Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?"— Sunum transkripti:

1 NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?
A) REGAİB NAMAZLAR B) REVATİP NAMAZLAR Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Songül BAYRAM

2 NAFİLE NAMAZLAR Nafile, farz ve vacip olan ibadet dışında yerine getirilen ibadetlerdir. Başlıca şunlardır:

3 A) REVATİP NAMAZLAR Belli bir vakti bulunan namaza denir.
Beş vakit farz namazlardan önce ve sonra kılınan namazlar buna örnek gösterilebilir. Bunlar şu şekilde sıralanır:

4 Vakit Namazları İle Birlikte Düzenli Kılınan Namazlar
aa) Müekked namazlar: Peygamberimiz (s.a.v)’in çoğu zaman yaptığı nadiren terk ettiği namazdır. Sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetleri.

5 ab) Gayr-i Müekked Sünnet:
Peygamberimiz (s.a.v)’in bazen kıldığı bazen terk ettiği namazdır. İkindi ve yatsı namazlarının sünnetleri.

6 b) Teravih Namazı: Bu namaz orucun değil ramazanın sünnetidir.
Yatsı namazının ardından kılınan yirmi rekatlık bir namazdır. Teravih namazı sünneti müekkedir.

7 B) REGAİB NAMAZLAR Belli vakitler dışında Allah rızası için kılınan namazlardır. Bunlar şu şekildedir: Teheccüt Namazı: Bu namaz geceyi ihya için kılınan namazların tümünü ifade edecek şekilde kullanılmaktadır.

8 Kuşluk Namazı: Güneşin doğması üzerinden takriben dakika geçmesinden zeval vaktine kadar olan süre içinde kılınan namazdır. En efdali sekiz rekat kılmaktır.

9 Evvabin Namazı: Genellikle akşam namazının arkasından kılınır. Bu namaza tövbe eden Allah’a sığınanların namazı da denmektedir. En faziletlisi altı rekat kılmaktır.

10 Tahiyyetü’l Mescit: Mescide girildiğinde kılınan iki rekatlık namazdır. Mescide günde birden fazla girilmesi halinde bir kere kılınır.

11 Abdest ve Gusülden Sonra Namaz:
Abdest ve gusülden sonra kılınan iki rekatlık namaz hoş karşılanmıştır. Hanefilere göre mendup Şafilere göre sünnettir.

12 Yolculuk namazı: Yolculuğa çıkmadan ve yolculuktan dönüşte Allah’a şükür için kılınan namazdır. Yolculuğa çıkarken evde, yolculuk dönüşü mescitte kılmak daha faziletlidir.

13 Hacet Namazı: Dünyalık ve ahretlik bir hacetin giderilmesi için kılınan namazdır. Dört veya on iki rekat olarak kılınır. Bu namaz kılındıktan sonra hacet duası okunur ve isteğini Allah’a iletilir.

14 İstihare Namazı: Bir işin için hayırlı olup olmadığını öğrenmek için kılınan iki rekatlık bir namazdır. İlk yatışta görünmediği taktirde üç veya yedi defa tekrarlanabilir.

15 Tövbe Namazı: Günah ve çirkin sayılan işlerden pişman olan insanların Allah’tan bağışlanmayı umarak kıldıkları namazdır. Tövbe namazı iki rekat kılınabileceği gibi daha fazla da kılınabilir.

16 Tesbih Namazı: Ömürde bir kez kılınması tavsiye edilen mendup namazdır. Dört rekattır. Bu namaz diğer namazlardan biraz farklıdır.

17 Küsuf ve Hüsuf Namazları:
Güneş tutulduğu zaman kılınan namaz küsuf namazıdır. Küsuf namazı toplu olarak kılındığı zaman ezansız ve kametsiz olarak kılınır. Ay tutulduğu vakit kılınan namaz hüsuf namazıdır.

18 Mübarek Gecelerde Namaz Kılmak:
Regaib, miraç, berat ve kadir gecesiyle ilgili özel nafile namazı yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nafile namazı kılmak, Kur’an okuyarak üzerinde düşünmek yararlı olur.


"NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları