GÜZEL İNSAN VE İKY DOÇ. DR. HALİL ZAİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Allah’ın Huzurunda Olma Bilinci
Advertisements

BERAT GECESİ Hazırlayan:Ertan
Sistem Analizi ve Planlama
ERK İSG&İK –
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
PERSONEL İHTİYAÇ ANALİZİ
Hz.muhammed’in ahlakı.
NAMAZIN EHEMMİYETİ VE FAZİLETİ
Sevdiklerinizle ve sevenlerinizle Sıhhat ve afiyet içinde elemsiz-kedersiz, huzurlu bir bayram idrak etmenizi ve nice bayramlara kavuşmanızı, Ve idrak.
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
İNSANGÜCÜ PLANLAMASI Dr. Habibe Akşit 15 Mart 2008.
İŞYERİNDE ETİK (AHLAK)
LİDERLİK.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
DİLEK ve DUALARIMIZDA DİNİ İFADELER
ÜCRET YÖNETİMİ VE ÜCRET SİSTEMLERİ
BİR CEMİYET İNSANI OLARAK SABAHATTİN ZAİM. SABAHATTİN ZAİM VE TOPLUM Sabahattin Zaim toplumun sorunları ile ilgili bir akademisyendi O bilgisini toplumun.
ADALET.
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
ERK İSG&İK – –
Hazırlayan: Mehmet Yener
5. BÖLÜM 0-18 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ
MEHMET TAŞ KIRIKKALE MEM SPE. İlkeler-Değerler Vizyon Yol gösterici olarak çalışanları; kurumun düzeni, güvenliği ve gelişimine uygun davranışlara teşvik.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
Kur’ân Doğru Bilgiye Önem Verir
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
STRATEJİK YÖNETİM Ercan EROĞLU Yalova 2006.
İnsanın Çabası: Emek ve Rızık
İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE YÖNETİMİ.
1954-Topkapı'da, 20 kişilik küçük bir fabrikada Marshall kuruluyor
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
ALLAHIN YARDIMINA GÜVENİRİM ÇALIŞIRIM,BAŞARIRIM
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah’a şöyle dua etmiştir: “ Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim.
DEĞERLER EĞİTİMİ KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK.
7. BÖLÜM KAVRAM, BECERİ ve SOSYAL BECERİ ÖĞRETİMİ ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK.
STRATEJİK PLANLAMA HAZIRLIK AŞAMASI.
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan Kaynakları Planlaması ve İşgören Seçimi
İş Analizi ve İş Dizaynı
İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi
BÖLÜM 3 İş Analizi. BÖLÜM 3 İş Analizi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan kaynaklarına Personel Psikolojisi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan.
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
Toplam Kalite Yönetimi
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
Çalışırım, Allah’ın Yardımına Güvenirim ve Başarırım.
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İnsan Kaynakları Yönetimi
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
MERİTOKRASİ
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
70 Y ıLLıK B IR H AYAT Orhan ÇELİK. N ASıL B IR İ NSAN Erkek Üniversite Mezunu Üniversite Mezunu 24 Yaşında Namaz Kılmaya Başladı 25 Yaşında İş hayatına.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİN FELSEFESİ VI. Ünite.
Sunum transkripti:

GÜZEL İNSAN VE İKY DOÇ. DR. HALİL ZAİM

GENEL OLARAK GÜZEL İNSANIN ÖNEMİ “Tüm sistemlerin başarısı insan unsuruna bağlıdır. İnsan güzel olursa sistemler çalışır ve müesseseler başarılı olur. İnsan güzel olmazsa hiçbir sistem çalışmaz”. Sabahattin Zaim

İKY AÇISINDAN GÜZEL İNSANIN ÖNEMİ ÇALIŞANLAR YÖNETİM İKY çalışanlarla yönetim arasında bir denge unsurudur. Dengenin sağlanması her iki taraftada güzel insanların olması ile mümkündür.

İKY AÇISINDAN BÜTÜNCÜL GÜZEL İNSAN MODELİ Güzel çalışan Güzel yönetici

İK SÜREÇLERİ AÇISINDAN GÜZEL İNSAN İKY süreçleri itibariyle ele alınacaktır. Bunlar : İK Planlama İşe Alma Eğitim ve Geliştirme Performans Değerleme ve Ücret Yönetimi

İK Planlama ve Güzel İnsan Bir organizasyonun stratejik hedefleri doğrultusunda (bu hedeflere uygun olarak) doğru sayıda ve nitelikteki personeli doğru zamanda ve yerde istihdam etmek için yapılması gerekenlerin öngörülmesidir.

İK Planlama ve Güzel İnsan İK Planlama = sayısal planlama + niteliksel planlama Niteliksel planlama : yetkinliklerin tespit edilmesi (güzel insanın nitelikleri) 1. mesleki yetkinlikler 2. ahlaki yetkinlikler

Yetkinliklerin Tespiti : “İşi Ehline veriniz” Ehliyet = mesleki yetkinlikler X ahlaki yetkinlikler Mesleki yetkinlikler = 1 ile 10 arası bir değer Ahlaki yetkinlikler = -1 ile +1 arası bir değer

İŞE ALMA VE GÜZEL İNSAN Güzel insanların bulunması ve alınması sürecidir. Ama insanların güzel insan olduğunu nasıl anlayacağız ? 1. Torpil değil güçlü bir referans sistemi 2. Kişilik analizleri 3. Mülakat

İŞE ALMA VE GÜZEL İNSAN Uygulamadaki en büyük iki tehdit : 1. Siyasi-ailevi, ilişkisel etkiler 2. Doğru kanallara ulaşamama (şemsiye kuruluşlara ihtiyaç var)

EĞİTİM VE GÜZEL İNSAN “günü gününe eşit olan ziyandadır” Eğitim beşikten kabre kadar devam eden bir süreçtir : 1. Mesleki eğitim : bilgi, beceri geliştirme 2. Yetkinlik eğitimi : davranış geliştirme 3. Vizyon geliştirme : düşünce ve fikir ufkunu geliştirme 4. Manevi eğitim : gönül gücünü geliştirme

PERFORMANS VE ÜCRET - GÜZEL İNSAN “İnsan emeği kutsaldır”, “elinin emeği ile elde ettiği kazançtan daha güzel ve helal bir lokma yoktur”. Adaletin sağlanması önemlidir Denge modeli = işçinin ücreti teri soğumadan ödenmeli, işçi de aldığı ücreti hak edecek biçimde çalışmalıdır.

PERFORMANS VE ÜCRET - GÜZEL İNSAN Güzel insan ve iş mükemmelliği İş mükemmelliği : İtkan ve ihsan şuuru İtkan Kuran-ı Kerim’de imanın bir rüknü olarak ele alınmış ve kişinin yaptığı işi “ilim, hikmet ve tecrübe ile yerli yerinde, sağlam ve muntazam yapması” (27/88) şeklinde ifade edilmiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bu hususta “Allah yaptığı işi itkan üzere yapan insanı sever” buyurmuştur.

PERFORMANS VE ÜCRET - GÜZEL İNSAN İhsan şuuru : İtkan bir yönü ile ihsan şuurunun dışa vurmuş şekli veya içteki ihsanın dışa yansıyan tezahürüdür. Yüce Allah Kuran’ı Kerim’de “Muhakkak ki Allah, adaleti, ihsanı, akrabaya yardımı emreder”(16/90) buyurmaktadır. İhsan kavramını Peygamber Efendimiz “İhsan Allah’ı görüyormuşcasına ibadet etmendir. Sen onu görmesen de O seni görüyordur” (Ömer bin Hattap) şeklinde ifade etmiştir. İhsan şuuru insanın yaptığı işi Allah’a ve Resulü’ne takdim eder gibi yapmasıdır.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME Küresel rekabet baskısıyla gittikçe “vahşi”leşen bir rekabet ortamında iş dünyasının güzel insan modeline duyduğu ihtiyaç her geçen gün artmaktadır Özellikle kriz dönemleri bu ihtiyacı daha da belirgin hale getirmektedir Bu konuda çok sayıda teorik ve uygulama çalışması yapılması gerekmektedir.

SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER SAYGILAR SUNARIM