TARTI ALETLERİ YETKİLİ MUAYENE SERVİSLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

25 Mart 2006 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Sözleşmelerde Damga Vergisi
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ
Öğrencilerin devamsızlıkları ile ilgili işlemlerde, 08/12/2004 tarihli ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim.
KASIM 2013 UMEDER 2. SRC ÇALIŞTAYI.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası : 5996 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/6/2010 Sayı :
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
Sanayi Genel Müdürlüğü Ana Metal Sanayi Şubesi
İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
Tevfik BAYHAN Bakanlık
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
RESMİ MÜHÜR YÖNETMELİĞİ
20 TEMMUZ SAYILI R.G İŞYERİ HEKİMLERİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİ HK YÖNETMELİK SUNUMU ISG 503.
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği Bilgilendirme Semineri
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
992 SAYILI SERİRİ TAHARRİYAT VE TAHLİLAT YAPILAN VE MASLİ TEAMÜLLER ARANILAN UMUMA MAHSUS BAKTERİYOLOJİ VE KİMYA LABORATUVARLARI KANUNU KABUL TARİHİ:
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Mükelleflerin İzahat Talepleri
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
TEDAŞ TARAFINDAN YAPILAN KABUL İŞLEMLERİ
T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü SAYI :B. 08. PGM
Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen
Kurulun İnceleme ve Araştırması
olarak tanımlanmıştır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
2012PARASAL SINIRLAR (1) 5018 Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (35 inci madde) Parasal Sınırlar ve Oranlar Genel Tebliği a) Yapım işleri.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sorumlu Müdür Yönetmeliği 07 Ocak 2006 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Hakkında
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
Müracaat ve Şikayetler
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
MOTORLU ARAÇLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ARAÇ SÜRME YASAĞI ARAÇ KULLANMA SÜRESİ
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
PANELVAN-KAMYON-KAMYONET MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE GİDER NİTELİĞİ
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

TARTI ALETLERİ YETKİLİ MUAYENE SERVİSLERİ İDARİ EĞİTİMİ ARALIK 2013

Sunum Planı 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu Ölçü ve Ölçü Aletleri Damga Yönetmeliği

ÖLÇÜLER VE AYAR KANUNU

3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu Kanun Numarası : 3516 Kabul Tarihi  : 11/01/1989 Resmi Gazete Tarih-Sayısı :21/01/1989 -20056

Kanun beş temel bölümden oluşmaktadır: Kanunun Sistematiği Kanun beş temel bölümden oluşmaktadır: Terimlerin ve birimlerin tanımları ve kullanılması Muayene, damgalama ve yasaklar Ceza Hükümleri Mali hükümler Çeşitli Hükümler

Kanunun Amacı Kanunun Kapsamı Milli ekonominin ve ticaretin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak Türkiye hudutları içinde her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin doğru ayarlı ve uluslararası birimler sistemine uygun olarak imalini ve kullanılmasını sağlamaktır. Kanunun Kapsamı Uzunluk, alan, hacim, ağırlık ölçüleri, areometreler, hububat muayene aletleri, elektrik, su, havagazı, doğalgaz, akaryakıt sayaçları, taksimetreler, naklimetreler, akım ve gerilim ölçü transformatörleri ile demiryolu yük ve sarnıçlı vagonlarının muayenesi, ayarlanması ve damgalanması bu Kanun hükümlerine göre yapılır.

05/08/2006 tarih ve 26250 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 2006/10736 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kanun Kapsamına Alınanlar “Basınç, yoğunluk, hız, zaman, sıcaklık ve ısı ölçüm aletleri, alkolmetre ve alkol hidrometreleri, alkol tabloları, tartı aletleri, hazır ambalajlama işlemleri, hububat muayene aletleri, sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış gaz sayaçları ile sıvıların veya gazların kütlesel ölçümünü yapan sistemler, su haricindeki sıvıların ölçüm sistemleri, trafikte hız ölçümünde kullanılan aletler, taşıtlarda kullanılan hız ölçerler ve hız sınırlayıcıları, takograf cihazları, motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, sağlık, güvenlik ve çevrenin korunması hizmetlerinde kullanılan ölçüm cihazları, gemi tankları, ölçü şişeleri ile ölçü olarak kullanılan ecza kapları”

Kanun Kapsamı Dışında Bırakılan Konular “İstisnalar” başlıklı 3 üncü madde ile düzenlenmiştir. Uluslararası birimler sisteminin uygulanmadığı ülkelerle ilgili hususlar, Uluslararası birimler sisteminin uygulanmadığı ülkelere ticaret eşyası ihracı ile uğraşan müessese ve fabrikalarda özellikle bu işler için kullanılan ölçü ve ölçü aletleri, 1782 sayılı Ölçüler Kanununun yürürlüğe girdiği 1/1/1933 tarihinden önce düzenlenmiş bulunan tapu, kontrat ve senet gibi kayıt ve belgeler, Kullanılmayan antika ölçü ve ölçü aletleri,

Öğretim işlerinde, para ve mücevherat yapımında veya taşıdığı özellikler bakımından Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca uygun görülecek özel, kişisel veya teknik işlerde kullanılan veya sanayi kuruluşlarında özellikle imalata yarayıp mamullerin miktarını tespitle ilgisi bulunmayan ölçü ve ölçü aletleri (teknik işler dışında ve ticarette kullanılabilecek nitelikte olanların üzerinde “Alım ve satım işlerinde kullanılamaz” ibaresi bulunmak şartıyla), Münhasıran banyo ve mutfaklarda kullanılmak maksadıyla imal edilmiş bulunan dinamometrik tartı aletleri, Silahlı Kuvvetlerin donatım ve donanımına ait olup alım satımla ilgisi bulunmayan teknik ölçü ve ölçü aletleri.

Muayeneler İlk muayene Periyodik muayene Ani muayene Şikayet muayenesi Stok muayenesi

Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Muayene ve Damgalama Ücretleri 3516 sayılı Kanunun “Muayene ve Damgalama Ücreti” başlıklı 17 nci maddesinde yer alan “Bakanlık ölçüler ve ayar kuruluşlarınca yapılan ilk, periyodik ve stok muayeneleri sonunda damgalanan veya yerine belge verilen ölçü ve ölçü aletleri için Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte belirtilecek miktar ve esaslara göre muayene ve damga ücreti alınır.” hükmüne istinaden 08/02/1989 tarih ve 20074 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damgalama Ücret Yönetmeliği” ile düzenlenmiştir.

3516 SAYILI KANUNDA YASAKLAR VE CEZA HÜKÜMLERİ 3 ayrı madde ile düzenlenmiştir Madde 14 Yasaklar Madde 15 İdari Cezalar Madde 16 Adli Cezalar

Madde 14: Yasaklar a) Uluslararası Birimler Sistemine göre yapılmamış olan veya bu sisteme göre imal edilmiş olmakla beraber, nitelikleri bakımından bu Kanun hükümlerine uygun bulunmayan ölçü ve ölçü aletlerinin ticaret maksadıyla yurda sokulması veya yapılması, b) Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerinin satışa arzı veya satılması, satışına aracılık edilmesi, alım satımda kullanılması veya alım satım yerlerinde bulundurulması, c) Doğru olmadığı açıkça belli olan ölçü ve ölçü aletleri ile veya bu aletlerin ayarı bozulmak suretiyle ölçme yapılması veya bunların alım satım yerlerinde bulundurulması,

d) Damgası kopmuş, bozulmuş, periyodik muayene zamanında müracaat edilmemiş veya damga süresi geçirilmiş veya damgaları iptal edilmiş ölçü ve ölçü aletlerinin kullanılması, satışa arzı veya satılması, alım satım yerlerinde bulundurulması, damgaları iptal edilmiş ölçü ve ölçü aletlerinin, tamirlerinden sonra tekrar muayene ve damga yaptırılmadan sahiplerine teslimi, e) Bu Kanun kapsamına giren ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayarlarının Bakanlığın yetki belgesini taşımayan kişilerce yapılması, f) Ambalajında belirtilen veya yetkili makamlarca tespit edilen miktarlara uymayan bir malın satışa arzı, g) Bakanlıkça tespit edilen tarifeler üstünde ücret talep etmek veya almak.

3516 SAYILI KANUNDA CEZA HÜKÜMLERİ Madde 15 İDARİ CEZALAR Madde 16 ADLİ CEZALAR

İkiyüzdoksaniki (292) Türk Lirası idarî para cezası İHLAL YAPTIRIM Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen istisna dışında, resmi ve özel sözleşmelerde, her türlü evrak, belge ve ilanlar ile miktar belirtilen etiketlerde ve kanunlara göre tutulan defterlerde uluslararası birimleri kullanmama İkiyüzdoksaniki (292) Türk Lirası idarî para cezası Yurt içinde ölçü ve ölçü aleti yapan fabrika ve imalathanelerle tamir atölyelerinde, yapılan veya tamir edilen ölçü ve ölçü aletleri için Bakanlıkça tespit edilen esaslar dahilinde ve örneğine uygun, tasdikli imalat defteri tutmama Yediyüzotuziki (732) Türk Lirasından yedibinüçyüzyirmialtı (7326) Türk Lirasına kadar idarî para cezası Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanma Bindörtyüzaltmışdört (1464) Türk Lirası idarî para cezası mülkiyetin kamuya geçirilmesi

yediyüzotuziki (732) Türk Lirası idarî para cezası İHLAL YAPTIRIM Yetkisiz olduğu halde, bu Kanun kapsamına giren ölçü aletlerinin bakım ve tamirini yapma yediyüzotuziki (732) Türk Lirası idarî para cezası Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanma Yüzkırkaltı (146) Türk Lirası idarî para cezası mülkiyetin kamuya geçirilmesi Ambalajında belirtilen veya yetkili makamlarca tespit edilen miktarlara uymayan bir malı üretme, satışa arzetme veya satma Bindörtyüzaltmışdört (1464) Türk Lirasından ondörtbinaltıyüzellibir (14651) Türk Lirasına kadar idarî para cezası Kanun hükümleri gereğince Bakanlıkça tespit edilen tarifeler üstünde ücret talep etme veya alma yediyüzotuziki (732) Türk Lirasından Bindörtyüzaltmışdört (1464) Türk Lirasına kadar idarî para cezası

İHLAL YAPTIRIM Uluslararası birimler sistemine göre yapılmamış olan veya bu sisteme göre imal edilmiş olmakla beraber nitelikleri bakımından bu Kanun hükümlerine uygun bulunmayan ölçü ve ölçü aletlerini ticaret maksadıyla imal etme, ithal etme, satma, satışa arzetme, satın alma, bulundurma veya bu özelliğini bilerek nakletme bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerini satma, satışa arzetme veya ticari ilişkide kullanma bir yıla kadar hapis cezası Ayarının doğru olmadığını bildiği aletle ölçü yapma ve bu suretle haksız menfaat temin etme Türk Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre

Ölçü ve Ölçü Aletleri Damga Yönetmeliği

Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında bulunan ölçü ve ölçü aletlerinin damga işlemleriyle ilgili usul ve esasları kapsar.

İl Müdürlükleri Damgası MADDE 6 – (1) İl müdürlükleri tarafından damgası yapılan ölçü ve ölçü aletlerinde kullanılacak damga üzerinde; 71/316/AT’ta belirtilen şekilde ve ölçülerde olmak üzere; altıgen, "e", stilize harf ve rakamlar bulunur. Altıgen içerisinde damganın yapıldığı yılı gösteren yıl işareti, "e" nin üst bölümünde ülke kodu "TR" ile il müdürlüğünü ifade eden "2" rakamı, "e" nin alt bölümünde "il trafik kodu" ile damgayı kullanan personeli ifade eden ‘01’, ‘02’, ‘03’, … gibi kod numarası bulunur. Bakanlık gerekli gördüğü takdirde ilave emniyet tedbiri olarak plastik damga da kullanabilir.

Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluğu Damgası MADDE 7 – (1) Belediyeler tarafından periyodik muayenesi yapılan ölçü ve ölçü aletlerinde kullanılacak damga üzerinde; 71/316/AT’ta belirtilen şekilde ve ölçülerde olmak üzere; altıgen, "e", stilize harf ve rakamlar bulunur. Altıgen içerisinde damganın yapıldığı yılı gösteren yıl işareti, "e" nin üst bölümünde ülke kodu "TR" ile belediyeyi ifade eden "3" rakamı, "e" nin alt bölümünde grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurluğu kodu ile damgayı kullanan personeli ifade eden ‘1’, ‘2’, ‘3’, … gibi kod numarası bulunur.

TEŞEKKÜR EDERİM