Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yeşilay nedir? Ülkemizde 1-7 Mart arası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Peki, Yeşilay nedir? Yeşilay, sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yeşilay nedir? Ülkemizde 1-7 Mart arası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Peki, Yeşilay nedir? Yeşilay, sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu."— Sunum transkripti:

1

2 Yeşilay nedir? Ülkemizde 1-7 Mart arası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Peki, Yeşilay nedir? Yeşilay, sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve özellikle gençlerin korunması için yaptığı çalışmalarla kamuya hizmet veren bir kurumdur. “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer alır.

3 Kamuya Yararlı Cemiyetler, çalışmaları ülke çapında faydalı olan, ülke ve toplum menfaatine hizmet eden cemiyetlerdir. Yeşilay, 19 Eylül 1934 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu tarafından aynı tarih ve 2-1288 sayılı alınan karar ile kamuya yararlı cemiyetler arasına alınmıştır. Aynı zamanda Yeşilay, gönüllü bir halk kuruluşu ve genel yapısı ile dokümantasyon ve arşiv merkezidir.

4 Dokümantasyon; kendi konularında belge, bilgi ve haber toplama ve değerlendirme işlemleridir. Arşiv ise; bu belge ve haberlerin değerlendirilmeleri ile birlikte tasnif (bölümlerine ayırarak düzenleme) edilerek saklandığı yer demektir. İşte bu işlemle elde edilen bilgileri, hazırladığı dokümanlarla (bülten, broşür, kitap, kaset, bildiri, afiş, yazılı başvuru, rapor vb. gibi) kamuya, ilgili makam ve kuruluşlara sunar. Bununla insanlara ve yetkili özel ve resmi kuruluşlara gerekli olan önlemlerin alınması için uyarı ve önerilerde bulunur.

5

6

7

8

9

10

11 Yeşilay’ın sembolü, iki ucu sağa bakan yeşil bir hilaldir. Yeşilay sembolündeki hilal, ülkemizin bağımsızlığını temsil eden Türk Bayrağı’ndan alınmıştır. Hilaldeki yeşil renk, huzur ve mutluluğu temsil etmektedir.

12 Yeşilay nasıl kuruldu? Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkemizde içki ve uyuşturucu madde alışkanlığı hızla artmıştır. Bu artış nedeniyle 1919 yılında Şeyhülislam İbrahim Efendi, Doktor Mazhar Osman ve arkadaşları önceleri gizli olarak “Alkol ve Uyuşturucu Maddelerle Mücadele” teşkilatını kurdular. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye'nin ilk modern akıl ve ruh sağlığı kurumu

13 Daha sonra bu kurucular, merkezi İstanbul olmak üzere 5 Mart 1920’de “Hilal-i Ahdar” adıyla cemiyeti resmen kurdular. Cemiyetin adı bir süre sonra Yeşil Hilal, son bir değişiklikle de Yeşilay oldu.

14 Yeşilay Cemiyeti’nin amacı içki, uyuşturucu madde ve sigara tüketimini, devlet organlarıyla da işbirliği yaparak en aza indirmektir. Bu gayeyi gerçekleştirebilmek için, konferanslar, radyo-televizyon konuşmaları, geziler, sergiler, kurs ve seminerler düzenler.

15

16

17

18 Alkol ve uyuşturucu bağımlılarının tedavisinde yardımcı olur. Kendi konularında bölgesel çalışmalar yapmak üzere şubeler açar. Bu çalışmalarında özellikle ülkemizin geleceği olan gençlerimizin uyarılması, korunması konusunu ön planda tutar.

19 1953 yılından itibaren yılın 1-7 Mart günleri arası Yeşilay Haftası olarak değerlendirilip, alkolizm,uyuşturucuların zararları ve diğer bağımlılıkları bütün yayın organlarıyla halka anlatılmaktadır.

20

21

22

23

24

25

26 SORULAR 1 ) YEŞİLAY NEDİR ? A) Sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve özellikle gençlerin korunması için yaptığı çalışmalarla kamuya hizmet veren bir kurumdur. B) Savaş, deprem, yangın, salgın hastalık, su baskını vb. gibi felaket sıralarında zarar görenlere ve yoksullara her türlü yardımı sağlayan bir kurumdur.zarar C) Afet ve acil durumlar için çalışan bir kurumdur. D) Türkiye erozyonla mücadele ağaçlandırma ve doğal varlıkları koruma vakfı 2) YEŞİLAY HANGİ TARİHLER ARASINDA KUTLANIR? A) 1-7 MAYISB) 1-7 MARTC) 1-7 NİSAN D) 1-7 EKİM 3) YEŞİLAYIN SEMBOLÜ HANGİ RENKTİR? A) KırmızıB) MaviC) YeşilD) Sarı 4) YEŞİLAY CEMİYETİNİN AMACI NEDİR? A)Her nerede görülür ise, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu saygıyı, işbirliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır. B)Toprak erozyonu nedeniyle hızla yok olan tarım alanlarının ve meraların verimliliğinin arttırıldığı koşulda, kırdan kente göçün önlenebileceğine inanmaktadır. C)Türkiye'de müspet bilimlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek, özendirmek, düzenlemek ve koordine etmek; mevcut bilimsel ve teknik bilgilere erişmek ve erişilmesini sağlamak amacı gütmektedir. D)İçki, uyuşturucu madde ve sigara tüketimini, devlet organlarıyla da işbirliği yaparak en aza indirmektir. 5) AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ KAMUYA YARARLI CEMİYETLER ARASINA GİRMEZ? A)KızılayB)YeşilayC)TemaD)TFF

27 6) 5 MART 1920’DE HANGİ CEMİYETİMİZ KURULMUŞTUR? A)YeşilayB)KızılayC)Deniz FeneriD)Tema 7) YEŞİLAY HANGİ TARİHTE YARARLI CEMİYETLER ARASINA ALINMIŞTIR? A)19 EKİM 1935B)19 EYLÜL 1934C)19 EYLÜL 1944D)19 NİSAN 1924 8)YEŞİLAY’IN GÜNÜMÜZDEKİ BAŞKANI KİMDİR? A)Mazhar OsmanB)Safiye ElbiC)M. İhsan Karaman D)Ayhan Songar 9)5 MART 1920’DE KURULAN YEŞİLAYIN İLK İSMİ NEDİR? A)YeşilayB)İlkayC)Yeşil HilalD)Hilal-i Ahdar 10)YEŞİLAY HANGİ TARİHTE KURULMUŞTUR? A)20 NİSAN 1925B)5 MART 1920C)15 MAYIS 1899D)27 MART 1945


"Yeşilay nedir? Ülkemizde 1-7 Mart arası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Peki, Yeşilay nedir? Yeşilay, sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları