SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Güçlendirme Egzersizleri
Advertisements

Kondisyon sporcunun performans durumunun göstergelerinden birisidir
Spor Sakatlıklarının Nedenleri
SPORCU SAĞLIĞI SPORUN FAYDALARI:
Sporda Beceri Öğrenimi 5.Konu
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
Kondisyon; sporcunun performans durumunun göstergelerinden birisidir
Sporda performans ölçümü ve değerlendirilmesi
Dr.ŞABAN ACARBAY SPORCU SAĞLIK MERKEZİ BAŞHEKİMİ 2003
FUTBOLDA KOORDİNASYON-ESNEKLİK
PRE-TRANSPLANTASYON REHABİLİTASYONU
Dr.Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ
KUVVET ANTRENMANININ METODİK SIRALAMASI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
AĞRI FİZYOLOJİSİ.
SİNİR SİSTEMİ ve EGZERSİZ
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
HENTBOLDE TEMPOLU OYUN VE SÜRAT ÇALIŞMALARI
NÖROGLİYA 1) Ependim hücreleri:
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER
SPORUN SAĞLIĞA ETKİLERİ
Yaşamınızı planlayın hayalleriniz gerçek olsun
EGE UNIVERSITY:.
Atilla YÜCE Çağlar EDİS
ÇOCUK ANTRENMANINDA TEMEL HAREKET EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
SPORDA ISINMA.
HAREKETİN TEMEL PRENSİPLERİ
KUVVET YETENEĞİNİN GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
ANTRENMAN BİLGİSİ “Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı”
KAS YIRTILMASI.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
ANTRENMAN VE MAÇ ISINMASI
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
TERAPÖTİK EGZERSİZLER
SPORDA ISINMA.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı”
TEMEL MOTORİK ÖZELLİKLER
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
KAS GENEL BİLGİSİ Levent SARIKCIOĞLU.
BÖLÜM-4: ISINMA,SOĞUMA ,DİNLENME
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
CİMNASTİK Hazırlayan: melis kaçmaz. Cimnastik Cimnastiği; dayanıklılık, kuvvet, esneklik, çeviklik, koordinasyon ve vücut kontrolünü geliştirme amacıyla.
Dağcılık ve Antreman.
Kuvvet Antrenmanlarının Fazları
Antrenman ile İlgili Tanımlar ve Kavramlar
KAS İSKELET SİSTEMİ SAKATLIKLARI
EKLEM BİYOMEKANİĞİ Emrullah SEZGİN
Kuvvet Antrenmanları -Giriş-.
Kuvvet Antrenmanları Genel Prensipler
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
BÖLÜM-6: YAŞAM BOYU SPORDA AEROBİK EGZERSİZLER YAŞAM BOYU/HERKES İÇİN
KAFATASI KÖPRÜCÜK KEMİĞİ KÜREK KEMİĞİ KABURGAOMURGA GÖĞÜS KAFESİ PAZU KEMİĞİ DİRSEK KEMİĞİ EL BİLEĞİ LEYEN KEMİĞİ KUYRUK SOKUMU DİZ KAPAĞI : UYLUK KEMİĞİ.
SPORTİF REHABİLİTASYON
Önleme Yaralanma ya da sakatlık oluşmaması için gerekli olan kondisyonel çalışmaları (kuvvet, esneklik vb.) ihmal etmeden uygulayarak anatomik yapıları.
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Sporcuların performanslarını artırma düşüncesi geçmişten günümüze uzanan süreçte bilim adamları ve antrenörlerin en önemli çalışma konularından birini.
El rehabilitasyonu Ayşegül atlı.
Kondisyon; Kondisyon; sporcunun performans durumunun göstergelerinden birisidir. Diğer bir deyişle; organizmanın ve kasların enerji oluşum sürecinin etkileşimi.
İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ
TANIMLAMA ve SINIFLANDIRMA
KOORDİNASYON (BECERİ)
Performansa etki eden faktörler
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.
Sunum transkripti:

SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ KONU 1O

Hareketlilik Genel olarak eklem oynaklığı, kasların, tendon ve bağlırın ve eklem kapsüllerin esnekliği, hareketliliğini içerir. İyi bir hareket icrasının kalite ve kantitesi için hareketlilik ön koşuldur. Fiziksel gelişim faktörlerinin eğitimi için kuvvet, sürat ve teknik gibi özelliklerin eğitimi gereklidir. Buna göre Martin, ‘Elastiki ve gerilme yeteneği fazla olan kasların mekanik olarak daha fazla yük altına girebileceğini dolayısıyla sakatlık riskinin azalacağını’ söylemektedir. Hareketliliğin iki ana unsuru, eklem oynaklılığı ve esneklik yeteneğidir.

HAREKETLİLİK EKLEM OYNAKLILIĞI ESNEKLİK (Fleksibilite) AKTİF ESNEKLİK “Agonis kasların kontraksiyonu, antagonistlerin esnekliği” PASİF ESNEKLİK “Antagonist kas dış kuvvetlerle esnetiliyor ama agonistlerin kuvvetlendirilmesi söz konusu değil AKTİF STATİK İzometrik (son pozisyonda tutuş) AKTİF DİNAMİK Antagonistler oxsotonik kasılır.(Kısa süreli esnetme uyarısı) PASİF STATİK Max. Kasılı olarak birkaç saniye tutuş PASİF DİNAMİK Hareket gerginliğinin artış ve azalışı

Esneklik Esneklik yeteneği, kasların bağların, tendonların ve eklem kapsüllerinin esnekliğini içerir. Esnekliğe direnci, kas lifi değil, kasın membranı yapar. Kasların, tendonların, ve bağların esnekliğinin arttırılmasında, biyokimyasal ve yapısal değişikliklerin sağladığı açma-germe egzersizlerinin süresi ve spor disiplinine özgü ısınmanın önemi büyüktür. Kasın esneme yeteneği, yalnızca elastikiyetinin artırılmasıyla değil, kısmen de kas tonusunun uyarılabilme ve gevşetilebilen yeteneği aracılığıyla da arttırılabilir. Kas tonusunun gevşetilmesinde, kas iğcikleri önemli rol oynarlar. Burada, kas fibrillerine paralel gden esneklik reseptörlerinin rolü vardır

Kas iğciği arasılığıyla, santral sinir sistemi, kas tonusunu düzenler. Normal olarak sırt ve karın kasları, asgari bir gerilim içindedir. (istirahat tonusu) Böylelikle vücudun dik durması sağlanır. Gerektiğinde, ör. Uyku durumunda bu tonus düşer. Kassal aktivitede artar. Kas iğciklerinin esneklik uyarısındaki hassasiyeti, gama-motor reseptörleri sistemi ile yönlendirilir. Arttırılır veya azaltılır. Bu gerçek, esnekilk antrenmanlarında büyük önem taşır.

Kiriş reseptör

Esneklik özelliği, bayanlarda, erkelere oranla biraz daha fazladır Esneklik özelliği, bayanlarda, erkelere oranla biraz daha fazladır. Bunun nedeni hormonaldir. Östrojen hormonu nedeniyle, kaslardaki su ve yağ oranı daha fazladır. Kassal yorgunlukta, kas iğcikleri aracılığıyla ağrı hissi ve gerginlik ortaya çıkar. Bu nedenle, yorgunluğun üstüne esneklik antrenmanı yaptırılmamalıdır. Sabahları kalkınca, aynı şekilde kas iğciğinin his eşiği yükselir. Günün ilerleyen saatlerinde, kaslar ısındıkça bu, kompanze edilir. Grossere göre, hiçbir motorik yetenek, esneklikte olduğu gibi günün belirli saatlerine göre değişiklik göstermez. Esneklik, iç ve dış ısıya önemli ölçüde bağlıdır.