Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL ÖRGÜTLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL ÖRGÜTLER."— Sunum transkripti:

1 SOSYAL ÖRGÜTLER

2 İnsanların başta eğitim ve sağlık olmak üzere pek çok alanda sosyal ihtiyaçları vardır.

3 Ülkemizde bu ihtiyaçlar büyük ölçüde devlet tarafından karşılanır
Ülkemizde bu ihtiyaçlar büyük ölçüde devlet tarafından karşılanır. Bunun yanında bazı sosyal örgütlerde insanlara yardımcı olmaya çalışırlar.

4 Sivil toplum kuruluşuda denilen bu örgütler toplumdaki yardım sever ve sorumluluk sahibi in sanlar tarafından yasalara uygun olarak kurulmuştur. Bu nedenle yaptıkları çalışmaları yasaldır.

5 Sivil toplum kuruluşları maddi imkânlara sahip olanlar la ihtiyacı olanları bir araya getirirler. Faaliyet alanlarıyla ilgili olarak herkese yardım etmeye çalışırlar.

6 Böylece insanlar arasındaki sevgi ve saygı bağları ile
dayanışma duygusunu güçlendirirler.

7 Toplumla ilgili ihtiyaç ve sorunlara çözüm bulmak için gönüllü ve isteğe bağlı olarak bir araya gelmiş kurumların, kişilerin oluşturduğu birliklere sivil toplum kuruluşları (Sosyal örgüt) denir.

8 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ÖZELLİKLERİ
1. Gönüllülük ve isteğe bağlılık esastır. 2. Yaptıkları iş karşılığında para almazlar. 3. Amaçları toplumun ya da bireylerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmaktır. 4. Sivil toplum kuruluşlarına üye olmak isteğe bağlıdır.

9 5. Gelirleri halkın yaptığı gönüllü bağışlardan oluşur.
6. En temel özellikleri yardımlaşma ve dayanışmaya çok önem vermeleridir. 7. Sivil toplum kuruluşları sağlık,eğitim,çevre,yardım konularında çalışırlar.

10 Ülkemizde çeşitli amaçlarla kurulmuş
sosyal örgütler vardır. Bunların en ünlülerinden biride İstanbul’da faaliyet gösteren Darüşşafaka Cemiyetidir....

11 . “Şefkat Yuvası” anlamına gelen
“Darüşşafaka” 1863’te Yusuf Ziya Paşa ve arkadaşları tarafından kurulmuştur. Cemiyetin kuruluş amacı, babası hayatta olmayan çocukların eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

12 Darüşşafakaya, yetim kalmış ve maddi durumu yetersiz kız ve er kek çocuklar alınmaktadır. Giriş sınavına Türkiye’nin her yerinden, babasını kaybetmiş, il kokul 3. sınıf öğrencilerinin başvurma hakkı vardır. Şehit çocukları ise okula sınavsız olarak alınmaktadır.

13 Darüşşafakada toplumun her kesiminden öğrenciler bulunur.
Öğrenciler burada yatılı ve tam burslu olarak eğitim görürler....

14 Darüşşafaka hayır sever vatandaşların bağışlarıyla ayakta durmaktadır.

15 KIZILAY Toplumsal dayanışmaya örnek gösterilebilecek çok eski yardım kurumudur. *Ülkemizde de 1868’de “Osmanlı Yaralı Askerlerine Yardım Derneği” adıyla kuruldu. Sonraki adı ‘’Hilal-i Ahmer’ dir. *28 Nisan 1935’te Atatürk tarafından adı Kızılay olarak değiştirildi.

16 GÖREVLERİ- ÇALIŞMALARI
*Kan merkezleri ve istasyonları kurarak hastaların kan ihtiyacını sağlar. *Hastaneler, dispanserler ve sağlık merkezleri açar. *Salgın hastalıklarla mücadele eder. *Deprem, sel, yangın, kaza gibi yıkımların getirdiği sorunları çözer (yiyecek, içecek ve çadır sağlar). *Yardıma muhtaç hasta ve sakatlara yardım eder. Bunların yanı sıra yurt dışında felakete uğrayanlara da yardım eder. Kızılhaç Derneği ile işbirliği içinde çalışır.

17 Sigaranın zararları; Akciğerlerimize, Kalbimize, Midemize zarar verir.
*Toplumumuzda en yaygın olan zararlı maddelerin başında sigara ve alkol gelmektedir. Uyuşturucu ve alkollü içkilerin zararları; Vücudumuza zarar verir. Ruh sağlığımızı bozar. İş gücümüzü azaltır. Aile düzenimizi bozar. Sigaranın zararları; Akciğerlerimize, Kalbimize, Midemize zarar verir.

18 *Yeşilay bu maddelerin zararları ve kurtulma yolları hakkında halkı bilgilendirir.
*Bağımlılığı olan kişilere istekleri halinde kurtulmaları için yardımcı olur. *Bu kötü alışkanlıklardan uzak duralım. Heves edenleri uyararak engel olmaya çalışalım.

19 TEMA VAKFI Tema, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın kısaltılmış adıdır. Türkiye’nin çöl olmasını engellemek amacıyla kurulmuştur. TEMA’nın Çalışmaları Doğal varlıkların İnsan sağlığının Ormanların korunması Ağaçlandırmanın önemi Toprakların korunması (erozyonla mücadele) gibi konularda halkı bilinçlendirir. Basın ve yayın yoluyla kamuoyunu(halkı) bilgilendirir.

20 LÖSEV(Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı)
Lösemi kan kanseri hastalığıdır. Bu çocuklara yardımda bulunan ve onların sağlık ve eğitimleri ile daha birçok ihtiyacını karşılayan bir vakıftır.

21 AMACI: Hem çevrenin ve doğal güzelliklerin korunmasını sağlamak hem de kültürel eserlerin korunarak yok olmasının önüne geçmektir.

22 AMACI: Sosyal ve ekonomik açıdan kötü ortamlarda yaşayan çocuklar ile anne-babalar ve okuma yazma bilmeyen yetişkinlere eğitim ortamı sağlamaktır.

23 Arama Kurtarma Derneği(AKUT):
Dağ, mağara gibi doğa koşullarında oluşan kaza ve kaybolma gibi olaylarda insanlara yardım etme amacıyla kurulmuştur. Ancak deprem, sel gibi doğal afetlerde de arama ve kurtarma çalışmalarına katılmaktadır.

24 ÇEKOVA - Çevre Koruma Vakfı ÇEV - Çağdaş Eğitim Vakfı ÇEVKOR - Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı İLKYAR - İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı KAV - Kanser Araştırma Vakfı Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı ÖZEV - Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Özürlüler Vakfı TÇV - Türkiye Çevre Vakfı TEGV - Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı TEV - Türk Eğitim Vakfı TKV - Türk Kalp Vakfı TÜÇEV - Türkiye Çevre Koruma Vakfı TÜREV - Türkiye Engelliler Vakfı ZİÇEV - Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı ………..gibi daha birçok sivil toplum örgütümüz vardır.


"SOSYAL ÖRGÜTLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları