Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eşeysiz Üreme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eşeysiz Üreme"— Sunum transkripti:

1

2 İlkel yapılı canlılarda görülen ve tek bir ata canlının faaliyeti ile gerçekleşen üreme şekline genel olarak eşeysiz üreme denilmektedir. Tek bir ata canlının mitoz bölünme yapması ile oluşan yavrular ana canlının aynısıdır ve yavrular arasında çeşitlilik gözlenmez. Tek bir organizmadan oluşan yeni canlı sadece bu ana canlıdan aldığı genleri taşır. Eşeysiz üremede ploitlik yoktur.

3 Arke, bakteri, amip, paramesyum ve diğer tek hücreli canlıların çoğunda görülür. Ana bireyin belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra bölünmesi ile gerçekleşir. Temelini mitoz bölünme oluşturur. Oluşan bireylerin genetik yapısı birbirleriyle ve ata canlıyla aynıdır (Mutasyon yoksa).

4 Bira mayasi gibi bazi protistalarda ve mantarlarda görülen üreme çesididir. Üreme gerçeklesirken birey hücre çekirdegini esler. Eslenen çekirdegin bir parçasi ana hücrede kalirken digeri hücre zarinda olusan çikinti seklindeki yapiya geçer. Tomurcuk denilen bu yapi geliserek yeni bireyi meydana getirir. Olusan yavru bazen ana bireye yapisik olarak kalir yada ayrilarak bagimsiz olarak yasayabilir. Bu üreme sekli mayalar,süngerler,sölentereler ve bazi çiçeksiz bitkilerde görülür.Tomurcuklanmayla üremede ana canli üzerinde 1 veya daha fazla çikinti olusur.Bu çikintilar ana canlidan ayrilir ve ya ana canliya bagli kalarak koloni olusturur.Sonuçta ayni kalitim materyaline sahip bir büyük bir küçük 2 hücre olusur.

5 Canlının kopan parçasından yeni canlı oluşmasına denir. Denizyıldızının kopan kolunu yenilemesi, toprak solucanının kopan parçalarından yeni canlı oluşması yenilenme ile üremeye örnektir. Kertenkelenin kopan kuyruğunu yenilemesi, kırılan kemiklerin kendini onarması, yaraların iyileşmesi, kemik iliğinde kan hücresi üretilmesi bir çeşit yenilenmedir, ancak yenilenmeyle üreme değildir. Çünkü yeni canlı oluşmaz.

6 Bitkilerin kök, dal, yaprak gibi kısımlarından yeni bitkiler oluşmasına vejetatif üreme denir. -Sıcak ve nemli ortamda bekleyen soğanın filizlenmesi, - Çileğin sürünücü gövdesiyle yeni bitki oluşturması, - Söğüt, gül, kavak dalından yeni bitki oluşması, (çelikleme ile üreme) - Patates, yer elması gibi bitkilerde göze denen çıkıntıların yeni bitkiyi oluşturması, (yumru ile üreme) - Lale, nergis gibi bitkilerin soğanlarının uygun ortama ekilerek yeni bitki oluşturması,(soğan ile üreme) vejetatif üremeye örnektir.

7


"Eşeysiz Üreme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları