Allah’ın Zati ve Subuti sıfatları MEHMET TIĞLI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MELEKLERE İMAN.
Advertisements

Ahmet YORDAM EVRENİN YARATILIŞI
Arş’ın kubbelerine adı nurla yazılan
MELEKLERE İMAN A) MELEKLERİN TARİFİ
YÜCE ALLAH’IN SIFATLARI
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
Kadir Suresi "Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede,
YEMEK A D A B I.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
EHLİBEYT.
Yüce Rabbımızin Zati ve Subuti olmak üzere 15 tane sıfatı vardır
HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
YÜCE RABBİMİZİN SIFATLARI. YÜCE RABBİMİZİN SIFATLARI.
ON DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Esmâ-i Hüsnâ Kur’ân’ın ve kâinatın dilinden.
HAZIRLAYAN: Kenan SEZER.
MELEKLERE İMANIN, FERT VE TOPLUM HAYATINDAKİ ETKİLERİ
HASED-GIYBET.
Hiç üzerlerindeki göğe bakmazlar mı?
Onda hiçbir çatlak da yok... (KAF 6)
KUR’AN AKLIMIZI KULLANMAMIZI İSTER
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
ALLAH’IN SIFATLARI SIFAT-I NEFSİYYE (VÜCUD SIFATI)
ALLAH'IN SIFATLARI Yüce Rabbımız Kur’an-ı Keriminde kendisini daha iyi anlayıp kavrayabilmemiz için bir takım sıfatlarla nitelendiğini bize haber vermiştir.
Varlığı zorunlu olan ve bütün övgülere layık bulunan zâtın özel ve en kapsamlı adı.
Allah’a iman
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
Ramazan ve Kur’an Vaazı
DUYU ORGANLARIMI KULLANIYORUM.
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 1. Ünite Sunusu
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
DİNLERİN VE İSLAM’IN EVRENSEL ÖĞÜTLERİ – 2
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
Esmâü’l-Hüsnâ “Esmâü’l-Hüsnâ (En güzel isimler) Allah’ındır. O’nu o isimlerle çağırın (adlandırın). O’nun isimleri konusunda ilhâd’a (eğriliğe) sapanları.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ALLAH’IN SIFATLARI
ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER
ESMA-ÜL HÜSNA ALLAH‘IN 99 İSMİ.
İnsan İradesi ve Kader İnsan İçin Kader ve Kazanın Tanımı
BİLGİ YARIŞMASI.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
1. ALLAH’A İNANIYORUM.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
Ömer AKDEMİR Teknik Öğretmen Çukurova İlim VAKFI
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
İlmihal Temel Dini Bilgiler
DUYU ORGANLARI GÖZ BURUNKULAK DİL DERİ DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizde olup bitenleri duyu organlarımızın yardımı ile kavrarız. Görme, işitme, koklama,
İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce,
ALLAH’IN EŞSİZ YARATICILIĞI
YÜCE ALLAH’IN SIFATLARI
Din Kültürü ve ahlak bilgisi performans ödevi
4. ÜNİTE ALLAH’IN VARLIĞI VE BİRLİĞİ: TEVHİT
3. İstidlal ve Çeşitleri İstidlal kavramı, Ta'lil Burhân-ı Limmî
ALLAH’IN İSİMLERİ.
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
B- Ehl-i Bid’at 1. Mutezîle 2. Şia 3. Haricîyye 4. Mürcîe
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
Din Kültürü ve ahlak bilgisi performans ödevi
DUYU ORGANLARIMIZ BALKAN DORUK UZUNER 3/A SINIFI ERYAMAN
Öldükten sonra tekrar dirilme ve Âhiret hayatı niçin vardır?
MANA-YI HARFİ NEDİR?.
ALLAH’A ÎMAN Allah’a İman, İmanın Şartlarındandır.
HZ.ADEM İ N HAYATI Hz. Adem;ilk Peygamber ve ilk insandır. Allah O’nu topraktan yaratmı ş, sonra ruhundan üfleyerek can vermi ş tir.
K-9 1. Gazzâli ve Kelam İlmindeki Yeri
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
III. Hafta Kutsal Metinlerde Dil Algısı
ALLAH İNANCI 5. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

Allah’ın Zati ve Subuti sıfatları MEHMET TIĞLI ALLAH’IN SIFATLARI Allah’ın Zati ve Subuti sıfatları MEHMET TIĞLI

Allah’ın ilâhî sıfatlar, zatî ve sübutî olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Zatî sıfatlar : 1- Vücut (Varlık), 2- Kıdem (Ezeliyet, evveli olmama), 3- Beka (Ebediyet, ahiri olmama),

4-Vahdaniyet :Bir olma, şeriki bulunmama. Allah birdir 4-Vahdaniyet :Bir olma, şeriki bulunmama. Allah birdir. Her yönüyle benzersizdir. Eşi ve ortaği, yahut bir benzeri yoktur. Onun zati sifatlari bir baskasi için sifat olamaz. 5- Kıyam binefsihî: Varlığının devamının zatından olması-başkasın yardımıyla olmaması. Allahu tealanin varliği kendindendir. Var olmak için başka bir varliğa ihtiyaci yoktur. Bütün varliklar ona muhtaç, O hiç bir seye muhtaç degildir.

