ÇİÇEKLİ BİTKİLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
Advertisements

TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
BİTKİSEL ORGANLAR.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Ç İ Ç E K A.Ç.
BİTKİLERDE ÜREME.
ÇİÇEKLER VE ÇOCUKLAR HER ÇOCUK BİR ÇİÇEKTİR..
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
BİTKİLER.
TOHUM OLUŞUMU.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM.
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
MODİFİKASYON ve MUTASYON
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
HAŞHAŞ Tak: Rhoeadelas Fam: Papaveraceae Cins: Papaver
HAŞHAŞ.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
KOLZA.
adresinden alınmıştır
BİTKİLERİN SINIFLANDIRILMASI
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
BİTKİLERDE ÜREME.
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Platanus orientalis doğu çınarı
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
BİBER ÇİÇEK YAPISI Atilla ATA.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına ………………. Denilir Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına.
BİTKİLER.
Mendel Genetiği Yrd. Doç. Dr. Emre İLHAN Mustafa Kemal Üniversitesi
BİTKİLER Kendi besinin kendi üretebilen çok hücreli canlılara bitki denir. Bitkiler Güneş ışığı ile fotosentez yaparlar ve besin üretirler. Bitkiler üreme.
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Haşhaş.
Çiçek Çiçek, metamorfoza uğramış, internodları kısalmış ya da tamamen ortadan kalkmış ve uzaması durmuş bir dal olarak tarif edilir. Çiçek yüksek yapılı.
Polinizasyon = tozlaşma
Ç İ Ç E K A.Ç.
Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır
SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELERDE DÖLLENME BİYOLOJİSİ
Eşeysiz Üreme
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ. KONU: BITKI VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELIŞME  Canlıların kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme ya da çoğalma.
ÜREME Canlıların nesillerini devam ettirmesi için kendilerine benzer canlı oluşturmasına denir. üreme, canlıların ortak özelliklerinden biridir. ÜREME.
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
YER ELMASI.
BİTKİLERDE BÜYÜME.
Sunum transkripti:

ÇİÇEKLİ BİTKİLER

Çiçek, tohumlar vasıtasıyla yeni bireylerin oluşmasını ve bitkinin devamını sağlar.           Tam bir çiçekte; çiçek sapı, çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar vardır. Çiçek sapı çiçeği dala bağlar, çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organlar dıştan içe doğru sırayla dört halka şeklinde çiçek tablası üzerine dizilirler

Çanak yaprak: Genelde yeşil renklidir. Çiçeğin en dış kısmını oluşturur.Çiçek tomurcuk halindeyken çiçeği korur.

Taç yaprak: Çiçeğin renkli ve kokulu kısmıdır Taç yaprak: Çiçeğin renkli ve kokulu kısmıdır. Tozlaşmada böcekleri çekerek bitkinin çoğalmasında önemli rol oynar.

Erkek organ: İpçik denilen bir sap ile başçık denilen şişkin bir kısımdan meydana gelmiştir. Başçıkta, içinde erkek üreme hücreleri (polen) bulunan çiçek tozu keseleri bulunur. Polenler olgunlaşınca keseler çatlar ve polenler etrafa yayılır.

Dişi organ: Yumurtalık, dişicik borusu ve tepecik olmak üzere üç kısımdan oluşur. Yumurtalıkta çok sayıda dişi üreme hücresi (yumurta) bulunur. Dişicik borusu, tepeciği yumurtalığa bağlayan dar kısımdır. Tepecikte çiçek tozlarının yapışmasını sağlayan yapışkan bir sıvı bulunur.

  Erkek ve dişi organı bir arada  bulunduran bitkilere “bir evcikli” , erkek ve dişi organları ayrı bulunduran bitkilere de “iki evcikli” bitki denir. Meşe, mısır, çam, kestane ve fındık bir evcikli, söğüt, antep fıstığı, kenevir ve kavak iki evcikli bitkilerdir.

TOZLAŞMA

Bitkide çiçeğin görevi tozlaşma yoluyla bitkinin çoğalmasını sağlamaktır. Bir çiçeğin erkek organından serbest kalan polenlerin diğer çiçeğin dişi organının tepeciğine ulaşması ve burada yeni bitki tohumlarının oluşması olayıdır.

Tozlaşma olayında etkili faktörler şunlardır: 1 Tozlaşma olayında etkili faktörler şunlardır:      1.Rüzgar: Polenlerin taşınması rüzgarla sağlanır. Kullanışlı ve sık görülen bir tozlaşma çeşidi değildir.

Tozlaşma olayında etkili faktörler şunlardır: 2.Böcekler: Polenlerin arılar, sinekler ve benzer böcekler tarafından taşınması. Yaygın olan tozlaşma şeklidir. Çiçeğin güzel kokusu, güzel ve parlak görünümü ve salgıladığı şekerli maddeler böceklerin dikkatini çeker. Çiçeğin üzerine gelen böceklerin ayaklarına yapışan polenler böceğin diğer çiçeklere konmasıyla oralara taşınmış olurlar.

Tozlaşma olayında etkili faktörler şunlardır: 3.Kendi kendine tozlaşma: Aynı çiçeğin erkek organındaki polenlerin dişi organına ulaşması sonucu meydana gelen tozlaşma şeklidir.

ÇİMLENME