Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi."— Sunum transkripti:

1

2 Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.

3 Olay Örgüsü: Ahmet Cemil’in babasının ölümü neticesinde lise yıllarında ailesinin geçimini sağlamak zorunda kalışı Değişik işlerde, türlü zorluklarla çalışıp en sonunda gazetede işe başlaması En yakın arkadaşı Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşi Lamia’ya aşık olması Bir kitap yazmaya başlaması, ünlü olacağını, Lamia’yla evleneceğini hayal etmesi Kız kardeşi İkbal’in evlenmesi, mutlu olamaması ve ölümü En yakın arkadaşı Hüseyin Nazmi’nin yurt dışında önemli bir göreve gelişi, kız kardeşi Lamia’nın da başka biriyle evleneceğini öğrenmesi Kitabını yok etmesi ve İstanbul’dan kaçışı

4 Romanın Kahramanları: AHMET CEMİL: Başarılı bir lise hayatı sürerken,son sınıfta babasını kaybeder ve hayat mücadelesine çok erken başlar.Amacı şiire başka bir yön vermek iken babasının ölümü her şeyi alt üst eder.Hayalleri olan bir gençtir.Babasının ardından kız kardeşi İkbal’in ölümü,son olarak da yakın dostu olan Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşi Lamia’nın evlenmesiyle tüm hayalleri yıkılır. HÜSEYİN NAZMİ:Ahmet Cemil’in en yakın dostudur.O da Ahmet Cemil gibi şiire düşkündür.İkbal’in ağabeyidir. İKBAL:Ahmet Cemil’in kız kardeşidir.Özellikle babasının ölümünden sonra annesine ve ağabeyine bağlılığı artmıştır. LAMİA:Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşidir.Güzel ve alımlı bir genç kızdır.Ahmet cemil’in kendisine olan aşkından habersizdir.

5 Ahmet Cemil’in karakter özellikleri ile romanın başlığı arasında nasıl bir bağ kurulabilir? Ahmet Cemil hayalleri olan bir gençtir, ancak başta mavi olan; yani ona umut ve heyecan veren bu hayaller roman sonunda siyaha; yani umutsuzluğa dönüşür

6 Yazar Hakkında Bilgi: İstanbul’da doğdu. İstanbul’da başladığı öğrenimini İzmir’de tamamladı. Öğretmenlik yaptı, çeşitli memurluklarda bulundu. Edebiyat hayatına 1884’te atıldı..Geniş bir kültüre ve bilgiye sahipti.Servet-i Fünun edebiyatının nesir alanında en güçlü kalemi oldu.Türk edebiyatının en büyük romancısı olarak kabul edildi.Romanlarındaki konularda çoğunlukla aydınlar arasından seçtiği halde, hikayelerinde daha çok halkın yaşayışını konu olarak seçmiştir. Romanları, öyküleri, oyunları vardır.

7 Realizm 1. Realist Sanatçılar, anlattıklarında gözleme ve belgeye dayanır. Yazarlar bilgiyi anket yöntemiyle toplamış­lar, sonradan yapıtlarında kullanacakları malzemeyi günlük gözlemler olarak not etmişlerdir. 2.Realist sanatçılar, yapıtlarda kendi kişiliklerini gizlemişler, toplumu ve insanı bilim adamı nesnelliğiyle, iyi-kötü, güzel-çirkin demeden yansıtmışlardır. 3. Realizm Konuları gerçek yaşamdan alındığından, ola­ğanüstü oiay ve kişilere yer verilmez. Olay ve kişi­ler, günlük yaşamda yaşanma ya da görülme olası­lığı olan nitelikler taşır. Bunlar yapıtlarda ayna ya da fotoğrafçı gerçekçiliği ile yansıtılır. 4. İnsanlar, yaşadıkları çevreyle birlikte ele alınmıştır. İnsan kişiliğinin oluşumunda çevrenin etkisi ve önemi belirtilmiştir. Doğa ve insan betim­lemeleri ölçülüdür. Süs olsun diye yapılmamıştır. 5. Realist sanatçılar,”sanat için sanat” anlayışı­na sahiptir. Sanatı ve edebiyatı toplumu değiştirme, eğitim ve mücadele aracı olarak görmediler.

8 Realizmin Önemli Sanatçıları: H. de Balzac…………………. roman, öykü, tiyatro Stendhal……………………….. roman Gustave Flauberte………… roman Dostoyevski………………….. roman Tolstoy………………………….. roman A. Çehov……………………….. öykü, tiyatro M. Gorki…………………………. roman Danielde Foe………………… roman Charles Dickens…………… roman Emest Hemingway……….. roman, öykü Jack London…………………. roman Mark Twain……………………. roman


"Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları