Bütçe süreci ve kuralları Rogier Tesson Thijs Leijen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAYITDIŞI EKONOMİ VE BOYUTLARI
Advertisements

Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
Kamu harcamalarının bileşiminin büyüme ve refah etkisi
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Küresel Kriz Sonrası Kamu Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler 5. İZMİR İKTİSAT KONGRESİ İzmir, 31 Ekim 2013 HH Erhan USTA Müsteşar Yardımcısı
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
SON EKONOMİK GELİŞMELER
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
Durgunluk ve Maliye Politikası
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
KAMUSAL MAL VE HİZMET TÜRLERİ
Makroekonomi.
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
İşletme ve Ekonomi Copyright S.K.Mirze.
İzmir İktisat Kongresi 31 Ekim 2013 Mehmet Şimşek Maliye Bakanı.
ARZ YÖNLÜ İKTİSATÇILARIN MALİ YÖNÜ VE KAMU TERCİHİ TEORİSİ
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Dış Ticaret Politikasının Politik Ekonomisi
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Ekonomik Sistemler Pazar EkonomisiPazar Ekonomisi: Kaynaklar fiyat mekanizmasına göre tahsis edilir. Pazar fiyatı talep ve arzın güçlerine göre belirlenir.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
“Genel DEA Eğitimi” 6-8 Temmuz 2009 Karen Hill, DEA Proje Ekip Lideri Oturum 5 “Problemi Tanımlamak ve Mevcut Durum Tespiti”
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Toplam Talep ve Toplam Arz.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Makro İktisat İktisadi Analiz
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları R. Hakan ÖZYILDIZ 2015.
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Eğitime Erişimin Geliştirilmesi Agnes Roman Eğitim Politikası Koordinatörü ETUCE.
Devlet borçlanması-3.Hafta
2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Sendikaların ekonomik analizi
22 Aralık 2010 Maliye Bakanlığının Planlama ve Kontrol Çemberi Rogier Tesson Thijs Leijen.
Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen. Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere.
Visit Turkish delegation 6 juli 2010 Hollanda’da mali kontrolörlerin rolü Thijs Leijen Rogier Tesson.
İhracat kredisi sigortasının kontrol edilmesi Rogier Tesson Thijs Leijen.
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Mali Alan ve İhtiyari Maliye Politikası: Küresel Kriz Sürecinde Türkiye Örneği Erhan USTA Müsteşar Yardımcısı 14 Ekim Ulusal İktisat Sempozyumu,
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
İKTİSAT POLİTİKALARI VE EKONOMİK İSTİKRAR
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
İNOVASYON.
ULUSLARARASI TİCARET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım sektörünün önemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Bütçe süreci ve kuralları Rogier Tesson Thijs Leijen

Bütçe süreci Politika önerilerinin bir bütün olarak değerlendirildiği merkezi karar anı (bahar); Politika önerilerinin bir bütün olarak değerlendirildiği merkezi karar anı (bahar); Siyasi parti programlarının bütçe ve ekonomi üzerindeki etkilerinin Hollanda Ekonomik Politika Analizi Bürosu tarafından incelenmesi; Siyasi parti programlarının bütçe ve ekonomi üzerindeki etkilerinin Hollanda Ekonomik Politika Analizi Bürosu tarafından incelenmesi; Yeni önerilerin bütçe telafisi ile birlikte sunulmasını gerektiren parlamento kuralı (hem koalisyon hem de muhalefet tarafından kabul edilmiştir). Yeni önerilerin bütçe telafisi ile birlikte sunulmasını gerektiren parlamento kuralı (hem koalisyon hem de muhalefet tarafından kabul edilmiştir).

Genel eğilimlere dayalı bütçe politikası Uzun süreli hedeflere dayalı politikalar; sürdürülebilir bütçe (nüfusun yaşlanması; bakım/sağlık masraflarının artması; mali krizin yapısal etkilerinin tazmin edilmesi); Uzun süreli hedeflere dayalı politikalar; sürdürülebilir bütçe (nüfusun yaşlanması; bakım/sağlık masraflarının artması; mali krizin yapısal etkilerinin tazmin edilmesi); Eski Maliye Bakanı Zalm ( “il duro”); Eski Maliye Bakanı Zalm ( “il duro”); Bölümlere ayrılmış bir bütçe; Bölümlere ayrılmış bir bütçe; Bütçenin gelir ve gider taraflarının birbirinden tamamen ayrılması; Bütçenin gelir ve gider taraflarının birbirinden tamamen ayrılması; Bütçenin gelir tarafı sayesinde, Hollanda ekonomisinde istikrarın otomatik olarak sağlanması. Bütçenin gelir tarafı sayesinde, Hollanda ekonomisinde istikrarın otomatik olarak sağlanması.

Oyunun kuralları Katı bütçe tavanları; Katı bütçe tavanları; Bütçenin aşılması kabul edilemez; telafi edilmesi zorunludur; Bütçenin aşılması kabul edilemez; telafi edilmesi zorunludur; Bütçe yardımları yeni politikalar için kullanılamaz, yalnızca bütçe kayıplarının tazmin edilmesinde kullanılabilir; Bütçe yardımları yeni politikalar için kullanılamaz, yalnızca bütçe kayıplarının tazmin edilmesinde kullanılabilir; Bütçenin gelir tarafına kaydedilen yardımlar, bütçe açığının azaltılması veya vergi indirimi için kullanılır. Bütçenin gelir tarafına kaydedilen yardımlar, bütçe açığının azaltılması veya vergi indirimi için kullanılır.

Yeni koalisyon anlaşması 25 milyar euroluk bütçe kesintisi 25 milyar euroluk bütçe kesintisi (bürokrasi ve yönetim görevlerinin, sübvansiyonların azaltılması); 5 milyar artış (güvenlik; inovasyon; eğitim); 5 milyar artış (güvenlik; inovasyon; eğitim); Vergilerde 2 milyarlık artış; Vergilerde 2 milyarlık artış; Bütçe açığında net 22 milyarlık iyileşme; 2015 yılında denge sağlanması. Bütçe açığında net 22 milyarlık iyileşme; 2015 yılında denge sağlanması.

Toplumsal fayda-maliyet analizleri Ulusal projelerde zorunlu (altyapı; bilgi/inovasyon); Ulusal projelerde zorunlu (altyapı; bilgi/inovasyon); Tümüyle hesaplandığında topluma net fayda sağlanması; bilimsel temel: refah ekonomisi; Tümüyle hesaplandığında topluma net fayda sağlanması; bilimsel temel: refah ekonomisi; Yalnızca doğrudan etkiler değil aynı zamanda dolaylı ve dış etkiler; Yalnızca doğrudan etkiler değil aynı zamanda dolaylı ve dış etkiler; İkame için yapılan düzeltmeler (denge noktasına yakın olan işgücü piyasasındaki iş artışları); İkame için yapılan düzeltmeler (denge noktasına yakın olan işgücü piyasasındaki iş artışları); Hollanda Ulusal Ekonomi Politikaları Analiz Bürosu’nun kontrolü. Hollanda Ulusal Ekonomi Politikaları Analiz Bürosu’nun kontrolü.