Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KarpazBölgesinde TARIM ve BALIKÇILIK Sektörü Hakkında Veri Analizi
Advertisements

T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı)
KÜTAHYA KÖYDES 2009 YILI PROGRAM UYGULAMALARI (Haziran ayı itibariyle)
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Karpaz Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Mehmetçik, 10 Aralık 2010.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlanma Süreci Serdarlı, 01 Nisan 2011.
-8- tarım alanları için planlama ©cnokan slayt tercüme ile 60 dakika ©cnokan2009.
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
Global Hayvancılık Trendleri
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
KURUMUMUZCA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER;
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
GIDA TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ OSMANİYE
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
İZMİR YEREL GÜNDEM 21 ORTAKLIĞINDA KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI Yrd.Doç.Dr.Arife Karadağ&Ahmet Tomar Mustafa Harputlu.
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
1 “TARIMDA FİNANSMAN, SİGORTA VE YENİ AÇILIMLAR “ DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI İstanbul,
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI IPARD Programının Tanıtımında ve Uygulanmasında Üretici Örgütlerinin Rolü Dr. Erhan EKMEN Ankara 2013.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
İsveç.
İTALYA’NIN FİZİKİ VE BEŞERİ COĞRAFYASI
Norveç.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Bölgelerimizi tanıyalım
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
302-3 Kırsal Turizm.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
PROJENİN PAYDAŞLARI KOP BÖLGESİ Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerini içine alan KOP Bölgesi, km 2 alanıyla Türkiye yüzölçümünün yaklaşık.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD ( ) SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER 1.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
MAMASIN BARAJ GÖLÜ HAVSASINA DAİR GENEL SOSYO- EKONOMİK TESPİTLER Ağırlıklı ekonomik geçim tarım ve hayvancılık: Yem bitkileri, tahıl, baklagiller, yumrulu.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ergene Havzası Yeraltı Suyu İzleme Noktalarının Belirlenmesi Çalışması İzleme ve Su Bilgi Sistemi.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
KOOPERATİFLERDE DOĞRU YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI NASIL SEÇİLİR?
Üretici Birliklerinin ve Kooperatiflerin Güçlendirilmesi
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
Osmanlı Devleti’nin Tarihî Coğrafyası
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support  Anahtar Veriler  Yönetişim  Devam eden Projeler ve Faaliyetler Tarım ve Çevre:

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support 333  Tarım ve hayvancılık; bölgenin başlıca ekonomik sektörü  Tarım yağmura dayalı tarımdır, ve başlıca mahsüller hayvan yemi olarak arpa ve buğdaydır.  DM, KTt’nun tarım alanının % 32.3’ünü kapsamaktadır. Arazi kullanımı: tarım %69, orman %7.5, otlak %5.7 ve kullanılmamış %17.8  Arazi genellikle düzlük ve verimlidir, ancak yağmura bağımlıdır  Sulama olanakları oldukça kısıtlıdır Tarım(1):

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support 444  Bitkisel üretim ve hayvancılık birlikte yapılıyor.  Tarımsal üretim ticarileşmiştir.  Başlıca mahsüller: arpa ve buğday; Bölgede hububat üretimi, KTt toplamının %48’ini temsil etmektedir.  Daha çok Beyarmudu ve köylerinde üretilen patates önemli bir ticari mahsüldür.  Patates üretiminin payı % 39’dur.  Aynı zamanda, Değirmenlik belediyesine bağlı köylerde molohiya üretimi yapılmaktadır.  Diğer mahsüller, zeytin, badem, antep fıstığı ve karpuzdur. Tarım (2):

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support 555  Küçük ölçekli sebze üretimi ve seralar (sebze, enginar)  Sığır sayısı KTt toplamının %42.2’si, koyun ve keçi sayısı %32.7’si kadardır. Hayvan barınaklarının çoğunluğu köylerin dışındadır.  Tek hindi üretim çiftliği bölgede yer almaktadır (Vadili); bölgede, 3 tane de bıldırcın üreticisi bulunmaktadır.  Organize hayvancılık alanlarında birtakım altyapı problemleri bulunmaktadır (elektrik, yol ve su) Tarım(3):

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support 6

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support 77 Tarım(4):  Sığır çiftlikleri, genellikle orta ve büyük ölçeklidir (50-100’den fazla)  İnek sütü; %44.6, koyun/keçi sütü: %32.4  Birkaç soğuk zincir sistemi bulunmaktadır  Sığır eti: %44 koyun/keçi eti: %34.8

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Çevre (1)  Beşparmak dağlarının eteklerindeki tepeciklerde yer alan doğal güzellikler (some villages of Değirmenlik, Serdarlı and Geçitkale)  Beşparmak etekleri Natura 2000 projesince kapsanmaktadır  Her bir belediyeye ait dağınık ve vahşi çöp depolama alanları  İnşaat çöplüklerinin ve yeşil atıkların etrafa atılması ve kanundışı boşaltılması 8

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Çevre (2)  Foseptiklere dayalı kanalizasyon sistemi, ve atık suların çöplük alanlarına boşaltılması  İşleme tesislerinin atıklarının arıtılmadan boşaltılması (zeytinyağı değirmenleri ve süt işleme)  Değirmenlik bölgesinde yer alan taşocakları  Değirmenlik, Serdarlı ve Geçitkale’de mevcut bulunan göletler 9

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support 10 Yönetişim Yönetişim  Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı (tarım, hayvancılık, su kaynakları, teşvikler, kontrol için politika tanımlaması ve uygulaması).  Çiftçiler Birliği, Hayvancılar Birliği ve Patates üreticileri Birliği aktiftir  Köy kalkınma kooperatifleri bulunmaktadır, ancak pazarlama konusunda aktif değildirler.  Çevre Bakanlığı (çevre koruma için politika tanımlaması ve uygulaması)  Şehir Planlama Dairesi (arazi kullanım planlaması)

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Yönetişim:  Belediyeler (inşaat, katı atık ve atık su yönetimi için kontrol ve lisans)  Küçük sulama şebekelerinde Sulama Birlikleri  Yerel STK’lar 11

Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support 12 Devam eden AB Projeleri(1)  Bitkisel Üretim Teknik Yardım Projesi (sulama ve bitkisel üretim, organik çiftçilik, seralar vb. konularda yayım ve çiftçi eğitim faaliyetleri)  Hayvancılık Teknik Yardım Projesi  Natura 2000 projesi  Katı Atık Yönetim Projesi  Kırsal ve toplum kalkınması için Hibe Programı