Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Globalleşme • Kendi içine dönük, karşılıklı ticarete ve yatırıma konan engellerle birbirinden izole edilmiş; mesafe, zaman ve dil engellerinin olduğu;
Advertisements

ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
Güney Afrika Cumhuriyeti
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
PAZARLAMA YÖNETİMİ.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE YERİNDEN YÖNETİM: DESANTRALİZASYON
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
Uluslararası İş Etiği.
Global Su Ürünleri Trendleri
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
Parker üretkenliği ve verimliliği artırmak için müşterileriyle iş birliği yapar.
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
Ulusal İnovasyon Sistemi
Müşteri-Sektör-Rekabet
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
NÜFUS POLİTİKALARI.
KAYNAK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE HİSSE BAŞINA GELİR ANALİZİ
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Kooperatifler ve 2012 Birleşmiş Milletler Uluslararası Kooperatif Yılı Simel Eşim Uluslararası Çalışma Örgütü Kooperatif Bölüm Şefi.
Mercado Comun del Sur (Güney Amerika Ortak Pazarı)
KÜRESEL KRİZ VE YOKSULLUK İLİŞKİSİ
Küresel ekonomi ve Uluslararası Ticaret
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Afrika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
Web 3.0 Konferansı, İstanbul 16 Nisan 2013 ‘‘KİMİN NAKİTE İHTİYACI VAR?’’ twitter.com/SonerCanko.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI. MEB Amaçları %40 %13 %6 %1 %23 TÜİK Haber Bülteni Sayı: 205, Aralık 2009 Eğitim Durumuna Göre Yoksulluk Oranları Açlık Cehalet.
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımı
Uluslar arası İşletmecilik İlk Bakış
Harun ÇAKIR MEB - Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI.
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Büyüklüğüne Göre İşletmeler
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Y İ RM İ LER GRUBU ( THE GROUP OF TWENTY, 20 ). G20 NED İ R ?  G-20 küresel ekonomik ve finansal gündemin en önemli konularını ele alan uluslararası.
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DIŞ TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER
Serbest Ticaret Anlaşmaları ve TTIP
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
DOLAYSIZ YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI. Bir şirketin üretimini, kurulu bulunduğu ülkenin sınırlarının ötesine yaymak üzere ana merkezinin dışındaki ülkelerde.
DÜNYA BANKASI DÜNYA BANKASI Geçiş ve gelişmekte olan ülkeler için dünyanın en büyük finansman ve bilgi kaynaklarından biridir.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
KÜRESEL TİCARET.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
Yükselen Güçler ve Küresel Ekonomik Düzen Prof. Dr. Muhsin KAR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi & Stratejik Düşünce Enstitüsü.
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ
WALMART HALİDİN SÖNMEZ
Dünya’da ve Türkiye’de Halı Üretimi
Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar Hazırlayan: GÖZDE BOZ
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
Azgelişmiş Ülkelerin Profili
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
YARININ GÜMRÜKLERİ NİZAMETTİN AĞAR
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
Küresel Pazar Seçme Kararları ve Giriş Stratejileri
Sunum transkripti:

Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir. ÇUİ, birden fazla ülkede iş faaliyetleri olan işletmedir. DDY iki şekilde gerçekleşir. 1. Tamamen yeni yatırım yapmak 2. mevcut bir işletmeyi satın almak yada birleşmek

DYY Satın almalar; Azınlık hisse(% 49’a kadar) Çoğunluk hisse(%50-99 arası) ya da Tam sahiplik (%100) Şeklinde olabilir.

Dünya Ekonomisinde DDY DYY akışı: belli bir dönem (bir yıl) boyunca gerçekleşen DDY miktarı. DYY toplamı: belli bir zaman noktasında birikimli toplam dış varlıklar miktarı DYY çıkışı: ülkenin dışına çıkan dış yatırım miktarı DYY girişi: ülkeye giren dış yatırım miktarı

DYY’da trendler Son 30 yılda dış yatırım akışında ve birikimli toplamda artışlar olmuştur. Artışın sebepleri çeşitlidir. * ticaret engelleri azalmasına rağmen, işletmeler korumacı baskılardan korkmaktadır. Gelecekte konabilecek engellere karşı bir tedbir olmaktadır.

trendler DYY, büyük ölçüde gelişmekte olan ülkelerdeki politik ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak şekillenmektedir. Gelişen serbest pazar ekonomilerine doğru yatırımların büyük kısmı akmaktadır.

Dvm Ülke hükümetleri yaptıkları anlaşmalarla yatırımları karşılıklı olarak korumak ve teşvik etmek istemektedir. Dünya ekonomisinin küreselleşmesi de DYY hacminin artmasına yol açmaktadır.

ÇUİ’ler ve DYY ÇUİ’ler, ulusal ülke pazarlarına girmek ya da bölgesel veya global pazarlara hizmet etmek üzere düşük maliyetli üretim tesisleri kurmak için DYY yapmaktadırlar. Son yıllarda DDY akışlarından en çok faydalanan ülke Çin olmuştur.

DYY’ın Yönü Dış yatırımın yönü büyük ölçüde gelişmiş ülkeler arasında olmuştur. Gelişmiş ülkelerin firmaları, diğer gelişmiş pazarlara yatırım yapmıştır. ABD, büyük ve zengin pazarı, dinamik ve tutarlı ekonomisi, ve yatırıma açıklığı nedeniyle DYY için çekici bir Pazar olmuştur.

dvm Gelişmiş ülkelerde daha büyük olan DYY oranı ile gelişmekte olan ülkelerdeki DYY oranı artış göstermiştir. Güney ve Doğu Asya ülkeleri ile Çin gibi yükselen ekonomilerde yatırımlar yapılmıştır. Diğer yükselen bölge olan Latin Amerika (Meksika, Brezilya) yatırımları çekmiştir(özelleştirme, liberalleşme gibi reformlarla)

Kaynak ülkeler II. Dünya Savaşından bu yana DYY için en büyük kaynak ülke ABD’dir. Onu UK, Hollanda, Fransa, Almanya ve Japonya izlemiştir. 1997-2002 arasında bu altı ülke dış yatırımların %60’ını yapmıştır. Bu ülkeler ayrıca dünyanın en büyük ÇUİ’lerine sahiptir.

dvm Gelişmiş ülke ekonomileri, büyük şirketlerin doğmasına zemin hazırlamış ve onlara ev sahipliği yapmıştır. Bu ülkeler ayrıca uzun bir ticaret geçmişine sahiptir ve ekonomik büyümelerinde bağları bulunan bu pazarları dikkate alırlar.

Yapısı DYY, yeni kurulan bir yatırım şeklinde olabileceği gibi mevcut bir firmayı satın alma ya da birleşme şeklinde de olabilir. Daha çok birleşme ve satın almalar tercih edilmektedir. Gelişmekte olan ülkeler düşünüldüğünde, satın alma ve birleşmeler 1/3 oranında olmaktadır. Bu ülkelerde hedeflenen firma sayısı daha düşük kalmaktadır.