Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar Hazırlayan: GÖZDE BOZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar Hazırlayan: GÖZDE BOZ"— Sunum transkripti:

1 Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar Hazırlayan: GÖZDE BOZ

2 WALMART HAKKINDA Walmart, Sam Walton tarafından 1962 yılında kurulmuş dünya çapında şubeleri olan bir Amerikan perakende satış yapan mağazalar zinciridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok eyaletinde şubeleri bulunmaktadır. Walmart, Amerika'nın önemli ekonomi dergisi Fortune'nun 2007 sayısında yer alan "Amerika'nın en büyük yatırımlarını yapan 500 şirket arasında ve Dünya çapında yüksek ciro yapan şirket" olarak yer almıştır. "Tasarruf et, iyi yaşa" sloganıyla yola çıkan mağaza, bu yıl e-ticaret şirketi Jet.com'u 3,3 milyar dolara satın almak için anlaşmaya vardığını duyurmuştur. McMillon, Jet.com'u satın almalarının, Walmart'ın büyümesini hızlandıracağını vurguladı. Walmart mağazalar zincirinde büyük çoğunluğu Amerika'da olmak üzere 2.1 milyon insan çalışmaktadır. Walmart'ın en önemli rakipleri Metro AG, Carrefour ve Tesco'dur.

3 Sam Walton ( )

4 WALMART DOĞUYOR 1918’de doğan Sam Walton, Missouri Üniversitesi'nde iktisat eğitimi aldığı dönemde gazete dağıtımı, garsonluk ve cankurtaran gibi değişik işlerde çalışmış ve bu işlerden 5bin dolar biriktirmeyi başarmıştır. Daha sonrasında kayınpederinden borç aldığı 20bin dolar ile Ben Franklin tuhafiye marketlerinin bayilik hakkını almış fakat 1950 yılına kadar bu işi yapabilmiştir. Daha sonrasında kafasına zengin olmayı koyan Sam Walton bir dünya markasına dönüşecek Walmart mağazasını ise, 1962 yılında kurmuştur. Walmart'la birlikte "Tek fiyat üzerinden satış yapılan mağaza" konseptinden markalı ürünlerin satıldığı mağaza konseptine geçen Walton, düşük fiyat prensibinden ise asla taviz vermemiştir. Walmart'ta markalı ürünleri en düşük fiyatla tüketiciye ulaştırmayı hedeflemiştir.

5 GENEL BAKIŞ İLE WALMART;
Walmart, adını kurucusu olan Sam Walton'un kısaltmasından almıştır. 1950 yılında Arkansas'a bağlı küçük bir kasaba olan Bentonville'de Dime & Nickle Store isimli minik bir dükkân sahibi olan Sam Walton, ilk büyük mağazası olan Walmart'ı 1962 yılında Arkansas'ın şehir merkezinde açmıştır. (Bugün bu mağaza, firmanın yeni yerinin yanında, müze olarak kalmıştır.) 10 yıl sonra 1972 yılında Walmart, kendisine büyüyebilmesi için daha büyük paralar kazandıracak olan borsaya girmiştir. Asıl büyüme 1987 yılında Hypermarket adını verdiği, ilkinden 100 kat daha büyük olan dev süpermarkete taşınmasıyla başlamıştır.

6 1991 yılında Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Polanco semtinde ilk şubesini açmıştır.
Rakibi olan Tesco İngiltere'de piyasayı ele geçirirken, Walmart’da Meksika'da perakende satış yapan mağazalar konusunda ekonomiye hakim olmuştur. Walmart'ın 2006 yılında Almanya'ya yayılma çabaları sonuç vermemiş ve şirketin binaları Metro Group'a satılmıştır. Walmart 374,5 milyar dolar ciro ile Amerikan perakende piyasasını elinde bulundururken, dünyanın en fazla ciro yapan şirketi ünvanını da almıştır. (2007)

7 2009 yılı cirosu 404 Milyar Dolara , operasyonel karı 22,8 milyar Dolara ve net karı da 13.4 milyar Dolara ulaşmıştır. Yine 2009 verilerine göre toplam varlıkları 163 milyar Dolar ve şirket değeri ise 65,285 Milyar Dolardır. Amerikan danışma ve araştırma şirketi Retail Forward'ın 2004 yılında yaptığı araştırmaya dayanarak yapılan hesaplamalara göre Walmart’ın 2010 yılına kadar 500 milyar dolar ciro yapacağı saptanmıştır. Şirket, 2 milyon işçisi ile Amerika'nın en büyük sivil işçi çalıştıran kurumu olarak kayıtlara geçmiştir.

8 DÜNYA ÇAPINDA WALMART;
4263 şubesi çalışanı ile Amerika dışında 15 ülkede faaliyet göstermektedir. Walmart 2008 verilerine göre Amerika'da şube olmak üzere, Meksika, İngiltere, Japonya (Seiyu), Kanada ve Çin'de birçok şube açmıştır. Almanya ve Güney Kore'de piyasadan çekilmiştir.

9 TEŞEKKÜRLER Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar Dersi
Prof. Dr. HÜSEYİN ALTUNBAŞ Hazırlayan: GÖZDE BOZ Reklamcılık (İÖ)


"Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar Hazırlayan: GÖZDE BOZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları