Bilgi Sistemleri – 2010 Dr. Galip Aydın Verinin Temsili.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

BİLGİSAYARDA KULLANILAN FAYDALI PROGRAMLAR
HTML
Tutarlı Bir Katalog için Otorite Kontrolü
XML eXtensible Markup Language
Veri Madenciliğinde Kümeleme Slink Algoritması
DÜNYA’ MIZ NASIL OLUŞTU? HAZIRLAYAN: İrem İSLAMOĞLU
XML ve XML Uygulamaları
Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi
İçerik Yönetimi Eğitimi Güz Dönemi Gökçen Fidan ODTÜ SAT-595.
WEB Tasarımı & .NET Bolum 1
İnternet Programcılığı
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
Bilgisayar Dosya Uzantıları
İNTERNET.
Maddenin Değişimi Ve Tanınması
İşletim Sistemi Temel Bilgiler
Doküman Yönetimi Yazı ş ma ve İ statistik Sistemi.
WEB 2.0 ARAÇLARI SABRİYE ESER TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ.
Standartlar ve Protokoller
h/.  XPath bir W3C standardıdır  XPath XML dökümanlarının kısımlarını seçmek için kullanılan bir sintakstır.  XPath sorguları.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
İnternet üzerinden canlı yayıncılık İnternet TV / WebTV / IPTV
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
Terminolojik Kayıt ve Veri Kategorileri Doç. Dr. Ender Ateşman.
XML TEKNOLOJİLERİ BTP 206. Ders İçin Gerekli Olan Ders Kitabı –XML, Zafer Demirkol, Pusula Yayınları Yardımcı Ders Kitabı –XML How To Program, Deitel.
XML Genişletilebilir İşaretleme Dili (eXtensible Markup Language), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmayı.
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
Veri Tabanı Nedir?.
XML Document Object Model (DOM)
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
K İ M L İ K. “Cem, 16 Eylül 2009 seninle kar ş ıla ş mamızın 10. yılına giriyoruz. Kalbi(m/n) 33 ya ş ında, tenim 64 … Doktorlar, kalp naklinden sonra.
HTML :Hyper Text Markup Language explorer, firefox, opera herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duymadan çalışabilir metin biçimlendirme resim ekleme ve biçimlendirme.
XML Teknolojisine Gerçekçi Yaklaşım
Master in Advanced European and International Studies.
KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
SQL Sibel SOMYÜREK.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I
XML ve XML Teknolojileri
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
CEBİRSEL İFADELER ALIŞTIRMALAR 6. Sınıf.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
WEB 2.0 ARAÇLARI TANITIM MUSTAFA EROĞLU
VTYS Öğr. Gör. Engin DUTAR
HTML (Hyper Text Markup Language) İnternet dökümanları oluşturmaya yarayan işaretleme dilidir.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Hazırlayan: Yrys Moidin kyzy. 1) html; 1. html (hypertext markup language ): hipermetin işaretleme dili. 2) Bu tag wep sayfasında bulunan ilk tagdır.
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
Atık kağıtlardan dünya haritası !. Farklı ülkelerdeki insanların temiz suya eri ş im yüzdelerinin ne oldu ğ unu ara ş tırdık. Atık ka ğ ıtları kullanarak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
MathML Mathematical Markup Language BURAK ZEYDAN
Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
Çağrı Kuçat SQL Yapısı.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Access Eğitimi Eğitim İçerikleri Bilgegüç Bilişim Danışmanlık.
Biyoinformatik.
İlgilerin Ölçülmesi, ilgi envanterleri ve sorunları
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
Sunum transkripti:

Bilgi Sistemleri – 2010 Dr. Galip Aydın Verinin Temsili

Veri – Kitap Listesi Dosyalarda saklanabilir Sorgulama imkanı yok Özel programlarla arama ve sorgulama yapılabilir Anna KareninaLev N. TolstoySosyal Gülün AdıUmberto EcoCan SemerkantAmin MaaloufYapı Kredi Leyla ile Mecnun İ skender PalaKapı Ak ş am Güne ş iRe ş at Nuri Güntekin İ nkılap

Veritabanı Sütun türleri belirlenebilir Yeni veri ekleme kolay Sorgulama yapılabilir

İçerik ve Temsil Veritabanından veya kaynaklardan çekildikten sonra veriler nasıl saklanmalı/temsil edilmeli/transfer edilmeli Anna Karenina;Lev N. Tolstoy;Sosyal;2002; ;19.9 Gülün Adı;Umberto Eco;Can;2009; ;32 Semerkant;Amin Maalouf;Yapı Kredi;2010; ;16 Leyla ile Mecnun; İ skender Pala;Kapı;2010; ;8 Ak ş am Güne ş i;Re ş at Nuri Güntekin; İ nkılap;2010; ;21 Anna Karenina;Lev N. Tolstoy;Sosyal;2002; ;19.9 Gülün Adı;;;2009; ;32 Semerkant;Amin ; Maalouf;;2010; ;16 Leyla ile Mecnun; İ skender Pala;;2010; ; Ak ş am Güne ş i;Re ş at Nuri Güntekin; İ nkılap;2010; ;

İçerik Değişikliği Veritabanına yeni sütün eklenmesi Veriye daha önce dü ş ünülmemi ş bir ayrıntının eklenmesi daha önce geli ş tirilmi ş temsil yöntemlerini bozabilir Verinin yapısının her zaman önceden bilinmesi ve bunlara göre veri analizi programlarının yazılması mümkün de ğ ildir.

Farklı kaynaklardan verilerin birleştirilmesi İsimYazar Anna KareninaLev N. Tolstoy Gülün AdıUmberto Eco SemerkantAmin Maalouf Leyla ile Mecnunİskender Pala Akşam GüneşiReşat Nuri Güntekin ISBNİsimFiyat Anna Karenina Gülün Adı Semerkant Leyla ile Mecnun Akşam Güneşi21 Yazar Dogum_Tarihi Olum_TarihiDogum_Yeri Lev N. Tolstoy9/10/ /11/1828Rusya Umberto Eco 5/1/1932-İtalya Amin Maalouf 25/2/1949-Beyrut İskender Pala 8/6/1958-Uşak Reşat Nuri Güntekin 25/11/18897/12/1956İstanbul YayıneviTEL Sosyal Can Yapı Kredi Kapı İnkılap Internet (Wikipedia)

Text ve Yapılandırılmış Verilerin Birleştirilmesi Yapılandırılmı ş Veri Veritabanları Yapılandırılmamı ş Veri Dokümanlar Yarı Yapılandırılmı ş Veri www

Yeni bir veri modeli ihtiyacı Gev ş ek ve zengin bir yapı Geli ş meye açık, bilinmeyen özelliklere kolay adapte olabilen, düzensiz yapıları destekleyebilecek Yapılandırılmı ş fakat heterojen veri kaynaklarını birle ş tirebilmeli Tag ve linklerden olu ş an text türü veri Farklı veri modellerinin kombinasyonu (ili ş kisel, hiyerar ş ik, text)

Markup Languages 1970’de Charles Goldfarb, Ed Mosher and Ray Lorie IBM’de çalı ş ırken GML’i buldular. GML yapısal etiketler ta ş ıyan teknik dokümanları i ş aretlemek için bir yöntemi tarif etmek için geli ş tirilmi ş ti. Goldfarb, Mosher ve Lorie isimlerinin kısaltması Goldfarb ‘mark-up language’ terimini icat etti ve daha sonra bu isim SGML olarak de ğ i ş tirildi Standard Generalised Markup Language ISO 1986’da SGML’i bir standart olarak kabul etti

HTML SGML bir dizi i ş aretleme dili geli ş tirmek için kullanıldı 1991’de Tim Berners Lee SGML kullanarak HTML’i geli ş tirdi SGML çok efektif fakat komplex, HTML ise çok basit fakat belirli bir dizi tag ile kısıtlıdır. HTML verinin nasıl gösterilece ğ i (presentation) ile ilgilenir

HTML İsim Yazar Anna Karenina Lev N. Tolstoy Gülün Adı Umberto Eco İ simYazar Gülün AdıUmberto Eco

HTML – Tags and Attributes İsim Yazar Anna Karenina Lev N. Tolstoy Gülün Adı Umberto Eco

XML SGML kadar etkili fakat o kadar karma ş ık olmayan HTML kadar basit fakat kısıtlı olmayan bir markup diline olan ihtiyaç XML bu bo ş lu ğ u doldurmak için geli ş tirildi 1996’da Sun Microsystems’te çalı ş an Jon Bosak ve ekibi SGML’den yola çıkarak XML üzerinde çalı ş maya ba ş ladılar.

XML vs HTML XML verinin içeri ğ ini tarif eder. HTML verinin nasıl gösterilece ğ ini anlatır. XML verinin aktarımı ve depolanması amacıyla geli ş tirilmi ş tir XML tek ba ş ına hiçbir i ş yapmaz.