Uluslararası İnsan Hakları Hukukuna Giriş 15 Ekim 2012 – AFYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İnsan Haklarını güvenceye alan bir Avrupa Konseyi andlaşması
Advertisements

Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
Avrupa Sosyal Şartı Avrupa Sosyal Şartı hak ve özgürlükleri belirlemekte ve taraf Devletlerin bunlara uymasını güvenceye alan bir denetim sistemini öngörmektedir.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
ICCI 2008 “Energy Disputes and Investment Treaty Arbitration” Değer Boden Istanbul, 15 May 2008.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım Afyonkarahisar.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
UYGUN AVUKATLIK BÜROSU NİSAN 2011 BİLGİ NOTU I Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Marianne schulze İnsan Hakları Danışmanı Raporlama | Göstergeler Engellilerin Haklarına İlişkin.
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR 15 Ekim 2012 Afyonkarahisar.
AARHUS SÖZLEŞMESİ Convention on Access to Information, Public Participation in Decision making and Access to Justice in Environmental Matters.
Özürlülük Modelleri ve Ülkemizdeki Özürlü Bakışındaki Değişim
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi Işığında Mevzuata Bir Bakış Av. Güler POLAT.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Karar kimin? Zihinsel ve psikososyal engellilerin hukuki ehliyet hakkı
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
1 DEMOKRATİK OKUL KÜLTÜRÜNÜN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ Proje Tanıtım Kokteyli Doç. Dr. Abdurrahman EKİNCİ Proje Danışmanı Yeşilli Atatürk Ortaokulu.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
Öğr. Gör. Mehmet Akif Barış
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
Eğitim ve Hukuk.
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin İzlenmesi (BMEHS) Kapka Panayotova Bağımsız Yaşam Gençlik Yaz Okulu İstanbul, Türkiye 2.
İNSAN HAKLARI HUKUKUNUN GENEL İLKELERİ
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
Eşitlik İlkesini Uygula
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
5411 BANKACILIK KANUNU Doç. Dr. Adalet HAZAR.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI KAVRAMI İnsan hakları, genel olarak kişinin insanca yaşaması için gerekli olan, vazgeçilmez ve dokunulmaz.
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
Sağlık Bilimleri Fakültesi
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Sunum transkripti:

Uluslararası İnsan Hakları Hukukuna Giriş 15 Ekim 2012 – AFYON

İnsan Hakları Hukukunun Amacı  İnsan hakları hukuku, kendisine kıyasla olağanüstü bir iktidarla donatılmış devlet karşısında, bireyi güçlendirmeyi amaçlar;  Bu güçlendirmenin yegane amacı «insan onuruna saygı»yı güvence altına almaktır.  Devlet dışı iktidar odakları söz konusu olduğunda, bunlara karşı da özel koruma sağlar.  İnsan hakları hukuku bir ideali ifade etmez. Sadece asgari standarı güvence altına alır.

Hakların Niteliği ve Terminoloji  İnsan hakları (daha çok uluslararası hukukun koruduğu hak ve özgürlükler kataloğunu ifade etmek üzere kullanılır);  Temel haklar (ulusal mevzuatta, özellikle de anayasalarda kullanılır).

Uluslararası İnsan Hakları Sistemleri  Birleşmiş Milletler;  Avrupa Konseyi.

Devletler ve Uluslararası Sistem  Devletlerin rızasına dayalı bir sistemdir.  Anayasa md. 90(1): «Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak andlaşmaların onaylanması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır.»  Çekince ileri sürebilme olanağı.

Farklı hak kategorilerinin varlığı?  İnsan hak ve özgürlükleri çeşitli kategorilere ayrılarak anılmaktadır:  Pozitif hak-negatif hak ayrımı;  Nesillere dayalı ayrım;  Mutlak hak-mutlak olmayan hak ayrımı.

Hakların Sınırlandırılmasının Sınırı  Sınırlamanın yasa ile düzenlenmesi;  İlgili sözleşmede belirtilen nedenlerden birine dayanması;  Bu nedenin somut olayda var olduğunun ortaya konulması;  Sınırlamanın demokratik bir toplumda gerekli olması:  Baskın toplumsal ihtiyaç;  Orantılılık  Alınan tedbir amaca varmaya elverişli olmalı;  Amaca varmak için gerekli olandan fazla sınırlayıcı olmamalı.

Devlet Yükümlülüklerinin Niteliği  İhlal etmeme yükümlülüğü (negatif yükümlülük/kaçınma yükümlülüğü);  Yerine getirme yükümlülüğü (pozitif yükümlülük);  Koruma yükümlülüğü (bireyin hak ve özgürlüklerinin 3. kişilere karşı korunması)

Devlet Yükümlülüklerinin Niteliği  Derhal yerine getirilmesi gereken yükümlülükler; (örneğin ayrımcılık yasağı)  Tedrici (aşamalı) olarak yerine getirilecek yükümlülükler; (örneğin erişilebilirliğin sağlanması)  Göstergeler;  Ayrıştırılmış veri.

Devlet Yükümlülüklerinin Yerine Getirilmesi  Yasama  İnsan hakları sözleşmeleriyle çatışan düzenlemeleri mevzuattan ayıklamak;  Çatışan yeni düzenleme yapmamak;  Hak ve özgürlüklerin iç hukukta etkili şekilde korunması ve sağlanması için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak.  Yürütme  Gerekli standartları geliştirme, insan kaynağını yetiştirme, ihlal etmeme, koruma, sağlama, ihlal halinde etkili soruşturma, mağdurun rehabilitasyonu vs.  Yargı  İhlal etmemek;  İnsan hakları ihlallerini gidermek.

Devlet Yükümlülüklerinin Yerine Getirilmesi  Etkililik (yükümlülüğün yerine getirilmesi için alınan tedbirin, bu amaca varmaya uygun ve elverişli olması gerekir (örneğin meslek eğitim kurslarının açılması));  Girdi odaklı değil; çıktı odaklı yaklaşım;

Uluslararası Hak Arama Yolları  Standart, genel geçer bir yöntem veya makam yok.  Her bir sözleşmenin uygulanmasını izleme yöntemi, söz konusu sözleşmede ortaya konulur.  Birleşmiş Milletler:  Raporlama;  Bireysel başvuru;  Devletlerarası başvuru;  Soruşturma;  Avrupa Konseyi:

Birleşmiş Milletler’de Sözleşme Denetimi Yapan Komiteler  Komitelere ilişkin genel bilgi ( sBodies.aspx) sBodies.aspx  Komitelere bireysel başvuru yapılmasına ilişkin bilgi ( tm) tm