J.Bonte, Taiex, Istanbul, 12-13 May 2009. ÖLÜM İSTATİSTİKLERİ Ulusal ve Uluslararası bir perspektifte, özellikle Avrupa Birliği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
Advertisements

Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ
KADEM KIBRIS TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ HEKİM ÇALIŞMA KOŞULLARI, SORUNLAR VE ÖNERİLER ARAŞTIRMASI MART 2010.
Sağlık Bakanlığı için Ölüm Nedeni İstatistiklerinin Önemi
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Meriç Belediyeler Birliği
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Meme Kanseri Hastalarında Doğurganlık
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
EMNİYETLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ
AB Hakkında Genel Bilgiler
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
E Y L E M 3. 1 Avrupa Birliği Komşu Ülkeleri İle İş Birliği PROGRAMI.
Sağlık Araştırmaları (Health Interview Surveys (HIS)) Niels Kr. Rasmussen.
Eğitim-Öğrenim-Öğretim
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
5. Dünya Su Forumu bir sonraki Forumun programını oluşturma ortaklık WWC-Türkiye-Uluslar arası paydaş başlangıç toplantısı İstanbul– 19 Mart 2007.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Ölüm Nedenlerinin Raporlanması
MMO ÖRGÜT KURULUŞ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ ŞUBE ÖRGÜTÜ Şube Genel Kurulu, Şube Yönetim Kurulu, Şube Danışma Kurulu, İl/ilçe Temsilcilikleri, Mesleki.
OKUR – YAZARLIK, EĞİTİM VE İÇ GÖÇ GÖSTERGELERİ TÜİK İzmir Bölge Müdürü
ADRES BİLGİLERİNİN TUTULMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 18 AĞUSTOS 2006 Mustafa DÖNER Genel.
ILO Kabul Tarihi: 6 Ekim 1936 Kanun Tarih ve Sayısı: / 4942
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
ADVERS ETKİ BİLDİRİM FORMU
Alkolün Sağlık,Ekonomik ve Sosyal Etkileri Dr. Peter Anderson Ankara, Türkiye Kasım 2005.
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
HASTANE ETİK KURULLARI
OTO KAZA SİGORTALARI - HİZMET KALİTE İYİLEŞTİRME
20. Sağlık insangücü planlaması
ÖLÜM NEDENİ İSTATİSTİKLERİ
Karayolu Ulaşım Güvenliğinde
SAĞLIK TURİZMİ VE ÜNİVERSİTELER
TIBBİ KAYITLARIN YÖNETİMİ VE BİR HASTANE UYGULAMASI
E.Ü.T.F Çalışan Sağlığı, Güvenliği ve Hakları Birimi
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri.
T.C Hacettepe Üniversitesi DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU
TRAFİK SORUNU Çözüm.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Manisa Bölge Müdürlüğü Dünya Nüfus Günü 1987 yılından itibaren her yıl 11 Temmuzda kutlanmaktadır.
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
ORGAN NAKLİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ ULAŞTIRMA VE TRAFİK GÜVENLİĞİ PROF. DR. HÜSEYİN AKBULUT.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ NASIL HESAPLANIYOR? Enver TAŞTI Daire Başkanı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Bilgilendirme Toplantısı 06.
Ölüm Belgesinin Veri akışı. Hastane HekimiBelediye TabibiSağlık Ocağı Hekimi Aile HekimiAdli Hekim Hastane Referans Hekimi Belediye Tabipliği Referans.
Ölüm Nedeni İstatistikleri. Ölüm Nedenleri İstatistiklerinin KULLANIMI 1.Ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklar, 2.Nüfus projeksiyonlarının.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Malatya Bölge Müdürlüğü TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU MALATYA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİKLERLE MALATYA NİSAN 2014.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
EPİDEMİYOLOJİK VERİ KAYNAKLARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Dr. Altuğ AYSUN, Dr. Vecihi Murat KUTLAY, Dr. Ahmet Haki TÜRKDEMİR
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 8
İSTATİSTİKLERLE ÇOCUK
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
KARAYOLUNUN KULLANILMASI 1-KARAYOLUNDA TRAFİĞİN AKIŞI.
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
İÇERİK Hasta dosyaları arşiv komitelerinin çalışma alanları
Sunum transkripti:

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May ÖLÜM İSTATİSTİKLERİ Ulusal ve Uluslararası bir perspektifte, özellikle Avrupa Birliği

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Demografi ve Ölüm Nedenleri  İki gösterim yöntemi: 1. Nüfus sayımları içinde tahminler (Türkiye) 2. Bütün ölümlerin hayati kayıtları (Mernis) (Mernis)  Bir ölüm nedeni yöntemi 1. Hekim tarafından ölüm nedeninin sertifikasyonu 2. Bütün ölümler ve ölü doğumlar için

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Ölüm nedeni istatistiklerine niçin ihtiyaç duyarız? Demografik yanı 1. Ölüm nedeni istatistiklerinde yaş ve cinsiyete göre farklılığı açıklamak için: Eğilimler ve bölgeler/iller/ülkeler 2. Yaşam beklentisindeki değişimleri açıklamak için 3. Yaş ve cinsiyete göre yaşam beklentilerindeki değişimleri açıklamak için: Eğilimler ve bölgeler/iller/ülkeler

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Ölüm nedeni istatistiklerine niçin ihtiyaç duyarız? Tıbbi yanı  Ölüm bir hastalığın ölümcül sonudur, veya  Bir kaza veya şiddetin ölümcül neticesidir. Tedavi edilebilen veya edilemeyen veya tedavinin ölümü önlemediği yerde sağlıktan hastalığa bir sürecin sonucudur. 1. Sağlıktan hastalığa = ölüm oranı 2. Hastalıktan ölüme = vaka ölümlülük oranı 3. Sağlıktan ölüme = nedene özel ölüm oranı 4. Ölüm = hastalık X vaka ölümlülüğü

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Ölüm Nedenlerinde Farklılıklar ve Değişimler Halk Sağlığı Yanı  Ülkeler, iller, şehirler, kırsal / şehirsel v.b. yerde farklılıklar  Zaman trentleri, mevsimsel durumlar, günün / haftanın saat durumları v.b. zamanda farklılıklar Farklılıkların nedenleri nelerdir? Ölüm ve veya vaka ölümlülüğü nedeniyle midir? Örnekler: Difteri, kızamık, karayolu trafik kazaları, kanser, IHD

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Kaba ve Vakaya Özel Ölüm Oranları  Kaba ölüm oranı = ölümler : nüfus x 1000(000)  Kaba ölüm oranı = ölüm oranı x vaka ölümlülüğü oranı Bu oranlar bütün ölümler veya tek tek hastalıklar (ölüm nedenleri) veya grup hastalık grupları için hesaplanabilmektedir. Ve herhangi bir özel nüfus grubu için, örneğin yaş ve cinsiyete, illere, bölgelere, v.b.

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Gelişmiş Üye Devletlerde Ölüm Nedenlerinin Genel Durumu 1. Ölümlerin %35-45 HD’dir. 2. Yaklaşık HD’nin %50’si IHD’dir, özellikle akut miyokard enfarktüs 3. %20-25’si ca 4. %10-15’i solunum hastalıkları 5. %5-10’u dışsal nedenler ki ½’si karayolu trafik kazalarıdır

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May En önemli ölüm nedeni nedir?  Yüzdelik açıktır (önceki slayt)  Fakat bu bütün yaşlar için aynı değildir  IHD, kanser ve karayolu trafik kazaları için yaşam beklentisi (kaybedilen yaşam yılları) ne etkisi aşağı yukarı aynıdır

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Avrupa Birliği’nde Ölüm Nedeni İstatistiklerinin 3 Boyutu  Ölüm nedeni istatistiklerinin iyileştirilmesi için öneriler aşağıdakilere göre gruplanmıştır:  Ölüm nedeninin sertifikasyonu 1. Ölüm nedeninin kodlanması 2. Ölüm nedeni istatistikleri.

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Kim ne ile görevlidir? 1. sertifikasyon:  Form WHO ve AB tavsiyelerine göredir. Form ulusal düzenlemelere dayanmaktadır. Form ulusal düzenlemelere dayanmaktadır.  Sertifikayı dolduran hekim formun tamamlanmasından sorumludur. Ölüm nedeni istatistiklerinin kalitesi ona dayanmaktadır. 2. Kodlama ve istatistiklerin üretilmesi ulusal (ve bölgesel) istatistik merkezinin sorumluluğundadır.

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Ölüm nedeninin sertifikasyonu: formun tıbbi bölümü Bu kısım sadece doktor tarafından doldurulacaktır. G Ölüm Nedeni Ölümle olay / hastalık arasında geçen tahmini süre Bölüm I Doğrudan ölüme götüren hastalık veya durum* a) Sebebiyle (sonucu olarak) Önceki nedenler b) Sebebiyle (sonucu olarak) Eğer varsa yukarıdaki nedene sebep olan veya altta yatan hastalık durumları c) Sebebiyle (sonucu olarak) d) Bölüm II Hastalık veya durumla ilgili olmayıp ölüme katkıda bulunan diğer önemli durumlar *Bu kısma kalp durması ve solunum durması gibi ölüm tarzları değil, ölüme neden olan hastalık, komplikasyon veya yaralanma yazılacaktır. ICD-10’a göre tıbbi bölüm ICD-10’a göre tıbbi bölüm

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Ölüm nedenlerinin sertifikasyonu: formun tıbbi bölümü Bölüm I: Doğrudan önceki nedenlere götüren hastalık veya durumların sırası nedeniyle Doğrudan önceki nedenlere götüren hastalık veya durumların sırası nedeniyle Altta yatan durumu en son belirterek, eğer varsa yukarıdaki nedenin ağırlaşmasına neden olan hastalık durumları. Altta yatan durumu en son belirterek, eğer varsa yukarıdaki nedenin ağırlaşmasına neden olan hastalık durumları. Bölüm II: Ölüme neden olan hastalık veya durumla ilgili olmayan fakat ölüme katkıda bulunan diğer önemli durumlar Ölüme neden olan hastalık veya durumla ilgili olmayan fakat ölüme katkıda bulunan diğer önemli durumlar

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Ölüm Nedenlerinin Kodlanması  WHO’nun ICD’de yayımladığı özel kurallara göre yapılır.  Ölüm nedenlerinin kodlanması özel olarak eğitilmiş kişiler tarafından yapılan çok özel bir iştir.  Bütün ülke için bir merkezde yapılması önerilmektedir, bölgesel düzeyde değil.

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May İki tür kodlama vardır  El ile yapılan kodlama  Otomatik kodlama, örneğin AB’de IRIS.

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Niçin otomatik kodlama Kalite ve kıyaslanabilirliğin iyileştirilmesi Kalite ve kıyaslanabilirliğin iyileştirilmesi Zamana göreZamana göre Bölgesel düzeydeBölgesel düzeyde Uluslararası düzeydeUluslararası düzeyde Kodlamada daha şeffaf ve tutarlıdır (uyumludur) Kodlamada daha şeffaf ve tutarlıdır (uyumludur)

J.Bonte, Taiex, Istanbul, May Avrupa Birliği ve Üye Devletlerde Çözülmesi Gereken Bazı Konular 1. Kapsam: sadece ikamet eden ölümler, bütün ikamet eden ölümler, diğer ülkede ölen mukimlerin ölüm nedenleri nasıl dahil edilecek? 2. Tanımlamaların uyumlu uygulanması 3. Diğer ülkede doğum yapan annelerden doğan ölü doğumların dahil edilmesi. ÇÖZÜM: ÖLÜM NEDENLERİ İÇİN YÖNETMELİK ÇIKARMA ve ulusal sistemlerin adaptasyonu.