RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NAMAZ NEDİR? Namaz, Müslümanların günde beş kez yerine getirmeleri Allah tarafından emredilen ve bedenle yapılan bir ibadettir.
Advertisements

Beyin Fırtınası Bir Öğretim Materyali Olarak Film Tartışma Yöntemi
7. SINIF RAMAZAN AYI VE ORUÇ İBADETİ
Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet.
Oruç İbadeti Gülcan YILDIRIM Gülcan Yıldırım
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
GÜNLÜK NAMAZLAR (5 VAKİT NAMAZ)
Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ
Ramazan ve Teravih Din Görevlisi:.
2013 Yılı Sadaka-ı Fıtır Miktarı
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
ORUÇ İBADETİ pedagojiformasyon.com.
NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?
Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
İlköğretim DKAB Dersi 7. Sınıf 2. Ünite Sunusu
İLKÖĞRETİM DKAB DERSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUSU
Namaz İbadeti İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite
Sadakanın Miktarı, Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
Değerler Eğitimi Yardımlaşma
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
DENİZ BİNBOĞA 6- D 296.
Hazırlayan:Erdost Yıldırım
ORUÇ İBADETİNİN KİŞİYE VE TOPLUMA KAZANDIRDIKLARI
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Cemaatle Namaz ..
Ramazan Orucu.
ORUÇ İBADETİ.
Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3
Paylaşma ve Yardımlaşma
. . ..
İBADET: ORUÇ İBADETİ.
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN ORUCU
MART 2016 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru.
İslamda kutsal sayılan gecelere verilen isimdir. Bu gecelerin dinimizde ayrı bir önemi vardır. Coşku ve sevgi ile kutlanır. Allaha bol dua edilir.
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu.
Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü.
ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA HÜKMÜ FARZ ŞARTI VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR Teravih namazı sünnet bir namazdır, hatta sünnet-i müekkede olarak Peygamber Efendimizin (S.a.v.) devamlı yaptığı bir namazdır.
ZEKAT. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını.
DENİZ BİNBOĞA 6- D 296.
Bugün neler öğreneceğiz?
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
Ramazan Ayı Ve Oruçla İlgili Kavramlar
NAMAZ ÇEŞİTLERİ FARZ,VACİP,NAFİLE.
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
Ramazan ve Teravih Din Görevlisi:.
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
Hazırlayan:Aysun YILDIRIM
MELEK-CİN-ŞEYTAN/RAMAZAN-ORUÇ DENEME SINAVI SORULARI
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI) SEYMEN OKUR 10/A 307.
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir? İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır.
Ramazan Orucu. Oruç: Tan yerinin ağarmasından (imsak vaktinin başlamasından) başlayarak akşam güneş batıncaya kadar Allah rızası için yeme-içme başta.
2. ÜNİTE ZEKAT ve SADAKA Zekat ve Sadaka ibadetini ayet ve hadislerle açıklar.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
HAC İBADETİ.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
 Orucun başlama vakti anlamına gelmektedir.  Tan yerinin ağarmasıyla orucun bazı yasaklarının başladığı vakte denir.
8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKÂT VE SADAKA.
Sunum transkripti:

RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını yazınız. Muharrem orucu hakkında bilgi veriniz. Oruç tutan insan nelere dikkat etmelidir? Oruç ibadetinin toplumsal faydaları nelerdir? Test soruları Boşluk doldurma soruları Doğru-Yanlış soruları

İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? Oruç ayı olduğu için Kur’an ayı olduğu için

KAVRAMLAR SAHUR İMSAK İFTAR ORUÇ

Sahur nedir? Oruç tutmak için sabah namazından önce sahur vaktinde yemek yenir. Geceleyin kalkılan zamana "sahur", bu zamanda yenilen yemeğe de "sahur yemeği" denir.

İmsak nedir? İmsak: Sözlük anlamı, tutmaktır. Yemek yemenin yasaklandığı, orucun başlama zamanına imsak vakti denir. Sabah şafak sökmeden önceki vakit olan imsak vakti, aynı zamanda sabah namazının başlangıcıdır.

İftar nedir? Orucun sona erdiği vakit olan güneşin battığı ve akşam namazının vaktinin girdiği zamana denir.

Mukabele nedir? Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesine "mukabele" denir.

Teravih namazı nedir? Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için, ramazan gecelerinde kılınan sünnet bir namazdır. Peygamberimiz bu namazı kılmış ve Müslümanlara da kılmalarını öğütlemiştir. Yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınır. Ülkemizde genelde yirmi rekât olarak kılınması bir gelenek haline gelmiştir. Teravih namazı ikişer veya dörder rekat olarak kılınabilir. İki rekat olarak kılındığı zaman sabah namazının sünneti, dört rekat kılındığı zaman ise ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Teravih namazı cemaatle kılınabileceği gibi, yalnız da kılınabilir.

Fitre nedir? Zekâttan ayrı olarak, zengin sayılan her Müslüman yılda bir kez muhtaç kimselere "fitre" verir. Fitre, zekâta göre daha küçük çaptaki bir yardımdır. Bunda belli bir yaşa gelmiş olma şartı aranmaz. Bir ailedeki bütün bireylerin fıtır sadakasını büyüklerinden biri verebilir. Fitre miktarı kişinin ekonomik düzeyine, maddi durumuna göre değişmektedir. Ülkemizde fitrenin miktarı her yıl müftülüklerce açıklanır.

Oruç tutan insan nelere dikkat etmelidir? Allah’ın bir emri olduğu bilincinde olunmalıdır. Samimi olmalıdır. Oruç ciddiye alınmalıdır. Oruç, aç susuz kalmak olarak görülmemelidir. Kötü söz söylenmemeli, kalp kırılmamalıdır. Sabırlı olunmalıdır. Anlayışlı olunmalıdır. Temizliğe dikkat edilmelidir.

Oruç ibadetinin toplumsal faydaları nelerdir? Yapılan yardımlar sayesinde yoksulların ihtiyaçları karşılanmış olur. Oruç paylaşma ve yardımlaşma duygularını güçlendirir. Toplumsal dayanışmaya katkı sağlar. Zekat, Sadaka ve Fitre bu ayda verilir. Zenginle fakir arasında sevgi, saygı ve yakınlık oluşmasına katkı sağlar. İftar davetlerinin verilmesiyle dostluk ve kardeşlik duygularının gelişmesine katkı sağlar. İnsanlar arasında iyi ilişkilerin olmasına katkı sağlar.

Test soruları 1. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi ramazan ayının önemiyle ilgili değildir? A. Kur’an’ın ramazan ayında indirilmeye başlaması B. Hz. Muhammed’in ramazan ayında peygamber olarak görevlendirilmesi C. Ramazan ayında oruç tutulması D. Ramazanın hicri takvimde yer alan aylardan biri olması

2. Aşağıdakilerden hangisi ramazan ayı ve oruçla ilgili kavramlar arasında yer almaz? A. Teravih namazı B. Mukabele C. Vitir namazı D. Sahur

3. Aşağıdakilerden hangisi muharrem orucuyla ilgili doğru bilgi içermektedir? A. Muharrem orucu bütün dinlerde var olan bir ibadettir. B. Muharrem ayında sadece Şiiler oruç tutar. C. Muharrem ayının 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutmak sünnettir. D. Alevi-Bektaşiler muharrem ayında hiç oruç tutmazlar.

4. Aşağıdakilerden hangisi ramazan ayı ve orucun toplumsal faydalarından biri olarak görülemez? A. Ramazanda sosyal dayanışmanın artması B. Ramazanda toplumun daha çok kaynaşması C. Ramazanda fakirlerin daha çok yardım alması D. Ramazanda kişinin iradesinin daha da güçlenmesi

Doğru yanlış 1. ( ) Oruç sadece bireysel faydaları olan bir ibadettir. Cevap: Y 2. ( ) Unutarak bir şey yemek, içmek orucu bozmaz. Cevap: D 3. ( ) Oruca başlama vaktine iftar denir. 4. ( ) İftar ve imsak kavramları eş anlamlıdır. 5. ( ) Diş fırçalamak, ağza su alıp çalkalamak orucu bozmaz. 6. ( ) İmsak vakti girdikten sonra oruca niyet etmek gerekir.