Yeminli Mali Müşavirlik Mesleğinden Beklentiler ve Yaşanan Sorunlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENETİM & UYUM YÖNETİMİ D. B.
Advertisements

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL EYLEM PLANI.
TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı
Bankacılık Etik İlkeleri
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞININ GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN
İTİBAR ATÖLYESİ ... KAMUDA İTİBAR YÖNETİMİ
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Hizmet Sunumu Çalışmaları
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Doç. Dr. Ahmet KESİK Strateji Geliştirme Başkanı.
İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Strateji Geliştirme Başkanlığı SGB.net Sistemi Genel Tanıtımı
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
6 Hafta 6Yazılı İletişim IIBLUES. 6 2 Faaliyet Raporu Nedir? Faaliyet raporu kuruluşun mevcut ve potansiyel iş ortaklarını ve menfaat sahiplerini bilgilendirmek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
TEST – 1.
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI 27 Ekim 2009 Mehmet BÜLBÜL Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ODALARIMIZ TARAFINDAN YAPILACAK GENEL KURUL TOPLANTILARINA SUNULACAK, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İLE EĞİTİM, TEORİK VE PRATİK KURS PROGRAMLARI.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Ar – Ge Yardımı İstek Formu Dönem Raporu Hazırlanması
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
VERGİBİLİR: ÇOCUKLARDA VERGİ BİLİNCİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ PROGRAMI
TRANSFER FİYATLANDIRMASI Hazırlayan ve Sunan Haluk KAPTANOĞLU (Yeminli Mali Müşavir) DENET Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
ETİK SÖZLEŞME.
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI. KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE KARİYER İMKANI Vergi Denetim Kurulu, mensuplarına kariyer imkanı sunan bir okuldur. Vergi Müfettişleri.
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
VERGİ USUL KANUNU Vergi İdaresi ve Teşkilatı
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNİN VİZYONU
BÜTÇENİN UYGULANMASI Bütçenin uygulanma aşamasında iki esas mevcuttur:
Sunum transkripti:

Yeminli Mali Müşavirlik Mesleğinden Beklentiler ve Yaşanan Sorunlar Nazmi Karyağdı Gelir İdaresi Başkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanı 25 Aralık 2009 Ankara

GİB Kuruluş Kanunu Md.1 gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak; vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak; mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığının kurulmasına… 16.5.2005 tarih ve 5345 S.K.

İkna etmekten zorla kabul ettirmeye kadar giden bir yelpaze Gönüllü Uyum Nedir? MÜKELLEF HİZMETİ + CEBRİ İŞLEMLER = GÖNÜLLÜ UYUM İkna etmekten zorla kabul ettirmeye kadar giden bir yelpaze

Neden Gönüllü Uyum? Gelir idareleri her bir mükellefi tek tek incelemeye denetime tabi tutamaz; çünkü bu kadar fazla kaynakları yoktur. Hükümetler daha fazla kaynak ayıramazlar - Gönüllü uyum bir vergi sistemini yönetmede en ucuz ve en etkin yoldur.

Mükelleflerin Sınıflandırılması YASALARA KENDİLİKLERİNDEN UYUM GÖSTERENLER UYUM İLE UYUMSUZLUK ARASINDA KARARSIZ OLANLAR YASALARA HİÇBİR ŞEKİLDE UYMAYANLAR “VERGİ KARŞITLARI”

Gönüllü uyum için nasıl bir prosedür? Açık Kolay kullanılan Basit

Uyum açık, basit ve kolay kullanılan idari sistem ve prosedürlerle teşvik edilir. Gönüllü uyum eğer mükellefler için uymak kolaysa artar. İyi gelir idareleri uyum risklerini tespit eder, değerlendirir ve bu risklere yönelik stratejiler geliştirir.

Gönüllü Uyumu Artırmak İçin Yapılanlar Uygulamaları basitleştirmek, İşlem sürelerini kısaltmak, Yazılı dökümanlarda anlaşılabilirliği sağlamak, Vergi dairesine gitmeksizin işlemleri tamamlayabilmek, Mükellef beklentilerine cevap verebilmek, Dünya uygulamalarını ülkemize getirmek, Mükellefin hukuku ile Devletin hukukunu eşit düzeyde görmek.

Tam mükellef, dar mükellef; küresel mükellef KÜRESELLEŞME Gelir idareleri sadece yurtiçi değil uluslararası uyum risklerini de değerlendirirler ve güçlü bir risk yönetimi sürecinde belirlenen önceliklere göre kaynaklarını tahsis ederler. Yurtdışında kazanılan gelir miktarlarını ve çeşitlerini artırırken, diğer taraftan da gelir idarelerinin mükelleflerin beyanlarının doğruluğunu soruşturma yeteneğini azaltır. Tam mükellef, dar mükellef; küresel mükellef

Temel Kullanıcıları: Büyük Mükellefler ve Yüksek Gelirli Bireyler YIKICI VERGİ PLANLAMALARI (AGRESSIF TAX PLANNINGS) VERGİ MATRAHINI AŞINDIRICI VERGİ UYGULAMALARI Temel Kullanıcıları: Büyük Mükellefler ve Yüksek Gelirli Bireyler ARZ YÖNÜ TALEP YÖNÜ

MALİ MÜŞAVİRLER TÜM VERGİ SİSTEMLERİNDE HAYATİ BİR ROLE SAHİPTİRLER. Olumsuz Olumlu

Vergi Aracıları Tax Intermediaries (Vergi konusunda Yol Göstericiler) Bankalar ve diğer finans kuruluşları, Mali müşavirler ve avukatlar

Vergi aracılarına talep neden artıyor? İş yapma şeklinde meydana gelen kompleks yapı, Sermaye piyasaları ve küresel operasyonlar, Çok hızlı değişen vergi ve hukuk kuralları, Finansal ürünlerin karmaşıklaşması, Bilgi işlem teknolojilerinin bu karışık ve zeka ürünü finansal ürünlerin ortaya çıkmalarını ve kolayca dünyanın dört bir yanında saniyeler içinde devredilmelerini sağlaması.

Mali müşavirlerin davranışsal yönlendiricileri Mükellefler ve hukuksal sorumluluklar Kişisel sorumluluklar Parayla ve itibarla ilgili riskler Meslekteki ücretlendirme yapısı Yasal mesleki koruma Denetim standartları

Vergi aracılarına yönelik stratejiler Belgelendirme ve kurallara bağlama Kamuoyunu ileri düzeyde aydınlatma Uyum anlaşmaları Cezalar ve diğer yaptırımlar

Güçlendirilmiş İlişki Mükellefler ile gelir idaresi arasında ortaklaşa güven ve işbirliği üzerine bir ilişki inşa etmek ve bunu devam ettirmektir. YARARLARI Gelir idaresine : zamanında doğru beyan ve ödeme, düşük riskli mükelleflerin kazanılması Mükellefe: Düşük uyum maliyeti, kısa sürede giderilne yorum farkları ve belirsizlikler

Yeni Özelge Sistemi Muhatabın teke indirilmesi, Başvuruların bir standarda kavuşturulması, Mükellefe verilen cevapların standartlaştırılması, Mükellefe kısa zamanda doğru ve net cevap vermek, Mükellefin uyum maliyetini azaltmak, İnternetten yayın yoluyla şeffaflık sağlamak, Mevzuatın açık ve anlaşılabilir olmasını sağlamak, İdarenin iş yükünü hafifletmek, Bürokrasi ve kırtasiyeciliği azaltarak, zaman ve emek israfını azaltmak ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak. Toplum nezdinde idarenin güvenilirliğinin artırılmasıdır.

Gelir İdaresi Başkanlığı Teşekkürler… Gelir İdaresi Başkanlığı 444 0 189 | www.gib.gov.tr | 1189 (KMBS) www.vergibilir.gov.tr www.kayitliekonomiyegecis.gov.tr