ana aktörleri olan işveren ve işçi örgütleri ile olan diyalogun geliştirilmesi, Sosyal tarafların denetim uygulamalarında aktif rol almalarının sağlanması, Çalışma hayatında ve özel olarak sektörlerde karşılaşılan sorunların tespit edilmesi, Tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin geliştirilmesi, Yürütülecek teftiş dışı faaliyetler ile çalışma hayatının ana aktörleri olan işçi ve işverenlerin dışında kamuoyunda çalışma ortamı ve koşullarının iyileştirilmesinin önemi konusunda farkındalık yaratılması, hedeflenmektedir.

5 Firmamızda Proje Uygulaması
Firma ziyaret programı aşağıdaki şekilde olmuştur. Firma yetkilileriyle birlikte açılış toplantısı ve projenin tanıtımı Firma çalışanlarının çalışma alanında ziyareti ve çalışma ortamının görülmesi Firmamız Kadın işçilerden ¼ ile bire bir görüşülerek çalışma ortamındaki sıkıntılarının öğrenilmesi ve çalışan hakları ile ilgili bilgi verilmesi Tespit edilen sıkıntılar ile ilgili işverenin bilgilendirilmesi Çalışan Kadın personele çalışma ortamı ve çalışan haklarıyla ilgili eğitim verilmesi.

6 Firma Çalışanlarının Çalışma Ortamında Ziyaret Edilmesi
Firmamızda çalışan personelin çalışma alanında ziyaret edilerek çalışma ortamları değerlendirilmiştir. Gezi sırasında gebe çalışanlarımıza «60 Soruda Kadın işçilere özel çalışma koşulları» isimli kitaplar dağıtılmıştır.

7 Çalışanlarla bire bir görüşme
Firmamızda çalışan kadın personeller ile her biri 30 dakikadan az olmamak kaydıyla görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde çalışma ortamındaki sıkıntıları Kadınlara özel sıkıntıları Çalışma ortamı ile ilgili ailevi sıkıntıları Çalışma ortamıyla ilgili görüş ve önerileri Görüşülen konularındandır.

8 İşverenin Bilgilendirilmesi
Çalışanlar ile görüşmeler sonrasında tespit edilen sıkıntılar ile ilgili firma yetkilileri bir toplantı ile bilgilendirilmiştir. Konuşulan konulardan bazıları Çalışanları çalışma hayatıyla ilgili bilgi eksiklerinin bulunduğu Kadın çalışanların özel durumlarıyla ilgili işvereni bilgilendirmekten çekindiği Yönetmelik gereği vardiyalı çalışan personellerin listesinin bakanlığa bildirilmesi gerektiği

9 Çalışanların Eğitimi Kandın çalışan personelimize tespit edilen sıkıntılar ve çalışma hayatıyla ilgili 5 bölümden oluşan toplam 2.5 saatlik eğitimler ÇSGB İş müfettişleri tarafından verilmiştir. Eğitim sonrası sorular cevaplandırılmıştır. Çalışanlara ÇSGB’nin hazırlamış olduğu 6 adet kitapcık personele dağıtılmıştır

10 Çalışanların Eğitimi

11 ÇSGB Kitapçıklar

12 ÇSGB Kitapçıklar adresinden «Yayınlar» bölümünden kitapçıklara ulaşılabilir.

13 Firmamıza Faydaları Çalışanlarımız ile aramızda daha iyi iletişim kurmamızı sağladı Çalışma hayatı ile ilgili çalışanlarımız bilinçlendi. Firma yöneticilerimiz çalışanların sıkıntılarının giderilmesinin üretim ve kaliteyi artıracağına kanaat getirdi. Firma Prosedürlerimiz arasına Kadın istihdamı ile ilgili bir prosedür ekledik

14 Firmamıza Faydaları Kadın çalışanlarımız çekindiği veya bilmediği için işvereni bilgilendirmediğinden dolayı kullanmadığı haklarını firmamıza bildirerek kullanmaya başladı. Tüm Personelimin sosyal çalışma hayatıyla ilgili her an her sorusuna cevap verebilecek «Sosyal Çalışma» el kitabını hazırlayarak tüm personele dağıttık.

15 Proje Sonucu ve Tespitler
Toplam 32 ana işyeri ve taşeronları ziyaret edildi. Ziyaret edilen işyerlerinde çalışan Toplam kişi çalışma alanında görüldü Toplam 2000 çalışanla birebir görüşüldü ve eğitim verildi. 5.000 set Kitapçık dağıtıldı.

16 Proje Sonucu ve Tespitler
Çalışanların çoğunun yasal haklarını bilmediği tespit edildi ve Eğitimlerle giderilmeye çalışıldı Yıllık izin kullanımında yanlışlıklar tespit edildi ve işverenler bu konuda bilgilendirildi. İşyerlerinin çalışanların ikametgahlarına uzak olmasının kadın çalışanlar açısından sıkıntılı durumlara yol açtığı bu durumla ilgili yerel yönetim bilgilendirildi ve çözüm üretilmesi için talepte bulunuldu.

17 Proje Sonucu ve Tespitler
Genellikle Emzikli kadın çalışanların süt izninin ihlal edildiği tespit edildi. İşverenlerin bu izinleri kullandırması için ihtarlarda bulunuldu. Bazı yerlerde 16 yaşını tamamlamış 18 yaşından küçük genç işçilerin uygun işlerde çalıştırılmadığı tespit edilerek işverenin derhal çocuk işçilere uygun iş vermesi sağlandı ve işveren ihtar edildi.

18 Dinlediğiniz için Teşekkür Ederim.


"Hasan H. YAVUZ Bahar Tekstil İnsan K. Müdürü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları