Bilginin Tanımlanması ve Diğer Bilgi Erişim Uygulamaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uzaktan eğitim için çalışma rehberleri hazırlanması
Advertisements

Emel ŞAHİN Gülhan ŞAM Recep OFLAZ Tuba KORKMAZ
Savaş YILDIZ
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
TUVDBS VİDEO VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ
Öznur TOPER Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/
Internet Kaynak Keşfi: Bir Dublin Core Üstveri Editörü ve
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
Bilgi Erişim Tasarım Modelleri
Terim Çalışmalarında İş Süreci Doç. Dr. Ender Ateşman.
Bilgiye Erişim Sistemlerinde Arama Kalitesini İyileştirme
Erişim Kuralları Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Metadata ve Kütüphanelerde Kullanılması
Doç.Dr. Şirin Karadeniz ÖĞRETİM MESAJI TASARIMI. ÖĞRETİM TASARIMI MODELİ.
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
odtü vision lab Bilgisayarla Görme ve Akıllı Sistemler
“Akademik Bilişim ’02” 6-8 Şubat 2002, Konya Y.T. Türkçe Arama Motorlarında Performans Değerlendirme Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
Bilgi Erişim Performans Ölçüleri
UYARLANABİLİR EĞİTSEL HİPERORTAMLAR
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
WEB TABANLI ÖĞRENME ORTAMLARINDA ETKİLEŞİM
FRBR’ye Göre Tasarlanmış Çevrimiçi Katalog Örnekleri
Web Ortamında Arama Yapmak R. Orçun MADRAN. Arama Motorları Arama Motorları, günümüzün popüler bilgiye erişim sistemlerinin başında yer almaktadır. Bir.
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Projenin Adı : Verimli ve Doğru Çalışma Bölüm Adı : Sunanın Adı : 1.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BBY 207: Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri I Y.T. SPSS Ödevi Çözümü Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge YönetimiBölümü
SLIDE 1BBY208 İçerik Analizi / Karşılaştırmalı Yöntem Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2009/bby208/
Veri Tabanı Tasarım Süreci
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
Bilgi Erişim Sistemleri II Hayri Sever Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkent Üniversitesi Bağlıca Ankara Yaşar Tonta Bilge.
WEB 2.0 NEDİR? BİRNUR EKİZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ ÖRGÜN ÖĞRETİM 2. SINIF.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Bilgi Erişim: Temel Kavramlar
RUTH CLARK’IN E-ÖĞRENME İLKELERİNİ ÖĞRENMEYE NE DERSİN ?
BBY 156 Bilgi Erişim blogspot
 Bir bilgi erişim sistemi: ◦ (1) bir belge derlemi ya da bu belgeleri temsil eden dizin terimlerini içeren kayıtlar, ◦ (2) kullanıcıların sorgu cümleleri,
HAZIRLAYANLAR: Nida GÖNÜLAL Seda BENLİ
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
Bilgi Erişim Sistemleri
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Temel bir bilgi depolama birimidir. Etkili erişim için düzenlenmiş bir enformasyon dermesidir. Toplanan enformasyon elektronik, basılı, grafik, ses, istatistiki.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE PROJESİ Güvenli e-Posta Kullanımı.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Hafta 4: Dizinleme Süreçleri ve Dizinleme İşlemleri BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Kullanıcı Kılavuzu Genel Bakış support.ebsco.com.
Akademik Kütüphaneler için Basit Arama Kullanım Kılavuzu
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Metadata ve Z39.50 Metadata.
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Hikaye tahtası.
UYARLANABİLİR EĞİTSEL HİPERORTAMLAR
Sunum transkripti:

Bilginin Tanımlanması ve Diğer Bilgi Erişim Uygulamaları Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi tonta@hacettepe.edu.tr yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ DOK324/BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri

Plan Dizinleme Sınıflama Özetleme Diğer Yöntemler Metadata Tam metin Çoklu ortam bilgi

Bilgi Erişim Sorunları Belge nedir ve boyu nasıl hesaplanır? Bu belge ne hakkındadır? Bu sorgu ne hakkındadır? Bu sorgu ve belge aynı şey hakkında mıdır? Bu belge verilen sorgu ile ilgili midir? Bu belge sisteme sunulan bilgi ihtiyacı ile ilgili midir? Bu belge ne kadar ilgilidir? Bu veritabanı verilen sorgu ile ilgili midir? Bu resim ne hakkındadır?

Metin-Tabanlı (Dil) Teknolojiler Bilgi Erişim (BE) Soru Yanıt (SY) Bilgi Çıkarma Bilgi Süzme Ulamlama Özetleme Konu Algılama ve İzleme (KAİ) Makine Çevrimi Ses Tanıma

Bilgi Erişime İşlevsel Bakış

Belge İşleme ve Gösterimi Ön işlem: Noktalama işaretlerinin kaldırılması ve daha sonra durma listesinde bulunan kelimelerin belgeden ayıklanması. Gövdeleme: bir kelimeden yapım eklerinin korunup çekim eklerinin atılması. Belge Gösterimi için içerik terimleri ve onların göreceli ağırlıkları. Bir terimin ağırlığı onun belge içindeki sıklığı ile doğru, fakat derlem sıklığı ile ters orantılıdır.

Bilginin Tanımlanması Erişim için tanımlama şart Özgün belgelerden erişim mümkün değil

Dizinleme Entellektüel Otomatik Hipermetin ortamında dizinleme

Dizinler Dizin ne içermelidir? Veri tabanı sistemi asıl ve ikincil anahtarları dizinler. BE Problemi: anahtarları kestirebilmek? Çözüm: İçerik terimleri. Zipf Kanunu: Terimlerin dağılımı ve sıraları arasındaki ilişki sabit bir değere yakınsar. İçerik terimlerin göreceliği ağırlığı ne olmalıdır? Sıklık Modeli: Terim sıklığı? Belge sıklığı? Ayrımsama Modeli: belge uzayının yoğunluğunu azaltan terim iyi bir terimdir. Dil modeli: Belgenin sözkonusu terimi üretme olasılığı ile derlemin üretme olasılığı arasındaki doğrusal ilişki ağırlığı belirler.

Zipf Kanunu

Kümeleme Modeli

Sınıflama LCC, DDC Kapsamlı Birbirini dışlayan Taksonomi

Özetleme Özler Özetler Alıntılar (Extracts)

Diğer Tanımlama Yöntemleri Atıflar Diziler (PRECIS,NEPHIS)

Özet Kaynak: Chu, s. 34)

Metadata Dublin Core (DC) Resource Description Format (RDF) E-kaynaklar için basit içerik tanımlama modeli Resource Description Format (RDF) Metadata kodlama, modelleme ve değişim alt yapısı

Tam metin Serbest metin Dur listesi Güçlükler

Çoklu ortam Türleri Tanıma dayalı İçeriğe dayalı Çoklu ortam Ses Metin Görüntü Altlıklar Alt başlıklar Müzik Sesli belgeler Açıklamalar Hareketsiz Hareketli Videolar filmler Animasyonlar Sessiz filmler Kaynak: Chu, s. 43)

Sorgu İfadesi 2 temel sorgu dili türleri Boole, yapılı Serbest metin Bir çok sistem birisini ya da her ikisini birden desteklemektedir. Sorgu ifadesinin oluşturulmasında kullanıcı arayüzü önemlidir. Sorgu ifadesinin oluşturulması için araçlar Sorgu işleme ve ağırlıklandırma Sorgu genişletme Sözlükler ve eşanlamlı sözlük İlgililik geri bildirme

Sorgu İşleme Sorgu işleme adımları otomatik belge dizinlemeninkilere çok benzemektedir. Durma Kelime Listesi farklı olabilir Metin daha az gramatik ve kısa olabilir Kullanıcı etkileşimi mümkün ve istenebilir Sorgu-tabanlı gövdeleme ve durma kelimeleri Diğer olası adımlar Tamlamaların tanınması Negatiflerin tanınması İlgili kelimelerle sorguların genişletmesi

Erişim Modelleri Boole model kesin eşleştirme yaklaşımına dayanmaktadır. Sorgular belge özelliklerini işlenenler olarak kabul eden mantık ifadeleridir. Geri getirilen belgeler genelde sıralanmaz. Acemi/Tecrübesiz kullanıcılara Boole sorgu ifadesi zor gelebilir. Boole geri-erişim modeli ile Boole sorguları birbirlerinden ayırma gereksinimi Saf Boole işleçleri: VE, VEYA, VE DEĞİL Bir çok sistem uzaklılık işleçlerine sahiptir Bir çok sistem basit düzenli ifadeleri desteklemektedir

Vektör Uzayı Bilgi Geri Erişim Modeli Belge, terimlerin bir vektörü olarak gösterilir. Sorgu, serbest metin veya terimlerin bir vektörü olarak gösterilir. İki vektör arasındaki açı benzerlik ile ters orantılıdır. Belgeleri sorguya benzerliklerine göre sıralar.

Konu Algılama ve İzleme (KAİ) Haber yayınlarının izlenerek yeni ve ilginç bir haber olduğunda ilgililerin uyarılmasını sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesi. Amerika İleri Savunma Araştırma Projeleri (DARPA), Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü(NIST) tarafından desteklenen İlk çalışmalar 1997 yılında başlamıştır.

İlk Hikaye Algılama ABC AP NPR NBC El Mundo Sisteme yeni bir hikaye ulaştığında bunun tartıştığı konunun daha önceden tanımlanmış konularla ilgili değilse, yeni bir konu olduğunun belirlenmesi.

Küme Algılama Gelen hikaye bir ilk hikaye değilse ilgili kümeye ABC AP NPR NBC El Mundo ... Gelen hikaye bir ilk hikaye değilse ilgili kümeye yerleştirir, eğer ilk hikaye ise bunun için yeni bir küme oluşturur (özellikler vektörünü kullanır).

Haber İzleme Haber kaynaklarından sisteme gelen haberleri ABC AP NPR NBC El Mundo Haber kaynaklarından sisteme gelen haberleri değerlendirilerek, bu haberlerin daha önceden belirlenmiş olan konularla ilgili olup olmadıklarını araştırır.

Hikaye Bağlantı Algılama ABC AP NPR NBC CNN ? Sisteme ulaşan iki farklı hikayenin aynı konuyu tartışıp tartışmadıklarını anlamayı amaçlar.