Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEŞET GÜNAL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEŞET GÜNAL."— Sunum transkripti:

1 NEŞET GÜNAL

2 NEŞET GÜNAL: Neşet Günal, 1923‘de Nevşehir'de doğdu. İlk öğrenimini Şereflikoçhisar’da, orta öğrenimini ise Nevşehir’de tamamladı.Kemal Zerrin'in desteğiyle Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydoldu. Yine Zerrin'in desteğiyle devlet bursu aldı yılında başlayan ve yaklaşık yedi yıl süren Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki eğitimi süresince sanatçı, Nurullah Berk, Sabri Berkel ve Leopold Levy‘nin atölyelerinde çalıştı. Bu atölyelerde tanıştığı Nuri İyem,Turgut Zaim ve Avni Arbaş‘tan etkilendi ve toplumsal gerçekçi üslubunu oluşturmaya başladı.

3 Sanatçı 1946 yılında Akademi'den birincilikle mezun oldu ve aynı yıl İtalya bursunu kazandı. Fakat bürokratik birtakım engeller nedeniyle gidemedi ve iki yıl sonra Paris'e gönderildi. Sağlam deseni ve güçlü anlatımıyla hocası Leopold Levy'nin gözde öğrencilerinden biriydi. Henüz yirmi üç yaşında iken iki eseri 1946 yılında Unesco‘ nun Paris'te düzenlediği Modern Sanat konulu sergide yer aldı yılında Paris'te sanat eğitimine başlayan Günal, pek çok Türk sanatçısı gibi Andre Lhote atölyesine girmiş ancak, Lhote'un öğretilerini beğenmeyerek, Fernand Leger‘ nin atölyesine geçti. Resimlerinde de Leger'in etkisi görülmektedir.

4 1954 yılında Türkiye'ye geri dönen Günal, Akademiye asistan olarak atandı.1963 yılında Fransız Hükümeti’nin sanat bursuyla ikinci kez Paris’e gitti. Vitray ve Gobelin resimsel halı tekniklerinde çalışmalar yaptı yılında 30.Devlet Resim Heykel Sergisi'nde "Kör Hasan'ın Oğlu“ adlı çalışmasıyla resim dalında birincilik kazanan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışında pek çok karma sergiye katıldı. Sağlam desen yapısıyla doğup büyüdüğü Orta Anadolu'nun çorak topraklarını ve yoksul ama çalışkan insanlarını anlatan sanatçı, tekniği ve yorumuyla Türk resmine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır.

5 Döndüğünde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne öğretim görevlisi olarak atandı. Aynı yıl Doçent, 1970 yılında ise Profesör oldu yılından itibaren beş yıl “Bölüm Başkanlığı” ardından da iki yıl dekan olarak görev yaptığı İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1983’te kendi isteğiyle emekli oldu. Usta Türk ressamı, 26 Kasım 2002 sabahı yatağında geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat etti.

6 KÖR HASAN’ın OĞLU adlı tablo.

7 ÇOCUKLAR adlı tablo.

8 KORKULUK adlı tablo.

9 BAŞAKÇILAR adlı tablo.

10 TOPRAK ADAMI adlı tablosu.

11 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...

12 Yankı YILDIRIM 10 FEN A 496


"NEŞET GÜNAL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları