KAZANIMLAR 22. Atatürk döneminde sağlık alanında yapılan işleri devletin temel görevleri bağlamında inceler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KIZILAY HAFTASI NE ZAMAN KUTLANIR 29 EKİM-4 KASIM TARİHLERİ ARASINDA
Advertisements

“Merhaba çocuklar, İsmim ……… Kızılay’da …………….. Olarak görev yapıyorum. Sizlere bugün Türk Kızılayı’nı anlatacağım.“
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
KAZANIMLAR 25. Onuncu Yıl Nutku'ndan hareketle yapılan inkılapları, Atatürk'ün geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk milletinin özelliklerini değerlendirir.
İkinci Sınıfta Kutlanan Belirli Gün Ve Haftalar
KIZILAY HAFTASI 29 EKİM- 4 KASIM
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
«KIZILAY» METNİ HAZIRLIK VE İŞLENİŞ SUNUSU
Kazanım 5. Nitelikli insan gücünün Türkiye ekonomisinin gelişmesindeki rolünü değerlendirir.
KAZANIMLAR 3. Atatürk'ün Hatay'ı ülkemize katmak konusunda yaptıklarını ve bu uğurda gösterdiği özveriyi fark eder.
KIZILAY HAFTASI 29 EKİM-4 KASIM. KIZILAY HAFTASI 29 EKİM-4 KASIM.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA SAĞLIK SİSTEMLERİ
TÜRKİYEDE SAĞLIK HİZMETLERİ VE GELİŞİMİ. SAĞLIK HİZMETİ Kişilerin ve toplumların sağlığını korumak, hastalandıklarında tedavilerini yapmak, sakat kalanların.
Tıbbi Hizmetler Başkanlığı
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
Mustafa Kemal ATATÜRK.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
CUMHURİYET DÖNEMİ DEVLET TEŞKİLATINDA GELİŞMELER
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE TIP EĞİTİMİNİN MODERNİZASYONU
ATATÜRK’ÜN HAYATI
CUMHURİYETLE GELEN DEĞİŞİKLİKLER SUNUMU.
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTLENME
İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
6.SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM
ATATÜRK İNKILAPLARI.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE YOLUNDA
TÜRK KADININA SAĞLANAN HAKLAR
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
Kızılay.
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
KIZILAY KIZILAY; savaş, deprem, sel baskını, yangın, salgın hastalık gibi felakete uğrayanlara yardım eder. Depremden, selden, yangından zarar görenlerin.
Sosyal alan sorular.
SağlIk alAnInda çalIşan sİvİl toplum örgütlerİ
Hep Birlikte Ünitesi.
SOSYAL ÖRGÜTLER.
KARA GÜN DOSTU TÜRK KIZILAYI.
İlk çağlarda vahşi hayatın,günümüzde ise
YARDIMLAŞMA KURUMLARIMIZ
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
Yeşilay nedir? Ülkemizde 1-7 Mart arası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Peki, Yeşilay nedir? Yeşilay, sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu.
KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR.  11 Haziran 1868 tarihinde.
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL AMAÇ VE İLKELERİ
Uluslararası Örgütler. UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü)  UNESCO (Unesko), 1946 yılında kuruldu. Birleşmiş Milletlere bağlı.
SAĞLIK BAKANLIĞININ GÖRVLERİ VE SAĞLIK HİZMETİ VEREN KURUMLAR
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
ATATÜRK’ÜN İLETİŞİME VERDİĞİ ÖNEM
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sağlık Alanındaki Gelişmeler
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA SAĞLIK SİSTEMLERİ
Ders : Sosyal Bilgiler Öğretmen : Medine Şahin Sınıf: 6(YDA)B No:121 Adı Soyadı : Beyza Özkan.
Kuruluş Yılları Dr. Adnan Adıvar Dönemi Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde sağlık hizmetleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir genel müdürlük tarafından.
Sunum transkripti:

KAZANIMLAR 22. Atatürk döneminde sağlık alanında yapılan işleri devletin temel görevleri bağlamında inceler

Sağlık ve sosyal yardım konusunda izlediğimiz amaç şudur: Ulusumuzun sağlığının korunması ve kuvvetlendirilmesi, ölüm oranının azaltılması, nüfusun artırılması, sosyal hastalıkların ve bulaşıcı hastalıkların etkisiz bir duruma sokulması, böylece ulus fertlerinin dinç ve çalışmaya yetenekli kusursuz vücut yapılarına sahip olarak yetiştirilmesi. Bu anlatılanlara göre 1922’de ülkenin sağlık durumu nasılmış? Sağlık ve sosyal yardım için bunlara başka neleri ekleyebilirsiniz? Devlet sağlık konusunda neler yapmalıymış? M. Kemal devletin hangi görevinden bahsetmektedir? M. Kemal’in düşüncelerinden hangisine günümüzde çokta gerek yoktur?

Kurtuluş savaşından yeni çıktığımız için sağlık imkanları çokta iyi değildi. Öncelikle sağlık personelinin ve kurumlarının artırılması ve iyileştirilmesi ile işe başlanmıştır.

Hıfzıssıhha" kelimesi "sağlığın korunması" anlamına gelen bir sözcüktür Devlet, toplum sağlığı için 1928 de “Refik Saydam Hıfzıssıhha Müessesesi” ni kurmuştur.

Bu gelişmeler ülkemizin sağlık koşullarını nasıl etkilemiş olabilir? Hıfzıssıhha enstitüsünde 1932’de serum üreterek serum ithalatını durdurduk. 1934’de ülkeye yetecek kadar çiçek aşısı ürettik,1937’de de kuduz aşısını üretmeye başladık Bu gelişmeler ülkemizin sağlık koşullarını nasıl etkilemiş olabilir?

Hastalıklardan korunmak için devletimiz neler yapmaktadır? Sağlık kurumlarının hizmet verecek şekle getirilmesi ile koruyucu hizmet ve salgın hastalıklar mücadele sonunda sıtma trahom frengi gibi hastalıklar için yeni kurumlar kurulmuştur. Hastalıklardan korunmak için devletimiz neler yapmaktadır?

Ocak ayının ilk haftası “Veremle Savaş Haftası” olarak kutlanmaktadır Ocak ayının ilk haftası “Veremle Savaş Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bir hastalık için neden savaş açılmasına gerek duyulmuş olunabilir? 1923’te Behçet Uz’un çabasıyla İzmir Veremle Mücadele Cemiyeti kuruldu 1924’te İstanbul’da Sanatoryum (veremli hastaların tedavi edildiği kuruluş) açıldı 1925’te Veremle Savaş için ilk Dispanser açıldı Cumhuriyetin ilk yıllarında tüm dünya da olduğu gibi bizde de bulaşıcı hastalık olan verem yüzünden bir çok kişi yaşamını yitirmekteydi. 1930’da Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile veremli hastaların ihbar edilmesi sağlandı Bu çalışmalar devletin sağlık alanında nasıl bir tutum içinde olduğunu gösterir? Veremle mücadele için Atatürk döneminde neler yapıldı?

Türk Kızılay’ı neler yapmaktadır? Türk Kızılay Cemiyetinin bu yıl içinde yerleri değiştirilen vatandaşların, sağlık, giyim, ve yerleştirme işleri ile ülkenin sosyal ve doğal afetleri sırasında yaptığı değerli yardımları takdirle anarım. Savaşta ve barışta felakete uğrayanları korumak ve sosyal dayanışmayı desteklemek amacıyla 1868’de "Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti” kurulmuştu 1935’de adı “Türkiye Kızılayı Cemiyeti” olmuştur Behçet hastalığını dünyada ilk kez Hulusi Behçet tanımladığı için bu hastalığa onun ismi verilmiştir Türk Kızılay’ı neler yapmaktadır?

Günümüzde sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için neler yapılabilir? Sağlık alanındaki çalışmaların, devlet tarafından yapılması hakkında neler düşünüyorsunuz?

“Efendiler! Ulusumuzu tam güvenlik durumunda yaşatmak seçkin amacımız olduğu gibi, onun sağlığına özen göstermek ve varolan olanaklarımız oranında toplumsal sorunlarına çözüm olmak da hükümetimizin görev bütünlüğü içindedir.  Bu kapsamda olmak üzere, ülkemizin hekim gereksiniminin, olanak elverdiği ölçüde giderimine uğraşıldı.” M. Kemal’in bu sözüne göre aşağıdakilerden hangisine ulaşamayız? Ülkedeki doktor sorunu çözülmeye çalışılmıştır Devlet vatandaşın sağlık sorunlarını çözmeye çalışmaktadır Siyasi alanda bir yenilik yapılmıştır Devletin görevlerinden birisi de vatandaşın güvenliğini sağlamaktır

Yayılan ve bulaşıcı hastalıklara karşı insanları koruma konusunda hizmetleri görülen aşıları hazırlamakla meşgul kurumlarımız tam bir başarıyla çalışmasına devam ve savaşıma yararlı görevler gerçekleştirmektedir. Atatürk’ün bu sözü doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi kurulmuştur? Türkiye Kızılay Cemiyeti Darülfünun Hıfzıssıhha Cemiyeti Verem Savaş Dispanseri

ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış Cumhuriyetin ilk yıllarında sağlık alanında eksikler vardı Devletin görevlerinden birisi de vatandaşlarının sağlığını koruyucu tedbirler almaktır Hıfzıssıhha Kızılay’ın eski adıdır Çeşitli aşıların yapılması koruyucu sağlık hizmetlerine girmektedir Kızılay Kan toplamak için kurulan kuruluştur