Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YALIN SİSTEMLER. YALIN SİSTEMLER - YALIN SİSTEM YAKLAŞIMINI KULLANARAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME - YALIN SİSTEMLERDE TEDARİK ZİNCİRİ KONULARI - YALIN SİSTEMLERDE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YALIN SİSTEMLER. YALIN SİSTEMLER - YALIN SİSTEM YAKLAŞIMINI KULLANARAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME - YALIN SİSTEMLERDE TEDARİK ZİNCİRİ KONULARI - YALIN SİSTEMLERDE."— Sunum transkripti:

1

2 YALIN SİSTEMLER

3 - YALIN SİSTEM YAKLAŞIMINI KULLANARAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME
- YALIN SİSTEMLERDE TEDARİK ZİNCİRİ KONULARI - YALIN SİSTEMLERDE SÜREÇ KONULARI - YALIN SİSTEM YERLEŞTİRME DÜZENİNİN TASARIMI KANBAN SİSTEMİ - DEĞER AKIŞI HARİTALAMA - TOYOTA EVİ İŞLETİMSEL YARARLAR VE UYGULAMAYA GEÇİŞ KONULARI

4 YALIN SİSTEM YAKLAŞIMINI KULLANARAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME
Tam Zamanında (JIT) Felsefesi: Gereksiz kapasiteyi veya stoku azaltarak ve üretimde değer katmayan faaliyetleri çıkartarak israfın yok edilebileceği inancı. JIT Sistemi: Bir firmanın JIT ilkelerinden yararlanmasını sağlayacak kaynakları, bilgi akışını ve karar kurallarını düzenleyen sistem.

5

6

7 YALIN SİSTEMLERDE TEDARİK ZİNCİRİ KONULARI
Yakın Tedarikçi Bağları Küçük Parti Hacimleri Parti: Birlikte işleme giren parça sayısı. Tek Haneli Hazırlık: 10 dakikanın altındaki hazırlık süresi.

8 YALIN SİSTEMLERDE SÜREÇ KONULARI
Çekme Sistemiyle İş Akışı İtme Yöntemi: Üretimin müşteri ihtiyacı ortaya çıkmadan başlatıldığı yöntem. Çekme Yöntemi: Müşteri talebinin ürün veya hizmet üretimini başlattığı yöntem. Kaynağında Kalite Jidoka: Bir hata anında süreci otomatik olarak durdurma ve daha sonra hattaki sorunları oluşurken giderme.

9 Düzgün İş İstasyonu Yükleri
Poka-Yoke: İnsan hatasını en aza indiren arızaya karşı emniyetli sistemler tasarlamaya yönelik hata önleyici yöntemler. Düzgün İş İstasyonu Yükleri Takt Süresi: Üretim hızının satış veya tüketim hızına uygun olması için gerekli çevrim süresi. Heijunka: Üretimi hacim ve ürün karmasına göre düzgünleştirme. Karma Model Montaj: Küçük partiler halinde karışık modeller üreten bir montaj hattı türü.

10 Standartlaştırma Bileşenler ve İş Yöntemleri
Esnek İş Gücü Otomasyon Beş S Uygulamaları Beş S (5S): Beş iş yeri uygulamasından (sınıflandırma, sistemli olma, silme, standartlaştırma ve sürdürme) oluşan, görsel kontrole ve yalın üretime uygun bir metodoloji.

11 Toplam Önleyici Bakım (TPM)

12 YALIN SİSTEM YERLEŞTİRME DÜZENİNİN TASARIMI
Tek İşçi , Çok Makine Tek İşçili, Çok Makineli (TİÇM) Hücre: Bir işçinin hat akışını sağlayacak biçimde farklı birkaç makineyi eş zamanlı olarak yönettiği tek kişilik hücre.

13

14 Grup Teknolojisi Grup Teknolojisi (GT): Küçük hacimli süreçleri içeren hat akış yerleşim düzenini oluşturmak için bir seçenek; bu teknik tek işçiyle sınırlı olmayan hücreleri oluşturur ve hücrenin yapacağı işlerin seçimi için özel bir yol izler.

15 Devam ediyor…

16

17 KANBAN SİSTEMİ Kanban: Bir fabrikada üretimin akışını kontrol etmek için kullanılan kartlar için “kart” veya “görünür kayıt” anlamında Japonca terim.

18

19 Genel İşletim Kuralları
1. Her kabın bir kartı olmalıdır. 2. Montaj hattı daima malzemeleri fabrikasyon hücresinden çeker. Fabrikasyon hücresi hiçbir zaman parçaları montaj hattına itmemelidir, çünkü üretim için henüz gerek duyulmayan parçalar er geç tedarik edilecektir. 3. Sipariş kutusuna kanban konulmadan, parça kapları kesinlikle depolama alanından alınmamalıdır. 4. Kaplarda daima aynı tür ve aynı sayıda hatasız parça olmalıdır. Standart olmayan veya düzensiz doldurulmuş kaplar montaj hattındaki üretimin akışını kesintiye uğratır. 5. Malzemelerin ve işçilik zamanının en iyi kullanımı bakımından, sadece hatalı olmayan parçaların montaj hattına geçmesine izin verilir. Bu kural, yalın sistemlerin önemli özelliği olan kaynağında kalite sağlanması anlayışını kuvvetlendirir. 6. Toplam üretim, sistemdeki onaylanmış kanban sayısı toplamını geçmemelidir.

20 Kap Sayısını Belirleme
WIP = (ortalama talep hızı)(bir kabın imalat sürecinde geçirdiği ortalama süre) + emniyet stoku

21 ÖRNEK: Uygun Kap Sayısı Saptanması
Westerville Araba Parçaları Şirketi dört tekelekli kamyonların direksiyon ve süspansiyon sistemleri için kavrama kolu montajları üretmektedir. İmalat çevrimi sırasında tipik bir parça kabı 0.02 gününü işlemde geçirmekte, malzeme elleçleme ve bekleme ise 0.08 gün almaktadır. Parçaya olan günlük talep 2,000 birimdir. Yönetim, kavrama koluna olan talebin, onaylı stok miktarının % 10’una eşit bir emniyet stokunu garanti edemeyecek derecede belirsiz olduğuna inanmaktadır. a. Her kap 22 parça taşıyorsa, kaç adet onaylı kap olmalıdır? b. Varsayalım ki, fabrika yerleştirme düzenini değiştiren bir öneri kap başına malzeme elleçleme ve bekleme zamanını 0.06 güne indiriyor. Kaç adet kap gerekecektir?

22 ÇÖZÜM: Diğer Kanban Sinyalleri - Kaplı Sistem - Kapsız Sistem

23 DEĞER AKIŞI HARİTALAMA
Değer Akışı Haritalama (VSM): Mevcut ve gelecek durum çizimleri ve uygulama planı içeren, israfı veya muda'yı yok etmek için bir nitel yalın araç.

24

25

26 TOYOTA EVİ

27 İŞLETİMSEL YARARLAR VE UYGULAMAYA GEÇİŞ KONULARI
Organizasyonla İlgili Hususlar - Yalın Sistemlerin İnsan Maliyetleri - İş Birliği ve Güven - Ödül Sistemleri ve İşçilik Sınıflamaları Süreç Hususları Envanter ve Çizelgeleme - Çizelge Kararlılığı - Hazırlıklar - Satın Alma Ve Lojistik

28 ÇÖZÜMLÜ PROBLEM: Kanban sistemini kullanan bir şirket verimsiz bir makine grubuna sahiptir. Örneğin, L105A parçası için günlük talep 3,000 birimdir. Bir kap parça için ortalama bekleme süresi 0.8 gündür. Bir kap L105A için işlem süresi 0.2 gün olup, bir kapta 270 birim bulunmaktadır. Mevcut durumda, bu parça için 20 kap kullanılmaktadır. a. Politika değişkeni α’nın değeri nedir? b. L105A parçası için toplam planlanmış stok (yarı ürün ve bitmiş ürün) miktarı nedir? c. Varsayınız ki, politika değişkeni  sıfır olsun. Bu durumda kaç adet kap gerekecektir? Politika değişkeninin bu örnekteki etkisi nedir?

29 ÇÖZÜM:


"YALIN SİSTEMLER. YALIN SİSTEMLER - YALIN SİSTEM YAKLAŞIMINI KULLANARAK SÜREKLİ İYİLEŞTİRME - YALIN SİSTEMLERDE TEDARİK ZİNCİRİ KONULARI - YALIN SİSTEMLERDE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları