İzleme - göstergeler AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Advertisements

Veri Kaynakları, Göstergeler ve Veri Kaynak Matrisi
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Sağlık Bakanlığı için Ölüm Nedeni İstatistiklerinin Önemi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması
-Demografik- Nüfus Analizi
Yeniden Yerleşim Planlaması
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
1 Stratejik Yönetim Sistemi Projesi Çerçevesinde Stratejik Planlama Adımları MURAT KAYMAK 25 Ağustos 2006 Ankara.
Sağlık Araştırmaları (Health Interview Surveys (HIS)) Niels Kr. Rasmussen.
AB Eşleştirme Projesi, Ankara 6. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen
Sosyal Politika Reformu SATA – Finlandiya’da Politika Oluşturma Örneği
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
AB’de Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü.
Emeklilik Politikası Reformu – Finlandiya’da Politika Oluşturma Örneği
Finlandiya’da Sosyal Koruma Politikası Oluşturma
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kamu Değeri ve Politika.
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
Strateji Geliştirme Başkanlığı
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Performans ve performans ölçümü Belediyelerin Performanslarının İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalıştayı Şubat 2006 Ankara.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
Performans Göstergeleri
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İşbirliği Projeleri( Dizin )
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kurum ve Süreç Performans.
2. Gün  Kurumların Bakanlığa hesap verebilirliği nasıldır : –Performans yönetiminin mihenk taşları –Kurumlar ve hesap verebilirlik –Anlaşma –Raporlama.
Üniversitelerin Taslak Stratejik Planlarının Değerlendirilmesi
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
İZLEME & DEĞERLENDİRME Maliye Bakanlığı Grup Çalışması
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
Unite 2 MİLLİ GELİR PROF. DR. TÜMAY ERTEK
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
©McGraw-Hill Education, 2014
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TÜRKİYE İSTİHDAM VERİLERİ
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Sunum transkripti:

İzleme - göstergeler AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü

Kanıta dayalı politika oluşturma araçları  Gösterge değerlendirmeleri –Mevcut performansın kalitesini değerlendirmek için nihai araç (olası diğer ülkelere atıf)  Uygulama ile ilgili değerlendirme: tasarım, operasyon, sonuçlar gibi ana alanlarda görüntüler  Süreç değerlendirmesi  Etki değerlendirmesi; spesifik çıktıların değerlendirilmesi (çoğunlukla en zor olan)

Kanıta dayalı politika oluşturma NEDEN  Ana göstergeler hatalı gidiyorsa yardımcı olur  Gelecek hakkında öngörüde bulunur  Atılan adımları izler (vermek durumunda olduklarını verebiliyorlar mı?) => Erken müdahaleye yardımcı olur GEREKLİLİKLER  Araştırma ve gösterge takibi (değerlendirme) sürekli olmalıdır –Zorluklar / tuzaklar? (yanlış yönlendirme; açıklanması zor)

Finlandiya’da performans izlemesi  Reformların takibi –Özel gözlemler ve analizler; çoğunlukla yasal pakette istenir  Sürekli izleme –İzleme göstergelerinin seçimi  Devletin parlamentoya düzenli raporlamaları  Göstergeler için gereklilikler –Yerinde veri toplama? –Erişilebilir referans veri? –Seçimin uygunluğu?

MSH’de kullanılan Finlandiya sürekli göstergeleri  Temel Göstergeler –Gayri safi yurtiçi hasıla –Sosyal harcama: toplam; gayri safi yurtiçi hasılanın yüzdesi; kişi başına –Demografik veri: doğumda beklenen yaşam süresi; –Çalışma istatistikleri: İstihdam oranı, işsizlik oranı –Yoksulluk oranı  cinsiyetlere göre; yaş gruplarına göre; 5’li gelir gruplarına göre  Özel Göstergeler –Sigorta şeması performans göstergeleri –Sosyal göstergeler (örneğin bakıma alınan çocukların sayısı)

Bazı örnekler: temel göstergeler  Demografi (nüfus)  Sosyal harcama  Yoksulluk oranları

7 24/08/2014 Finans ve Planlama Bölümü 2006 yılında AB ülkelerinde nüfus Toplam nüfusun oranı (%) Kaynak: Eurostat 65 yaş ve üstü nüfusun oranı 0 – 14 yaş arası nüfusun oranı

8 24/08/2014 Finans ve Planlama Bölümü 2007 yılında AB ülkelerinde sosyal korumaya ilişkin toplam harcama, gayri safi yurtiçi hasıla oranı, % olarak Gayri safi yurtiçi hasıla oranı (%) Kaynak: Eurostat

9 24/08/2014 Finans ve Planlama Bölümü 2007 yılında AB ülkelerinde yoksulluk oranı Nüfus oranı (%) Göreceli yoksulluk ulusal medyan denkleştirilmiş harcanabilir gelirin % 60’ı olarak belirlenmiştir Kaynak: Eurostat Toplam nüfus 0 – 17 yaş arası nüfus

Bazı özel göstergeler  Emeklilik yaşı beklentisi  Çalışma hayatında ortalama yıl sayısı  Geri ödenen günlük hastalık teminatı

11 24/08/2014 Finans ve Planlama Bölümü 50 yaşında olanlar için emeklilik yaşı beklentisi Kaynak: Fin Emeklilik Merkezi Erkek Kadın Erkek – hedef Kadın - hedef

12 24/08/2014 Finans ve Planlama Bölümü Çalışma hayatında ortalama yıl sayısı Kaynak: Finlandiya İstatistik, TVT Erkek Kadın

13 24/08/2014 Finans ve Planlama Bölümü Geri ödenen hastalık günlük teminatı (hastalığa göre) Bin hastalık günlük teminatı Kaynak: Finlandiya Sosyal Sigorta Kurumu Erkek Kadın Kas – iskelet sistemi hastalıkları ve destek doku hastalıkları Ruhsal bozukluklar ve davranış bozuklukları Yaralanmalar, zehirlenme ve bazı diğer dış sebepler Dolaşım ile ilgili hastalıklar Sinir sistemi hastalıkları Tümörler Diğer sebepler

Sosyal politikaya ilişkin AB Göstergeleri  EUROSTAT veri toplama temeli oluşturur  Üzerinde mutabık kalınan tanımlar karşılaştırılabilir göstergeleri sunar  Komisyon Raporları performansa ilişkin görünürlük sağlar  Sosyal Koruma Komitesi (SKK) Ortak Raporu üzerinde mutabık kalınan göstergeler grubuna dayanır

Temel göstergeler  Göstergeler temel ve referans göstergelere ayrılmıştır  Gösterge çalışması aşağıdakiler üzerinde yoğunlaşır: –Yoksulluk ölçümü (EU2020) –Emeklilik yeterliliği –Emeklilik şeması sürdürülebilirliği (ECOFIN: bakış açısı kamu maliyesi bakış açısıdır)  Diğer ana göstergelere atıf: Kamu maliyesi İş piyasası göstergeleri Eğitim ve araştırma göstergeleri

EU2020 Yoksulluk hedef göstergeleri Üç grup: –Yoksulluk riski altındakilerin oranı (%60) –Düşük iş yoğunluğu oranı (< %20) –Maddi durumu çok kötü olanlar (9 üzerinden >=4) Üye Ülkeler kendi takip göstergelerini de seçebilirler

17 EU 2020 üzerinde mutabık kalınan göstergeler  Yoksulluk riski altında olanlar Medyan Gelir ulusal gelir dağıtım göstergesi  Maddi durumu çok kötü olanlar 9 üzerinden 4 yoksunluk göstergesi => seçilmiş RK Tissolaset bulgularına hassas  “Uzun vadeli işsiz hane halkı” = Son 12 ayda iş piyasasına düşük (<0.20) bir bağ ile bağlı ev halkı Bazı zorlu gruplar (örneğin öğrenciler)

Yoksulluk ya da dışlanma riski altında olan 120 milyon insan Yoksulluk riski altında olan ~ 80 Milyon Kişi Maddi durumu çok kötü olan 40 Milyon Kişi + 20 Milyon İşsiz hanelerdeki 45 Milyon kişi + 20 Milyon

Finlandiya: Yoksulluk ya da dışlanma riski altında olan yaklaşık kişi ~ Yoksulluk riski altında olan kişi Maddi durumu çok kötü olan kişi İşsiz hanelerde kişi

JAF - Ortak Değerlendirme Çerçevesi İzleme ve analiz için araçlar 1)Seçilen göstergeler dönüştürülmüş / standartlaştırılmış: [ (Gösterge – AB ortalaması / Standart sapma ]*10 2) Ülkelerin “doğal” gruplar olarak gruplandırılması ortak zorluklar grubu 3) Her politika alanının görselleştirilmesi 4) Durumu analiz etmek ve ana zorlukları tanımlayabilmek için kullanılan referans göstergeler

Adım 1.3: Görselleştirme “İş piyasasına katılımı artırma” politika alanı Ülke A (ağırlıksız puanlar) Toplam Erkek Kadın OW Erkek OW Kadın Genç Az yetenekli Ulusal olmayan

Adım 1.4: Ülke gruplamaları Standartlaştırılmış puan

Adım 3: Öncelikler PriorityDefinition Yüksek Ulusal kapsam göz önünde tutulursa, bu zorluğu aşmak iyi bir iş piyasası ve sosyal çıktılar bakımından büyük farklar yaratacaktır. Orta Bu zorluğu aşmak iyi iş piyasası ve sosyal çıktılar bakımından birtakım farklılıklar yaratacaktır ve / veya bu zorluk yakın bir gelecekte ele alınmazsa büyük bir önem arz edecektir. Düşük Bu zorluğu aşmak iyi bir iş piyasası ve sosyal çıktı bakımından sadece göreceli olarak küçük farklar yaratacaktır.

Kriz izlemesi - örnek

Şekil 1 – Gerçek gayri safi yurtiçi hasıla, işsizlik oranı, bütçe dengesi ve sosyal koruma harcaması: 1995 – 2009 yılları arasındaki tarihi inceleme ve 2010 – 2011 yılları için tahmin GSYH büyümesi % Bütçe dengesi (% GSYH) İşsizlik oranı % Sosyal koruma harcaması (GSYH%) Kaynak: ECFIN (Bahar dönemi ekonomik tahmin 2010)

Şekil 2 – AB27’de, 2000 – 2007 yılları arasında sosyal yapının (GSYH yüzdesi; ileri yaş, kazazedeler ve hastalık / sağlık bakımı hariç) ve işsizlik oranının gelişimi AB27*: 2004 yılına dek AB25 daha sonra AB27 Sosyal harcamanın yapısı (GSYH %) AB27 Sosyal harcama (Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzdesi olarak) İşsizlik oranı Kaynak: EU LFS ve ESPROSS: AB27: 2004’e dek AB25 daha sonra AB27

Finlandiya Kaynak: ECFIN (Bahar dönemi ekonomik tahmin 2010) GSYH büyümesi % Bütçe dengesi (% GSYH) İşsizlik oranı % Sosyal koruma harcaması (GSYH%)

Finlandiya Sosyal harcamanın yapısı (GSYH %) Finlandiya İşsizlik Aile / Çocuklar Engellilik Konutlandırma Sosyal Dışlama İşsizlik oranı Sosyal harcama (Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzdesi olarak) İşsizlik oranı Kaynak: EU LFS ve ESPROSS

Kaynak: ECFIN (Bahar dönemi ekonomik tahmin 2010) GSYH büyümesi % Bütçe dengesi (% GSYH) İşsizlik oranı % Sosyal koruma harcaması (GSYH%) Fransa

Sosyal harcama (Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzdesi olarak) İşsizlik oranı İşsizlik Aile / Çocuklar Engellilik Konutlandırma Sosyal Dışlama İşsizlik oranı Kaynak: EU LFS ve ESPROSS Sosyal harcamanın yapısı (GSYH %) Fransa

Kaynak: ECFIN (Bahar dönemi ekonomik tahmin 2010) İngiltere GSYH büyümesi % Bütçe dengesi (% GSYH) İşsizlik oranı % Sosyal koruma harcaması (GSYH%)

İşsizlik Aile / Çocuklar Engellilik Konutlandırma Sosyal Dışlama İşsizlik oranı Sosyal harcamanın yapısı (gayri safi yurtiçi hasılanın yüzdesi) İngiltere Sosyal harcama (Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzdesi olarak) İşsizlik oranı Kaynak: EU LFS ve ESPROSS