KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
Advertisements

ANAYASASI TEMEL HAK VE ÖDEVLER 1982 ANAYASASI
Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
AYNUR CEYLAN.
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
İNSAN HAKLARI
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
TÜRK ANAYASALARININ “ÖZGÜRLÜKLER” YÖNÜNDEN MUKAYESESİ
HAKLARIMIZ Kazanım: Sahip olduğu haklarını belirtir.
Milli Güç “Bir ulusun, Milli hedeflerine ulaşabilmek amacıyla kullanılabileceği maddi ve manevi kaynaklarının hepsine Milli Güç denir.” Devletler gerek.
TEMEL EĞİTİM DERS NOTLARI
 Emre kılınç   SOSYALBİLGDEMOKRASİ SERÜVENİ  İLER ÖĞRETMENLİĞİ 3.SINIF (İ.Ö)
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
İNSAN HAKLARI BU SUNUM PSK.DANŞ. VE REHBER ÖĞRETMEN PINAR ORMANCI TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.
ATATÜRK İLKELERİ.
ATATÜRK İLKELERİ.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
KAZANIMLAR 5.Sosyal bilgilerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin bir vatandaşı olarak gelişimine katkısını fark eder.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Sosyalbilgiler Öğreniyorum
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
Vatandaşlık Sorumluluklarımız
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
Süleyman Demirel Üniversitesi Aday Memur Temel Eğitimi
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI -07/11/1982-
TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi
İNSAN HAKLARI HUKUKUNUN GENEL İLKELERİ
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİ Her insan doğduğu andan itibaren bir takım hak ve hürriyetlere sahiptir.
1/39 Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 2/39 Anayasa Hukuku Temel Hak ve Hürriyetler.
Sendika Kavramı, Kaynaklar, Kuruluş, Organlar, Yönetici Güvencesi
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL AMAÇ VE İLKELERİ
ATATÜRK İLKELERİ.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Temel Hak ve Özgürlüklerimiz
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bana “Özel”, Başkalarına “Gizli”
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
demokrasinin temel ilkeleri
ATATÜRK İLKELERİ.
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
SOSYAL BILGILER ÖDEVI KONU VATANDAŞ OLARAK SORUMLULUKLAR HAZıRLAYAN EYLÜL DEFNE KURTLUGIL ÖĞRETMEN REFIYE YAVUZ SıNıFı/NUMARASı 6 -Ö / 1546.
ATATÜRK İLKELERİ
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İNSAN HAKLARI (TEMEL HAKLAR)
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Sunum transkripti:

KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.

Cumhuriyetin Vatandaşlarıyız Cumhuriyetin bize kazandırdığı haklar ve sorumluluklar nelerdir?

Cumhuriyet öncesi bu haklardan hangileri vardı? Temel Hak ve Özgürlüklerimiz KİŞİ HAK VE ÖDEVLERİ SOSYAL VE EKONOMİK HAK VE ÖDEVLER SİYASİ HAK VE ÖDEVLER Yaşama Hakkı Ailenin korunması Vatandaşlık Kişi dokunulmazlığı Eğitim ve Öğretim Hakları Seçme ve seçilme hakkı Özel hayatın gizliliği Çalışma Hakları Siyasi partilerle ilgili haklar Konut dokunulmazlığı Sendika kurma hakları Kamu hizmetlerine girme hakkı Haberleşme özgürlüğü Grev hakkı Dilekçe Hakkı Düşünce ve inanç özgürlüğü Cumhuriyet öncesi bu haklardan hangileri vardı? Toplantı ve gösteri yürüyüş hakları

Toplumsal yaşamda haklarımız olduğu gibi görevlerimiz de vardır Vatandaşlık Görevlerimiz Anlıyoruz ki, hakkın bulunduğu yerde görev ve görevin bulunduğu yerde hak vardır. Yani, her insan aynı zamanda hem kendine ait birtakım haklara sahiptir, hem de başkalarına ait hakların kendine yüklediği birtakım görevlere sahiptir. İnsanlar, toplumsal yaşamda haklardan ve görevlerden örülmüş bir ağ içinde düşünülebilir. İyi bir vatandaş olmanın özellikleri nelerdir? Vatandaşlık haklarımız olduğuna göre Atatürk’ün bu sözüne göre nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?

Vatandaşlık Bilinci

Vatandaşlık Görevlerimiz Askerlik nasıl bir vatan görevi ise vergi de vatandaşların kesinlikle yerine getirmeye mecbur olduğu bir borçtur. Vatandaşı millete karşı, milletin gelişmesini ve ayakta durmasını, sağlayacak önlemlere karşı koymak en büyük bir ihanettir Askerlik nasıl bir vatan görevi ise vergi de vatandaşların kesinlikle yerine getirmeye mecbur olduğu bir borçtur. Vatandaşı millete karşı, milletin gelişmesini ve ayakta durmasını, sağlayacak önlemlere karşı koymak en büyük bir ihanettir Bu vatandaşlık görevimizi yerine getirmezsek nasıl bir durum ortaya çıkabilir? Atatürk hangi vatandaşlık görevlerimizden bahsetmiştir? Güvenli, huzurlu, ve refah bir şekilde yaşamamız için bu sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Askerlik yapmak ve vergi vermek dışında başka hangi görevlerimiz vardır?

Kanunlara uyulmadığı takdirde nasıl durumlar Vatandaşlık Görevlerimiz Toplumun düzenli bir şekilde yaşaması için çeşitli kurallar konmuştur. Vatandaşlık görevlerimizden birisi de kanunlara uymaktır. Kanunlara uyulmadığı takdirde nasıl durumlar ortaya çıkar?

Vatandaşlık Görevlerimiz Siyasal haklarımızdan birisi olan Seçme Seçilme hakkı aynı zamanda bizim vatandaşlık sorumluluklarımızdan birisidir

Cumhuriyetin Vatandaşlarıyız Demokratik devletler halka tanıdığı temel hak ve görevleri güvence altına almıştır. Bizim bu haklarımız nerede yer almaktadır?

Anayasa ve Temel Haklarımız Bu durum temel hak ve özgürlüklerin kamu sağlığı ve Kamu güvenliği için sınırlandırılabileceğini gösterir Anayasa ve Temel Haklarımız Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. Madde 13 Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir. Madde 15 Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun ASİMKK 25 Mayıs 2001 Hiçbir durumda sınırlandırılamayacak olan hakkımız hangisi olabilir? Hangi durumlarda temel haklarımız sınırlandırılabilir?

İçinde yaşadığı topluma faydalı hizmetler üretebilen insanlar vatandaşlık bilincine erişmiş sayılmazlar. Vatandaşlık bilincine sahip bireyler sorumluluklarının farkındadırlar Buna göre aşağıdakilerden hangisi vatandaşlık bilincine sahip bireylerden beklenemez? A) Kanun ve kurallara uyma B) Vergilerini düzenli bir şekilde ödeme C) Seçimlere katılma D) Kendi çıkarlarını toplumun üstünde tutma

Aşağıdakilerden hangisi bu duruma gerekçe olarak gösterilebilir ? Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma gerekçe olarak gösterilebilir ? A) Kamu güvenliğinin tehlikeye girmesi B) Erken seçime gidilmesi C) Anayasa maddelerinde değişiklik yapılması D) Askerlik görevinin kısaltılması

Cumhuriyet, egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden devlet şekli demektir. Devlete karşı görevlerimizden hangisi bu Cumhuriyet yönetimi ve Cumhuriyetçilik ilkesi ile doğrudan ilgilidir? A) Kanunlara uymak B) Seçme ve Seçilme C) Vergi verme D) Askerlik yapma

ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış En temel hakkımız seçme ve seçilme hakkıdır Bazı vatandaşlık görevlerimizi yerine getirmeyebiliriz Kamu güvenliği için bazen anayasada yer almasına rağmen temel haklarımız sınırlandırılabilir Vergi vermek bizim temel özgürlüklerimizden birisidir Temel haklarını bilen ve yerine getiren vatandaşlara bilinçli vatandaş denir