ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ FAALİYETLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ADANA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2009 YILI FAALİYETLERİ.
KÜRESEL ISINMA VE DOĞALGAZ KULLANIMI
Eylem Planı Sonraki Adımlar
20 Ocak 2010 İklim Değişikliği ve Ormanlar
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
ANTALYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
FOREST EUROPE Bakanlar Konferansı Serdar Yegül Orman Mühendisi 21 Aralık 2010.
Sütçü İmam Üniversitesi
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
NEDEN SEYHAN HAVZASI ? • Akdeniz Bölgesi ve dolayısı ile Seyhan havzası İklim Değişimine en hassas Bölgelerden biridir. • Ülkemiz ve Avrupanın önemli üretim.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İklim değişikliğini şu anda tam olarak yaşıyoruz; sıcaklıklar yükseliyor, yağış modelleri kayıyor, buzullar eriyor ve küresel ortalama.
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
KURUMUMUZCA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER;
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
MADDE DÖNGÜLERİ.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
KIZILÇAM ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARI
Avrupa’nın sürdürülebilir ormanları & ahşap tüketiminin faydaları
BP ve Emisyon Ticareti Tahir Uysal BP Türkiye. 2 BP ve Yenilenebilir Enerjiler Emisyonların azaltılması −İş kollarında emisyonların azaltılması −Alternatif.
GREEN MARKETING KONFERANSI
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
1. 2/21 Proje Gelişim SüreciProjenin amacıProje alanı, süresi ve bütçesiİşbirliği yapılan kurumlarProje BileşenleriProje Faaliyetleri.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE SGP DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI - 15 Nisan 2005 İklim Değişikliği ve SGP İklim Değişikliği Odak Alanı.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Oslo Bakanlar Kararları
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri, Ekim 2007, Konya İNSAN KAYNAKLI İKLİM DEĞİŞİMİNİN DİNAMİĞİ: KAMU EĞİTİMİ İÇİN ÖNERİLER Ali Kerem.
Orman Bölge Müdürlüğü Sn Proje AdıSektörüYeriProjenin Durumu 1 Orman KadastroTarım/OrmancılıkMuhtelifİhalesi yapılmıştır 2 Orman Koruma ve İşletmecilik.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ULUSAL HAVZA YÖNETİMİ STRATEJİSİ
AKARÇAY HAVZASI.
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
E-Posta Grubu Oluşturma
KÜRESEL ISINMA.
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
FOREST EUROPE İlke Kararları Bağlamında Türkiye’deki Faaliyetler, Zorluklar ve Çözüm Önerileri Serdar Yegül Orman Müh. Orman Genel Müdürlüğü Temmuz 2010.
“YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ (YGG)” TOPLANTISI (Teknik Rapor)
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
ORMANLARIMIZ ORMANLARIN ÖNEMİ. ORMANLARIMIZ ORMANLARIN ÖNEMİ.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Denetim Faaliyetlerinde İklim Değişikliği Ersin Çelik - Mustafa Keleş Yasama Uzmanları Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı – Denetim Bürosu.
BATUHAN YILDIRIM HAYDAR KARA. TEMA NEDİR ? TÜRKİYE EREZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA VAKFI…
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
Sunum transkripti:

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ FAALİYETLERİ Dr. Akkın SEMERCİ OGM Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı

Sunumun İçeriği İklim değişikliği nedir ? İklim değişikliği projeksiyonları ne diyor ? Akdeniz havzasına olası etkileri Türkiye’ye olası etkileri İklim değişikliği ile mücadelede ormanlar neden önemlidir ? İDEP’te arazi kullanımı ve ormancılık hedefleri nelerdir ? OGM’nin İDEP’in hedefleri kapsamında yaptığı faaliyetleri nelerdir ?

İklim değişikliği nedir ? Karşılaştırılabilir bir zaman periyodunda gözlenen doğal iklim değişikliğine ilave olarak doğrudan veya dolaylı olarak atmosferin bileşimini bozucu insan etkileri neticesinde, iklimde oluşan değişiklik iklim değişikliği olarak tanımlanmaktadır.

1850’li yıllarda başlayan sanayileşme ile birlikte fosil yakıtların yakılması, arazi kullanımı değişiklikleri ve ormanların tahribi gibi insan faaliyetleri neticesinde, sera gazlarının konsantrasyonu hızlıca artmıştır. Sera gazlarının konsantrasyonu artışı küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Atmosferde sera etkisi yapan gazların en önemlileri Karbondioksit (CO2), Metan (CH4), Nitrooksitler (NOx ) dir.

İklim değişikliği projeksiyonları ne diyor ?

IPCC’nin 2007 raporuna göre: Son 100 yılda dünyamız 0.74 ͦ C ısınmıştır. Önümüzdeki 10 yıllarda ise ortalama 0.2 ͦ C derece gerçekleşmesi beklenmektedir. Önlem alınmazsa bu yüzyıl içinde 3 ͦ C ortalama küresel sıcaklık artışı ile karşı karşıya kalınabilir.

Model, 2070’li yıllar için Akdeniz’de yağış miktarının şimdikinden % 26,6 daha az olacağını ; Karadeniz’de % 22’ye ulaşan bir yağış artışı olacağı hesaplanmaktadır. Ülkemizde 2,8 ile 5,5 °C’lik sıcaklık artışları olabileceğini ileri sürmektedir. Böylece kuzeydoğu bölgesi hariç tüm Türkiye için kuraklıkta bir artış öngörülmekte ve kuzeydeki karışımların saf ibreliye döneceğini ön görmektedir.

İklim değişikliği ile mücadelede ormanlar neden önemlidir ? Fotosentez yoluyla atmosferden CO2’yi uzaklaştırdığı için yutak olarak iş görürler. Dünyada her yıl yaklaşık 13 milyon hektar orman alanının tahrip edilmesi sonucunda meydana gelen emisyonlar, insan kaynaklı toplam emisyonların %17’sini oluşturmaktadır. Bu miktar tüm ulaşım sektöründen kaynaklanan emisyondan daha fazladır. Ormanların tahribinden kaynaklanan emisyon enerji sektöründen sonra ikinci sırada gelmektedir.

İklim değişikliği ile mücadelede ormanlar neden önemlidir ? Ormanlar iyi korunmadıkça iklim değişikliği ile mücadele imkânsızdır. Bu nedenle İklim Değişikliği müzakerelerinde ormancılık konuları 2 başlık altında yer almaktadır: Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Ormansızlaşma ve Orman Bozulmasından Kaynaklanan Emisyonların Azaltılması (REDD+ Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation in developing countries) Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık (Land Use, Land Use Change and Forestry-LULUCF)

İDEP’te arazi kullanımı ve ormancılık hedefleri

OGM’nin İDEP’in hedefleri kapsamında yaptığı faaliyetleri nelerdir ? AMAÇ O1. Orman alanlarında tutulan karbon miktarını artırmak

AMAÇ O1. Orman alanlarında tutulan karbon miktarını artırmak (Odun serveti) 1,480 milyar m3 1,288 milyar m3 936 milyon m3

OGM’nin İDEP’in hedefleri kapsamında yaptığı faaliyetleri nelerdir ? AMAÇ O1. Orman alanlarında tutulan karbon miktarını artırmak

AMAÇ O2. Ormansızlaşmayı ve orman zararlarını azaltmak 21,7 milyon hektar 20,2 milyon hektar

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Seferberliği… 2012 yılı sonuna kadar 2.42 Milyon hektarı aşkın alanda Ağaçlandırma, Rehabilitasyon, Erozyon Kontrolü ve Mera Islahı yapıldı. Toplam Maliyeti 2.702.100.000 TL

HEDEFLER AŞILDI

Orman Yangınlarına ilk müdahale süresi 18 dakika AMAÇ O2. Ormansızlaşmayı ve orman zararlarını azaltmak Orman Yangınlarına ilk müdahale süresi 18 dakika

AMAÇ O2. Ormansızlaşmayı ve orman zararlarını azaltmak %1,2 176.944 %38,2 %4,2 1.337.293 %5,6 1.096.735 753.537 %0,4 %6 85.224 390.448

Zarar Gören Alan Miktarı (Ha.) AMAÇ O2. Ormansızlaşmayı ve orman zararlarını azaltmak Yangın Başına Zarar Gören Alan Miktarı (Ha.)

AMAÇ O2. Ormansızlaşmayı ve orman zararlarını azaltmak

Orman Ekosistemlerinin Sağlığı 622 adet Daimi Gözlem Alanı ile Sürekli İzlenmektedir.

ULUSAL ORMANCILIK PROGRAMI (2004-2023) Ulusal Ormancılık Programı a) Türkiye ormancılığının içinde bulunduğu fiziki ve sosyal şartları b) Ormancılık ilkeleri, amaçları, politikaları ve stratejileri, c) Kısa, orta ve uzun vadede yapılacak faaliyetleri içermektedir 2004 yılında uygulamaya konan ve 2004-2023 yılları arasındaki 20 yıllık dönemi kapsayan UOP, genel olarak 30 politika, 56 strateji ve 146 eylemi içermektedir.

Ulusal Programdaki Ormancılık Prensipleri: Sürdürülebilirlik, Biyolojik çeşitliliğin korunması, Çok fonksiyonlu yönetim/faydalanma, Katılımcılık, Toplum yararı ve faydaların hakça paylaşımı, Yerel halkın haklarına saygı, kültür ve geleneklerin korunması, Şeffaflık, Sektör içerisinde ve diğer sektörler ile eşgüdüm, işbirliği, entegrasyon, Verimlilik/maliyet etkenliği Küresel sorumluluk,

Uluslararası süreçte alınan kararlar gereği ülkemizde yapılan çalışmalar Başlama FAALİYET DURUM 1997 Orman yangınlarıyla mücadele kapasitesinin geliştirilmesi Gerçekleşti 1998 Yeni pazarlama ve satış sistemleri Geliştiriliyor 2000 Fonksiyonel planlama sistemine geçiş İşlemde Ulusal Kriter ve Göstergeler üzerine çalışmalar Test edilmekte 2003 Şehir ormanları ve Sosyal faydalar Başladı Ulusal Ormancılık Programının hazırlanması KTK uygulamaları ve orman köylüsü ile işbirliği 2004 Bozuk orman alanlarının ıslahı Başladı, devam ediyor 2005 Orman Bilgi sisteminin geliştirilmesi Başladı, geliştiriliyor 2006 Orman ekosistemlerinin izlenmesi 2010 Sertifikasyon ve Etiketleme Yeni başladı

TEŞEKKÜRLER