 Melville 1 Ağustos 1819’da New York’ta doğdu.  Ailesinin maddi durumu pek iyi değildi.  Babası arkasında yüklü bir borç bırakarak vefat etti.  Babasının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Miyase Sertbarut Miyase Sertbarut 1963 yılında Ceyhan’da doğdu. Evin en küçük kızıydı. İlkokula bir köy okulunda başladı. Köpeği Karabaş’ı ve Pamuk’u hiç.
Advertisements

Sincabi öykücü can özoguz Fon müziği: Ezginin Günlüğü.
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
NEŞET GÜNAL.
SELİM İLERİ.
Powerpoint Uygulaması
Kendimizi evlenince, bir bebek sahibi olunca, sonra bir tane daha olunca yaşamın daha güzel olacağına inandırmışızdır. Sonra çocuklarımızın yeterince yetişkin.
James Redhouse
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Öykü-Roman)
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
Emily Brontë. Emily Jane Brontë ( ) Romantizm akımının en güçlü eserlerinden birini yazmış İngiliz edebiyatçı. Emily Jane Brontë ( )
Alexander Graham Bell.
Your name GuyDeMaupassant Hayatı&Eserleri. your name ~Hayatı~ Guy de Maupassant 5 Ağustos 1850 yılında Fransa’da doğmuştur. Doğum belgesinde Tourville-sur-Arques’da.
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
İstiklal Marşımızın Yazarı
MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI?
MAVİSEL YENER.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
SUÇ ve CEZA DOSTOYEVSKİ
ASLI DER.
Charlotte Brontë, 21 Nisan 1816’da Yorkshire, İngiltere’de doğdu
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
PEYAMİ SAFA.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
JOHN STEINBECK. 1968’DE NEW YORK’TA YAŞAMINI YİTİRDİ 1962 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ VE 1940 PULİTZER ÖDÜLÜ SAHİBİ GERÇEKÇİ ROMAN ÖYKÜ YAZARI.
GENEL BİLGİ 2 Temmuz 1877’de Almanya’nın Württemberg eyaletine bağlı Calw şehrinde doğmuştur. Takma adı Emil Sinclair’dir. Almanya’da doğmuş bir yazar.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Mitat Zorlu ’ ın yarısını bulalım. Altındaki kutuya yazalım. Bulduğun yarımların yarısını bulalım. … Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 12.
NAZAN BEKİROĞLU HAYATI VE ESERLERİ
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Gezi Yazısı-Anı)
Lev Nikolayeviç Tolstoy 9.Eylül 1828 – 20 kasım 1910
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
İmza: Kızın Babamıza söylemek isteyip de söyleyemediklerimiz... İmza : Kızın.
ÜŞENGEÇ YENGEÇ.
MELİKE KARACA FİZİKOKİMYA.
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
Stephenie MEYER.
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
NAMIK KEMAL.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
Garip Akımı Birinci Yeniciler
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
Kendimizi evlenince, bir bebek sahibi olunca, sonra bir tane daha olunca yaşamın daha güzel olacağına inandırmışızdır. Sonra çocuklarımızın yeterince yetişkin.
METİN TÜRLERİ TEOG SORULARI
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
Dünyayı dolaşan ilk denizcidir Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
HAZIRLAYAN : Özgür Arda Aslan 9A Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756 yılında Avusturya'nın Salzburg kentinde doğmuştur. Babası Leopold Mozart, ablası.
HALİDE EDİP ADIVAR.
TOLGA GÜMÜŞAY.
İnsanı belirli bir amaç için harekete geçiren, istek, arzu, güçtür.
İnsanı belirli bir amaç için harekete geçiren, istek, arzu, güçtür.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Katip Çelebi’nin Hayatı Şubat 1609'da İstanbul'da doğmuştur, 6 Ekim 1657'de İstanbul’da ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. Doğu'da Hacı Halife, Batı'da.
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
Sunum transkripti:

 Melville 1 Ağustos 1819’da New York’ta doğdu.  Ailesinin maddi durumu pek iyi değildi.  Babası arkasında yüklü bir borç bırakarak vefat etti.  Babasının vefatında Melville 13 yaşındaydı ve hayata atılma vakti gelmişti.  5 yıl farklı işlerde çalıştı.

 18 yaşında Liverpool’ a giden gemiye ayak bastı  Bu, Melville’in dünya edebiyatına kazandıracağı büyük romanların malzemesi oldu.  yılları arası denizde bulundu ve bununla ilglili 37 kitap yazdı.  Güney Denizlerinde balina avına çıktı.  Zorlu koşullara dayanamayıp birkaç arkadaşı ile gemiyi terk etti.  Bir süre Typee yerlileri arasında yaşadı.

 Denizcilik hayatı hep sorunlu geçti; katıldığı bir isyan sonunda hüküm giydi  Tahiti civarında yeniden yerliler arasına katıldı.  Bir başka balina gemisi ile Hawaii’ye kadar gitti.  Otuzlu yaşlarında Boston’a döndüğünde yazmaya başladı.  1946’da yayınlanan ilk romanları yerliler arasında geçen günlerine aitti.  Moby Dick’i 1951de tamamladı, ancak romanları yeterince ilgi görmedi.

 Melville, 1866’da New York gümrüğünde müfettiş olarak çalışmaya başlayınca edebiyattan bütünüyle uzaklaştı.  1891’de öldüğünde hiç kimsenin hatırlamadığı bir yazardı o, ama öldükten sonra keşfedildiğinde bir daha hiç unutulmadı...

 Herman Melville Tüm Eserleri  -BillyBudd -MobyDick/BeyazBalina (1851) -Pierre ya da Belirsizlikler (1852) -Typee:Polinezya Hayatında Bir Bakış (1846) -Yamyamlar Adası -Kâtip Bartleby - Israel Potter: Sürgünde 50 Yıl

 Ömrünün son otuz dört yılında, yolculuk anılarından oluşan uzun bir şiir ve Billy Budd adlı romanını yazdı..

 Melville, kâtip Bartleby öykü kişisiyle Bartleby sendromunun da isim babası olmuştur.

 Omoo (1847) adlı egzotik öyküleriyle ün kazandı ve kendini tümüyle edebiyata adadı.  The Plazza Tales (Meydan Öyküleri) 1856 yılında çıkmıştır.

 Moby Dick Herman Melville ‘in Pequod adlı bir balina gemisinin son yolculuğunu, balinaların nasıl avlandıklarını, geminin sonunda nasıl battığını anlatan romanıdır.  Herman Melville ( ), denizi, gemicileri, balinaları ve tabii bu arada kinin ve tutkuların tutsağı olan insan ruhunu, düzyazı biçiminde yazdığı bu şiirde, ironi, mitoloji ve gerçekçiliğin iç içe geçtiği bu romanında anlatıyor..

 Moby Dick..

 Hande Şahin.. 