6- Muhalefetü’n-lil-havâdis : Zatının mahlukatın zatlarına ve sıfatlarında mahluk sıfatlarına benzememesi. Allah, sonradan yarattiklarinin hiç birine benzemez. Her sey sonradan yaratilmistir. Yani hadis'tir. Allah ise ezeli ve ebedidir.

                                                   "Allah" isminin Arapça ifadesi

Sübutî sıfatlar: 1-Hayat : Allah diridir. Hayat sahibidir. Diger canlilara hayat veren de O'dur. 2- İlim: Allah her seyi bilir. Hiç bir şey ilminin disinda degildir. O, olmuşu bildigi gibi olacagi da bilir. Bilgisinde artma, eksilme ve degisme olmaz. Sinirsiz ilim sahibidir.

3- İrade : Allah külli irade sahibidir. Istedigini yapar 3- İrade : Allah külli irade sahibidir. Istedigini yapar. Bir seyin olmasini isterse ona ol der. O da derhal oluverir. Hiç bir kimse Allah'in diledigi seyin önüne geçemez 4- Kudret: Ondan daha kudretli hiç bir varlik yoktur. Allah'in her seye gücü yeter.

5- Sem (işitme) : Allah isitir 5- Sem (işitme) : Allah isitir. Isitmek için kulaga ve sese ihtiyaci yoktur. Gizli ve açik her seyi, her yer ve her zamanda isitir. 6- Basar (görme) : Allah görür. Görmek için göze ve isiğa ihtiyaci yoktur. Gecede, gündüzde her yerde ve her zaman, her seyi görür.

7- Kelâm Alah konusur. Konusmak için sese ve ağiza ihtiyaci yoktur 7- Kelâm Alah konusur. Konusmak için sese ve ağiza ihtiyaci yoktur. Kur'an, Tevrat, Incil, Zebur ve diger suhuflar Allah'in kelamidirlar

8- Tekvin (Yaratma, var etme 8- Tekvin (Yaratma, var etme.) Tekvin sıfatı Maturudî mezhebine göredir. Diğer İtikat imamımız İmam Eş’arî, bu sıfatı müstakil bir sıfat olarak düşünmez. Böylece bu mezhepte Sübutî sıfatlar yedi tane olmuş olur.

Bazı İslâmî kaynaklarda ilâhî isimlerden de sıfat diye söz edildiği görülür. Meselâ, Kerim Allah’ın bir ismidir. Aynı zamanda Allah’ı kerem sahibi olarak vasıflandırması cihetiyle de sıfat vazifesi görür. Kerim Allah dediğimiz zaman Kerim ismini sıfat makamında kullanmış oluruz.

Yine bu kaynaklarda Cenâbı Hakk’ın sıfatları üç grupta mütalâa edilir: 1- Zâtî sıfatlar (Bunlar sübutî ve selbî olarak iki kısma ayrılırlar) 2- Fiilî sıfatlar. 3- Manevî sıfatlar.

Allah’ın bütün güzel isimleri bu sıfatlardan birine dayanır Allah’ın bütün güzel isimleri bu sıfatlardan birine dayanır. Meselâ, Âlim ismi sıfat-ı sübutiyeden “ilim” sıfatına, Kadîr ismi “kudret” sıfatına, Mütekellim ismi kelâm sıfatına dayanır. Keza, Evvel ismi, zatî sıfatlardan kıdem sıfatına, Âhir ismi, bekâ sıfatına dayanır.

İlâhî isimlerden çoğu fiilî sıfatlara dayanmaktadır İlâhî isimlerden çoğu fiilî sıfatlara dayanmaktadır. Hâlik ismi, yaratma fiiline; Muhyi ismi ihya (hayatlandırma) fiiline; Musavvir ismi “tasvir”, yâni sûret verme fiiline; Mümit (ölümü verici) ismi, imate (ölümü verme) fiiline dayanır.

Bazı isimler de manevî sıfatlara istinat ederler Bazı isimler de manevî sıfatlara istinat ederler. Hakîm ismi Cenâbı Hakk’ın hikmet sahibi olması sıfatına; Kebir ismi, kibriya sahibi olma vasfına; Cemil ismi, cemal sahibi olmasına dayanır