Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
BİTKİLER ÇİÇEKLİ BİTKİLER

2 Tohumlarıyla üreyen bitkilere çiçekli bitkiler denir
Tohumlarıyla üreyen bitkilere çiçekli bitkiler denir. Fasulye,domates,nohut,patates,kiraz,üzüm,elma gibi pek çok sebze ve meyve, besin olarak faydalandığımız çiçekli bitkilerdir.Çiçekli bitkilerin 4 temel bölümü vardır: 1.Kök 2.Gövde Yapraklar 4.Çiçek

3 KÖK VE YAPISI Bitkiyi toprağa bağlayan, topraktan su ve madensel tuzların emilimini sağlayan bir organdır.4 kısımdan oluşur: 1.Ana kök Yan kökler 3.Emici tüyler 4.Yüksük Görevi:Kök ucundaki emici tüyler topraktan su ve suda çözünmüş madensel tuzların emilmesini sağlar. Ömürleri çok kısadır. Fakat kökün ucuna yakın yerlerden yenileri meydana gelir. Yüksük kökü dış etkilerden korur.

4 KÖK ÇEŞİTLERİ 2 tane kök çeşidi vardır. a) Saçak Kök:
Bütün kökler aynı boyda ve gövdeden çıkıyorsa bu tür köklere saçak kök denir. Buğday,arpa,mısır,soğan örnek verilebilir.

5 b) Kazık Kök: Bazı bitkilerde ana kök çok uzamış ve kalınlaşmıştır.Bu köke bağlı yan kökler ise daha kısa ve incedir. Böyle köklere kazık kök denir. Lahana,havuç,fasulye örnek olarak verilebilir. Havuç,şeker pancarı gibi bazı bitkilerin kökleri besin depo edecek şekilde farklılaşmıştır.böyle köklere depo kazık kök denir.

6 GÖVDE VE ÇEŞİTLER Genellikle bitkilerin toprak üstünde bulunan yaprak,çiçek gibi organlarını taşıyan kısmıdır. Görevleri: Köklerden gelen suyu,su kanalları ile yapraklara; yapraklardan gelen besini ise besin kanalları ile bitkinin diğer bölümlerine iletir.

7 GÖVDE ÇEŞİTLERİ 2 çeşit gövde vardır:
1) Odunsu Gövde: Uzun süreli yaşayan bitkilerin sert yapılı gövdelerine denir.Odunsu gövdeli bir bitkinin gövdesi enine kesildiği zaman merkezden çevreye doğru genişleyen yas halkalar görülür.Yas halkaları her yıl oluşan iletim borularıdır.örnek olarak çam ağacı verilebilir. Yas halkaların sayısı bitkilerin yaşını verir.

8 2) Otsu Gövde: Çoğunlukla 1 yıl yaşayan bitkilerin ince,zayıf gövdelerine denir.Otsu gövdelerin 4 çeşidi vardır: a)Sürünücü Gövde:Kavun,karpuz,kabak gibi bitkilerin gövdeleri toprak üzerinde dik duramaz,sürünerek gelişir b)Su Depo Eden Gövde:Kaktüsler sıcak ve kuru yerlerde yaşarlar.Gövdelerindeki hücrelerde su depo ederler.Su kaybının azalması için yaprakları diken şeklini almıştır.Bu gövdelere denir c)Yassı Gövde:Marul,lahana,soğan gibi bitkilerde kısalarak yassılaşmıştır.Bu tür gövdeye denir d)Yumru Gövde:Patates bitkisinin toprak altında oluşan ve besin depo eden gövdesine denir.

9 YAPRAK VE YAPISI Bitkinin yassılaşmış yeşil renkli organıdır Yaprak 10 kısımdan oluşur: Uç İnce tabaka Damar Arta kısım Kılcal damarlar Kenar Sap Ağzın al tarafı Odunsu doku Damar dokularının kalburlu kısmı

10 YAPRAK ÇEŞİTLERİ

11 YAPRAĞIN GÖREVLERİ 1.Solunum Yapmak: Yaprakta bulunan gözenekler sayesinde hava ile gaz alıverişi sağlanır. 2.Fotosentez Yapmak: Bitkiler topraktan aldıkları suyu ve havadan aldıkları karbondioksiti ışık enerjisi ile birleştirerek yaprakta bulunan klorofil yardımıyla besin yapar.Bu olaya fotosentez denir. 3.Terleme Yapmak: Bitkinin yapraklarındaki gözenekleri sayesinde havaya su buharı vermesi olayıdır.şimdi deneyimizi inceleyelim.

12 TERLEME İLE İLGİLİ BİR DENEY
Üstteki deneyde; bir saksı bitkisinin üzerine bir cam kavanoz veya naylon torba geçirerek bir gün gözlediğimizde, cam kavanoz ya da torbanın iç yüzeyinde su damlacıkları görürsünüz.Bunun sebebi yaprağın terleme yapmasıdır.

13 ÇİÇEK VE YAPISI Bitkilerin eşeyli üreme organına çiçek denir

14 ÇİÇEĞİN YAPISI 1.Taç Yaprak:Çanak yapraktan büyüktür ve değişik renkleri vardır.Güzel kokular salgılayan hücreleri vardır Dişi Organ:Çiçeğin ortasında bulunur.Alt kısmında yumurtalık vardır Erkek Organ:Taç yaprakların iç kısmında bir ve ya iki daire üzerine dizilirler.İpçik ve başçık denen 2 kısımdan oluşur.

15 4.Çanak Yaprak:En dışta bulunur ve çiçek tomurcuk haldeyken çiçeği dış etkenlerden korur.Yeşil renklidir ve yaprağa benzer Tohum İçeren Meyve Yaprakları Yumurtalık Çiçek Sapı

16 TOZLAŞMA VE DÖLLENME Tozlaşma:Olgunlaşan erkek organdaki çiçek tozlarının, rüzgar, su, kuş veya böceklerle dişi organın tepeciğine taşınması olayına tozlaşma denir.

17 Döllenme:Dişi organın tepeciğine gelen polen,tepecik tarafından salgılanan yapışkan sıvıyla şişer ve patlar.İçindeki erkek üreme hücresi ince bir kanaldan yumurtalığa iner ve yumurtayla birleşir.Bu olaya döllenme denir. Döllenmiş yumurtaya ise zigot denir.

18 HAZIRLAYANLAR Gülten KÖROĞLU Burçin ÇOLAK SİNO 3\A (ÖRGÜN)


"CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları