Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Advertisements

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
TÜRKİYE’DE OTİZM İÇİN NELER OLUYOR?
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
28-29 Ş ubat 2012 Ş anlıurfa Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi YÜKSEKÖ Ğ RET İ M KURULU BA Ş KANLI Ğ I.
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı TBD 21. Türkiye Bilişim Kurultayı, 6 Ekim 2004, Ankara Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.
Açık ve Uzaktan Öğrenme - Açık İçerik Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Mutlu Anadolu Üniversitesi Bu sunum 24 Ocak 2013 tarihinde AB 2013 Konferansı dahilinde düzenlenen.
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
Mustafa Kemal Üniversitesi
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
31 Ekim Dönemi: Erasmus+ Nedir? Erasmus+ Programı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, gençlik ve spor için önerdiği yeni programdır.
KAVRAKOĞLU Eğitim Yönetim Sistemi (LMS) eduGate. eduGate-Uni Akademik kurumların eğitim süreçlerinin yönetilmesi için geliştirilmiş ve Uzaktan eğitim.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
Prof. Dr. Şefika Şule ERÇETİN
Yükseköğretimde Çevrim-içi Öğrenme: Sistemde Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunları Çözmeye Yönelik Öneriler Fatma Kübra ÇELEN Aygül ÇELİK Doç. Dr. Süleyman.
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
e-Sertifika Programları
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
Hazırlayanlar: Mustafa Safa Horpan Özlem Çetin Sibel Temizel
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Uzaktan Eğitimde Kavramsal Çerçeve
YAŞAMBOYU ÖĞRENME BAĞLAMINDA BATI AVRUPA e-SERTİFİKA PROGRAMLARI
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
PANEL KONUSU: TÜRKİYE’DE AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEMEL POLİTİKASI Modelleri – Kurumları – Mevzuatı KATILIMCILAR Prof. Dr. Üstün ÖZEN-Atatürk Üniversitesi.
ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
KOBİ’LERE YÖNELİK TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ İÇİN
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Uzaktan Eğitim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Uzaktan eğitim, öğrenme ve öğretme süreçlerinin farklı yerlerde gerçekleştiği, öğrenenle öğretenin çoğu zaman.
Professor Kay Livingston İstanbul. İskoçya’daki Dil Politikası Avrupa Birliği’nin 1+2 modeline dayalı olarak okullarda dil öğretimi ile ilgili bir.
Türkiye’de Okul Hibeleri : Ekonomik Krize Yenilikçi bir Cevap Milli Eğitim Bakanlığı Çalıştayı 8 Mart 2010 Maureen McLaughlin Dünya Bankası.
Avrupa Birliği Eğitim Programları
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
İÜ AUZEF VİZYON VE STRATEJİ ÇALIŞTAYI Melih Arat ve Hakan Turgut
HBÖ Strateji belgesi eğitime erişimlerini Öğrenmeye değer veren bir sistem içinde istihdam fırsatlarını artırmak amacıyla kişilerin eğitime erişimlerini.
MORE ENSTİTÜ UZAKTAN EĞİTİM
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
UZAKTAN EĞİTİM.
Karşılaştırmalı Eğitim
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
UZAKTAN EĞİTİM VE ÜNİVERSİTELER
Sunum transkripti:

Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu 2. Açık ve Uzaktan Eğitim Ulusal Vizyon Çalıştayı 22-23 Mayıs 2014 İSTANBUL

Dünyada bilişim teknolojisindeki yaşanan gelişimler eğitim öğretim süreçlerinin değişime neden olmuş, bunun sonucunda geleneksel eğitim ve öğretim süreçlerinin dışına çıkılmıştır. Yükseköğretimde eğitim teknolojilerine dayalı öğrenme modelleri yaygınlaşmaktadır. Dünyada Açık ve Uzaktan Öğretime olan yöneliş hızla artmakta, bu artış hem kurum hem de öğrenen sayısında önemli artışlara neden olmaktadır. Bireylerin istihdam edilebilmesinde çok disiplinli eğitim vazgeçilmez bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersleri öğrenenlere ücretsiz olarak sunmaya başlamıştır. Bu anlamda açıköğretim programlarında kontenjan olması doğru değildir.

Yeni Nesil öğrenenlerin yaşam boyu öğrenme taleplerini karşılamak BEKLENTİLER Yeni Nesil öğrenenlerin yaşam boyu öğrenme taleplerini karşılamak Yükseköğretim çağı dışındaki yetişkin öğrenenler (Yükseköğretim çağındaki öğrenenlerin açık ve uzaktan öğretim modelleriyle üniversite sosyal yaşamı dışında tutulması istenen bir durum değildir) Yükseköğretim kurumlarına erişim imkanı olmayanlar ve fiziksel olarak üniversiteye gelmemeyi tercih edenler Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa Ülkeleri başta olmak üzere dünyanın her yerinden gelen eğitim talepleri Üniversite öğrencileri ve mezunlarına yönelik ikinci Üniversite uygulaması Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler yoluyla öğrenenlerin eğitimine katkı sağlanması ve bu derslerin tanınması (sertifika vb.).

Öğrenci destek sistemlerinin geliştirilmesi Danışmanlık sisteminin kurulması: Kariyer planlaması, akademik danışmanlık ve benzerlerinin yapılması Öğrencilere yerel sosyal etkinliklere katılım olanağı sağlanması Sanal kütüphane olanaklarının sunulması.  Örgün öğrenci kitlesine yönelik açık ve uzaktan öğrenme hizmetleri Örgün eğitim müfredatı dışındaki sosyal becerileri, kişisel gelişimleri, bilgi ihtiyaçlarını açık ve uzaktan öğretim olanakları ile karşılanması Örgün öğrencilerin yüzyüze derslerinin açık ve uzaktan öğrenme ortamlarıyla desteklenmesi

Engelli öğrenenlerin erişiminin arttırılması Açık ve uzaktan öğretim olanakları ile üniversite eğitiminin yaygınlaştırılması. Engelli öğrenci destek sistemlerinin geliştirilmesi Akran desteğinin yapılandırılması   Açık ve Uzaktan öğretim sisteminde yer almayan öğretim elemanlarının bu sisteme akademik altyapı noktasında destek sağlamalarına yönelik düzenlemelerin yapılması

Programların öğrencinin bireysel başarılarına göre değil program çıktılarına göre değerlendirilmesi Ölçme ve değerlendirme sistemlerinin gözden geçirilmesi ve çeşitlendirilmesi gerekir. Program gereklerine göre kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Öğretenlere açık ve uzaktan öğretim teknolojileri ve tasarımı ile ilgili hizmetiçi eğitimler verilmesi gerekir. Bu durum içeriklerin zenginleştirilmesini sağlayacaktır.

Önceki eğitim ve deneyimlerinin standart kredi karşılıklarının belirlenmesi ve üniversite eğitiminde tanınması ve kredilendirilmesi. Eğitim sürelerinin esnekleştirilmesi, bazı muafiyetlerin öğrenciye sağlanması. Türkiye üniversitelerinin uluslararası anlamda açık ve uzaktan öğrenme hizmetlerini sunmaları için desteklenmeleri. Üniversitelerde açılacak açık ve uzaktan öğretim programları için alt yapı yeterliklerinin tanımlanması, yasal alt yapının belirlenmesi ve uygun mevzuatın geliştirilmesi.

İçerik oluşturmak için ulusal standartların geliştirilmesi. Açık ve Uzaktan öğretim örgün eğitimin bir alternatifi değildir. Birlikte yürütülebilir.  Uzmanlık alanlarına göre açık ve uzaktan öğretim programlarının açılması konusunda örgünde karşılığının aranmaması veya ulusal bir diğer örneğinin aranmaması. Açık ve uzaktan öğretim yöntemiyle tezli/tezsiz lisans üstü seviyede öğretim yapılabilmesi için standartlar ve gerekli yasal düzenlemeler için çalışılması