Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Advertisements

Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN GÜNLÜK HAYATIMIZA ETKİLERİ
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
Otçul bir memeli hayvan : at
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
ORGANİK “EGEVET” SÜT SIĞIRCILIĞINDA ANTİBİYOTİK VE HORMON KULLANIMINI NASIL AZALTABİLİRİZ?
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Giresun Tarım İl Müdürlüğü
AB Sürecinde "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları" Faslındaki Gelişmeler ve Sektöre Yansımaları Dr.Şebnem GÜRBÜZ AB İşleri Uzmanı.
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
Global Hayvancılık Trendleri
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
SUNU HAZIRLAYAN ERGÜN GÜMÜŞ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
ÇARPMA İŞLEMLERİ.
TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADELERİ. Tarımsal Ürün İhracatı yapan firmalara sağlanan bir tür devlet yardımıdır. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi.
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
ORGANİK (EKOLOJİK, BİYOLOJİK) (Sığır, Koyun, Keçi ve Tavuk)
1/20 GRAFİKLER Yandaki grafik, hangi çeşit grafiktir? Şekil Sütun Çizgi Daire KIZ ERKEK   Her resim 4 öğrenciyi gösteriyor A B C D.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ÇARPMA PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ.
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 Şubat ÜRETİM AB % BAŞ DEĞİŞİM TON AB % BAŞ DEĞİŞİM TON BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Sığır Eti Ocak.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
“ Organik üretim Düzenleme ve Yönetmeliklerinde bulunan organik tarım ana ilkeleri ve yöntemleri.” 834/2007 nolu Düzenleme (AT), 889/2008 nolu Düzenleme.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
FİNAL KONFERANSI Proje gerçekleştirilmesi neticelerinin sunulması Pomoriye, y. projesi AB tarafından CCI 2007CB16IPO008 nolu Bulgaristan ile.
HAYVANCILIK.
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Sığır Besiciliği.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Organik süt nedir? Organik süt, sentetik kimyasal tarım ilaçları kullanılmadan yetiştirilen yem bitkilerini ile beslenen ve sentetik kimyasallar, hormonlar,
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Sunum transkripti:

Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008 4 юли 2011 <Organik tarımı tanıtma yoluyla sınırötesi bölgede yaşam kalitesinin yükseltilmesi> projesi AB tarafından CCI 2007CB16IPO008 nolu Bulgaristan ile Türkiye arasında sınırötesi işbirliği İPA Programı çerçevesinde mali yardım alıyor. Organik hayvancılık Hayvanların yetiştirilmesinde şartlar, profilaksi ve tedavi Aheloy, 25-27.11.2011 Nikolay Tihov, Petar Kirov “Biyoselena“ Organik Tarım Vakfı

Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008 4 юли 2011 MEVZUAT Hayvanların, hayvan ürünleri ve hayvan menşeli gıdanın organik yetiştirilmesi ve üzerindeki işaretlenmesi ile ilgili Doğa ve Çevre Bakanlığı ve Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın 30 ağustos 2001 tarihli 35 nolu yönetmeliği. Organik tarım ve organik ürünlerin etiketlenmesi ve 2092/91 Nolu Düzenlemenin (AET) iptal edilmesiyle ilgili 28.06.07 tarihli Konsey’in 834/2007 Nolu Düzenlemesi Organik tarım etiketlenme ve kontrol hakkında 834/2007 Nolu Düzenlemenin uygulanmasına yönelik ayrıntılı kuralların tesbit edilmesine dair Komisyonun 05.09.08 tarihli 889/2008 Nolu Düzenlemesi.

Üretim ilkeleri Hayvanların, hayvan ürünleri ve hayvan menşeli gıdanın organik yetiştirilmesi ve üretimi ve üzerindeki işaretlenmesi ile ilgili Doğa ve Çevre Bakanlığı ve Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın 30 Ağustos 2001 tarihli 35 nolu yönetmeliği. Hayvanların organik yöntemle yetiştirilmesi: sığırlar, öküzler, tek tırnaklı, koyunlar, keçiler, domuzlar, kuşlar ve arılar Hayvan ürünleri ve gıdası üretilmesi Kontrol, işaretlenme, ithalat

HAYVANLARIN ORGANİK YETİŞTİRİLMESİNDE ESAS NOKTALAR 1. HAYVANLARIN MENŞESİ 2.        HAYVANLARIN BESLENMESİ 3.        HASTALIKLARIN PROFİLAKSİSİ 4.        YETİŞTİRME KOŞULLARI 5.        AHIR GÜBRESİ

Hayvanların cinsi ve menşesi uygun, dayanıklı cinsler, mümkünse yerli olsun sürünün oluşturulması, tadılat ve genişletilmesi -–yalnızca diğer bir organik çiftlikten alınan hayvanlarla Organik tarzda yetiştirilmiş hayvanlar bulunmuyorsa aşağıdaki oranlarda geleneksel çiftlikten hayvanlar satın alınabilir: - Yaşlı hayvanların 10%’una kadar (büyükbaşh. ve tek tırnaklı) - Yaşlı hayvanların 20%’una kadar (koyun, keçi, domuz) Cins değiştirmesinde – 40%’ına kadar

Hayvanların beslenmesi Yaş ve yem çeşitlerinin besleme biyolojisine uyumlu Organik yemlerle beslenme Dönem sırasında izni olan yemler: -dışardan satın alınmış için CB ? tayından 30% -kendi üretim için CB ? tayından 60% Yasaklanır: - antibiyotikler, koksıdıostatikler, hormonlar v.s. --- - büyüme veya verimliliğini artıran maddeler - GDO - zorla besleme - süt tozu, süt ikame yemleri

Otcil hayvanlar – azığın en az 60% ‘ı hacmi büyük yemlerden oluşturulsun Kuşlar – minimüm 65% tane yem Kuş ve domuzlar– mutlaka hacmi büyük yem

- büyükbaş, tek tırnaklı – 3 ay; Memelilerin sütle beslenmesi için minimüm süre Küçük memelerin anne sütü ile beslenmesinin minimüm süresi: - büyükbaş, tek tırnaklı – 3 ay; - koyun, keçi – 45 gün; - domuz – 40 gün

Yetiştirme sistemleri, hayvancılık binaları Yetiştirme sistemi ilgili türe maksimum uygun olmalı Bina ilgili türe gerekli hayvan hijyen koşulları sağlamalı Serbest yetiştirme sistemleri tercih edilir Yasaktır: bağlanma yetiştirmesi Danaların birinci haftadan sonra bireysel ahırlarda Küçük domuzların platformlar veya kafezlerde yetiştirilmesi Kuşların kafez yetiştirilmesi Domuz annelerinin bireysel yetiştirilmesi Hayvanların gezme veya otlama için açık avluya zorunlu erişim. Hayvan başına asgari geçerli kapalı ve açık alan (süt ineği – 6/4,5 m2; domuz – 2,5/1,9 m2)

Hayvancılık uygulamaları Doğal çiftleşme tercih edilir Suni dölleme izinlidir Hayvanların hadım edilmesi yalnızca yetiştirme tehnolojisine göre ve kalitenin artırılması için. Yasak: Embriyoların transplantasyonu Boynuzsuzlaşma Kuyruk, tırnak, gaga ve dişlerin kestirilmesi, taşıma sırasında yatıştırıcı ilaçlar. Kuşların kesilmesi için asgari yaş.

Hayvanların tedavisi Yalnızca yetkili veterener tarafından Tedavinin ayrıntılı günlüğü İlaçların karent (kullanılmama) süreleri belirlenmiş olduğundan iki kat uzun olmalı. Alopatik ilaçların uygulanması yasaktır Kızgınlık eşitleştirme veya büyüme hızlandırma ilaçlarının uygulanması yasaktır.

Çiftliğin arazisine göre hayvanların azami geçerli sayısı (mesela:hektar bazında 2 süt ineği veya 13,3 koyun veya 230 tavuk) Ahır gübresinin doğru muhafazası ve kullanılması

hayvanlar 170 kilo N Süt İnekleri 2 Anne koyunları 13.3 6 aya kadar atlar Damızlık tavşanları 100 Broylerler 580 Yumurtacı tavuklar 230 Damızlık domuzları 6.5 Besicilik domuzları 14

Kontrol ve sertifikasyon Sertifikasyon örgütü seçilmesi Onaylı örgütü ile sertifikasyon antlaşması Yılda çiftlikte asgari bir teftiş Geçiş dönemi 24 ay, çok yıllık bitkiler için – 36 ay Hayvancılık çiftlikleri için – 24 ay

Hayvanların çeşitlerine göre geçiş dönemi Sığır ve atlar 12 ay veya hayatından ¾’Ü Genç damızlık sığır ve atlar 6 ay Domuzlar 4 ay Süt hayvanları 3 ay Besicilik genç hayvanları 2 ay Etlik kuşları 8 hafta Yumurtalık kuşları 6 hafta

DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ ! <Organik tarımı tanıtma yoluyla sınırötesi bölgede yaşam kalitesinin yükseltilmesi> projesi AB tarafından CCI 2007CB16IPO008 nolu Bulgaristan ile Türkiye arasında sınırötesi işbirliği İPA Programı çerçevesinde mali yardım alıyor.