AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi DÜNYA BANKASI Kurumlar Vergisi Raporlama ve Mali Raporlama Arasındaki İlişki: IFRS’nin.
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
Bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık.
Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Ticaret Kanunu Tadil Komisyonu Üyesi
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
(c) Rita Ilisson Dec Estonya’da IAS/IFRS IAS/IFRS ve KOBİ’ler Rita Ilisson Üye, IASB Standartlar Danışma Konseyi Başkan, Estonya Muhasebe.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
Rahandusministeerium Denetime ilişkin Topluluk Müktesebatını Benimseme, Uygulama ve Uygulatma – Alınan Dersler Veiko Tali
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
©2005 Deloitte & Touche LLP. Private and confidential 1 AB’de Ulusal bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Denetim Mesleğinin Kamu Gözetimi David DEVLIN Başkan 1.
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖNEMİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ
Slide 1 MUHASEBE VE DENETİM DÜZENLEMESİNDE İLERİ PROGRAM – MODÜL 4 Topluluk Müktesebatında Denetim Düzenlemesi Andrew J. Popham FEE Denetim Çalışma Grubu.
Varşova, 7 Haziran 2005 Muhasebe ile ilgili Topluluk Müktesebatının Kabulü, Uygulanması ve Uygulatılması Jacek Gdański Muhasebe Bölümü, Maliye Bakanlığı.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
Slide 1 Eğitim Mesleki Nitelikler Wim Moleveld FEE Eğitim Alt Grubu Başkanı AVRUPAYA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI.
Slide 1 İÇ PAZAR Jeroen Hooijer İç Pazar ve Hizmetler GM Mayıs 2005.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi THE WORLD BANK B ölgede Beklelen Güçlükler : Dünya Bankası ROSC Programından Alınan.
Hangi bölümlere geçiş mümkün?
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARININ VE DÜZENLEMELERİNİN ULUSLARARASI DÜZEYDE UYUMLAŞTIRILMASI Paul Boyle Başkan DÜNYA BANKASI İLERİ MUHASEBE VE DENETİM.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
1 DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE DENETİM MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ.
Avrupa Birliğinin Kurumları
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
AVRUPA BİRLİĞİNDE PARASAL BİRLİK
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
MUHASEBE DENETİMİ 1. HAFTA.
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
DENETİM VE GÖZETİM
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK): 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 82. maddesi "Kamu tüzel kişiliğini haiz ve mali özerkliğe sahip Bankacılık.
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
SLOVAKYA - Geçiş Ekonomisinde Profesyonel bir Kuruluş oluşturmak
Sunum transkripti:

AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi Frederic Gielen Kıdemli Finans Yönetim Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Dünya Bankası

Avrupa Birliği müktesebatı nedir? AB kanunlarının tamamı, ortak olarak, AB müktesebatı ibaresiyle isimlendirilir. Büyüme görüşmeleri için AB müktesebatı 31 bölüme ayrılmıştır. 5. Bölüm (Şirket Hukuku) şirketler kesimi muhasebe ve denetimini en çok ilgilendiren kısımdır. Tüm AB Üye Devletler, AB müktesebatına bağlı kalmak yükümlülüğündedir.

AB müktesebatı nelerden oluşmaktadır? Birincil yasama (Sözleşmeler) İkincil yasama (Yönetmelik, Yönerge, Karar, vs.) İçtihad hukuku (Avrupa Adalet Mahkemeleri ve Avrupa Asliye Mahkemeleri’nin almış olduğu kararlar)

AB müktesebatı devamlı bir evrim sürecindedir…

AB muhasebe müktesebatı: Anahtar Bileşenler Dördüncü AB Şirket Hukuku Yönergesi (78/660/EEC) Şirketler için muhasebe, raporlama ve yayım yükümlülüklerini belirler. Denetimin gerekliliğini empoze eder. KOBİler finansal raporlama ve denetim yükümlülüklerinden hariç tutulabilir. Birçok küçük ve orta büyüklükteki işletme için uyumluluk maliyetlerinin, sağlayacağı faydalardan daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Listede yer alan işletmelerin, büyüklüğe bakılmaksızın, hariç tutulmaları söz konusu değildir.

AB muhasebe müktesebatı: Anahtar Bileşenler (2) Yedinci AB Şirket Hukuku Yönergesi (83/349/EEC) En az bir sınırlı sorumlu şirketten oluşan gruplar için konsolide hesaplar gerekmektedir. KOBİlerin bazı durumlarda hariç tutulmasına olanak tanır. Sigortacılık Yönergesi (91/674/EEC) Sigorta şirketlerinin yıllık ve konsolide finansal tablolarına dair mevzuat. Bankacılık Yönergesi (86/635/EEC) Mali kurumların yıllık ve konsolide finansal tablolarına dair mevzuat.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının Benimsenmesi (IFRS) Muhasebe Talimatlarına rağmen, AB şirketlerini daha çekici kılabilmek amacıyla finansal raporlamanın daha fazla uyumlaştırılması gerekmektedir.  uyumlaştırma =  karşılaştırılabilirlik =  anlaşılabilirlik =  yatırım

Parlamento ve Konsey’in 1606/2002 sayılı Düzenlemesi Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının Benimsenmesi (IFRS) – devam Parlamento ve Konsey’in 1606/2002 sayılı Düzenlemesi Bankalar ve sigortacılık şirketleri dahil olmak üzere liste (halka açık) şirketlerin, 2005 yılı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na göre konsolide finansal tablolarını hazırlamaları gerekmektedir. IFRS tek tek Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmalıdır.

Avrupa Birliği müktesebatı – Ana Nokta Gerçek ve doğru görünüm ilkesine dayanır. NAS liste dışı şirketler ile hem liste hem liste dışı şirketlerin solo finansal tablolar için geçerlidir. IFRS liste şirketlerin konsolide finansal tabloları için geçerlidir. Üye Devletler, liste dışı şirketler için solo finansal tablolar isteyebilir. KOBİler için istisnalar.

Avrupa Birliği denetim müktesebatı : Anahtar Bileşenler Sekizinci AB Şirket Hukuku Yönergesi (84/253/EEC) Yasal denetimciler için asgari gereklilikleri belirler.

Ancak… Parmalat Tyco Ahold Worldcom Enron

AB muhasebe ve denetim müktesebatı - İleriye götürecek yol Tüzel skandallar, daha gelişmiş düzenlemeler ve daha iyi gözetim ile beraber pazarlarda duyulan güvenin artırılması için etkili eylem gerekliliğini desteklemiştir.

AB muhasebe ve denetim müktesebatı - İleriye götürecek yol (2) Muhasebe: 4. ve 7. Yönergeler için önerilen iyileştirmeler: Mali tablolar ve mali olmayan anahtar bilgiler konusunda kurul üyelerinin ortak sorumluluğu İlgili şahısların işlemlerinin daha detaylı açıklanması Tüm işletmeler için bilanço dışı anlaşmalar açıklanması Liste şirketleri şirket yönetişim ana sözleşmesi bulunmak yükümlülüğündedir.

AB muhasebe ve denetim müktesebatı - İleriye götürecek yol (3) Denetim: yeni bir 8. Yönerge teklifi: Yasal denetimcilerin görevlerine açıklık getirir. Tarafsızlık ve bağımsızlığın sağlanması amacıyla ahlaki ilkeler belirler. Denetimcilik mesleğinin kamu gözetimi gerekmektedir. Yasal denetimler için Uluslararası Denetim Standartları’nın uygulanması Üçüncü dünya ülkeleri düzenleyici/denetimcileri ile sağlanacak daha iyi bir uluslararası işbirliği

AB muhasebe ve denetim müktesebatı – Bizleri bekleyen zorluklar Üye Devletlerde muhasebeci ve denetimcilerin yeteneklerine dayanarak çok türellik – her biri günümüzdeki ve gelecekteki AB müktesebatının tüm boyutlarıyla uyum gösterebilecek kadar profesyonel bağlamda yetenekli midir? Onaylama Destek olma