DIGITAL VIDEO BROADCAST ING – TERRESTRİAL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FIBER OPTIK Teknolojisi
Advertisements

ZAMAN BÖLMELİ ÇOĞULLAMA
Selçuk Salur Muzaffer Şenli
“Sayısal Yayıncılık Eğitim İhtiyaçları ve Müfredat Ne Olmalı ?”
(Radio Detection and Ranging)
FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT
Kurumsal ve Kamu Sektörü için WiNetwork Çözümleri
FIBER OPTIK Teknolojisi
OP-AMP PWM.
Öğr.Gör. Şirin Karadeniz
07 Haziran 2013 Kubilay KESKİN.
Sayısal Yayıncılık Teknolojilerinde Gelişmeler Semineri ANTALYA
Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
IP TV Mevlüt İNAN Erol TÜFEKÇİ
MERKEZİ TV DAĞITIM SİSTEMLERİ
Yeni Yayın Teknolojileri:
07 HAZİRAN 2013 Lider Teknoloji Altyapı Operatörü Murat Kuran Satış Müdürü 2013 Sayısal Yayın Konferansı.
Akademik Bilişim Ocak 2013 – Akdeniz Üniversitesi - Antalya Dijital Ayrılık Probleminin Çözümünde Uydu Tabanlı Birleşik Ağ Uygulamaları.
DVB-T Frekans Planı Çalışmaları 09 Temmuz 2007 HYK 2007/1.
Ka band ve Uydudan İnternet
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Alıcılarda Yakın-Uzak Problemine Yönelik Yapay Zekâ Uygulamaları Metin ÇİÇEK, Bilgi Teknolojileri ve.
Yeni Nesil Mobil Genişbant Teknolojileri ve Türkiye
Dijital-TV Yayıncılığı ve Türkiye'deki Uygulamaları
TÜRKSAT “iletişim her şeydir” ULUSLAR ARASI UYDU OPERATÖRÜ NEJAT DÖĞER UYDU HİZMETLERİ KURUMSAL ÇÖZÜMLER DİREKTÖRÜ.
Düzlemsel Uydu Antenleri
FREKANS BÖLMELİ ÇOKLAYICI
SAYISAL HABERLEŞME.
GSM ve BAZ İSTASYONLARI
Yakınsamanın Görsel – İşitsel Medya Sektörüne Etkileri 30 Mayıs 2012 SAYISAL YAYINCILIK TEKNOLOJİLERİ SEMİNERİ VİZYON SUNUMU ANKARA Taha YÜCEL Radyo ve.
ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
MULTİMEDYA HABERLEŞME Salı Multi  Çoklu Medya (Media)  Ortam.
KORAY SÜRMELİ EREN AKKAYA RİFAT KISACIK
AMATÖR TELSİZCİLİK. AMATÖRLÜK NEDİR? ➔ Amatör telsizcilik, haberleşme elektroniğine meraklı kişilerin bir hobisidir. ➔ Amatörlük işin kalitesini değil.
İLETİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE ENTEGRASYON
MULTİMEDYA HABERLEŞME Perşembe. Video Yayını ve Video Streaming Analog TV, Dijital TV, VCD, DVD, Video Konferansı İnternet üzerinden Video.
KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ
YAZILIM TABANLI RADYO UYGULAMALARI
AirTies Teknolojisi Bülent Çelebi, CEO
ULTRA HD Uydu Teknolojileri Uygulama ve Eğitim Semineri 26 EKİM 2013 TANER KADERLİ.
MUHABEREDE YAŞANAN SORUNLAR
SAYISAL KARASAL TELEVİZYON YAYINCILIĞINA GEÇİŞ İÇİN ÜLKE MODELİ ÖNERİSİ K. Kaya PAÇACI Telekomünikasyon Kurumu ANKARA.
Sayısal Haberleşme Prof. Dr
TOBB ETÜ BİL 552 Internet Architecture
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
WAN Teknolojileri ve İnternet
Simetrik Altıgen Dikevre Genlik Modülasyonlu OFDMA Sistemi Performansı
TÜMLEŞİK DEVRELER VE SAYISAL SİSTEMLER
Turkcell Iletisim Hizmetleri Corporate Communications Ekim 2008 HABTEKUS 2008 Çok-girdili Çok-çıktılı Sistemlerde Konum Belirleme Tekniği Güneş Karabulut-Kurt,
Gökçen ÖZDEMİR Necmi TAŞPINAR
1/22 TÜRKSATBilişim “iletişim herşeydir”. 2/22 KURULUŞ 5189 sayılı Kanun ile 22 Temmuz 2004 tarihinde özel hukuk hükümlerine tabi ve ticaret kanunu hükümleri.
SPHEROS R37 DR+ 37” LCD TV 1366 x 768 çözünürlük
IP Güvenlik Kamera Çözümleri Oğuz MARMARA Ürün Yönetici Yardımcısı 2014 Sinerji – Ankara ’13.
BELEDİYELER İÇİN IPTV NE DEMEK
Merkezi Uydu Yayın Sistemlerinde INFO Kanal Eklenmesi
Wireless Medya 1. Wireless LAN organizasyon ve standartları  IEEE – kablosuz network için standartları oluşturur. Temel standart dir.  Direct.
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
Mobil İletişimin Gelişimi
YİT ve Radyo Televizyon Yayıncılığı Öğr. Gör. Mehmet Akif Barış 2.
YAYINCILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ Boğaziçi Üniversitesi 26 Şubat 2010 İSTANBUL Taha YÜCEL Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi.
WAN Teknolojileri. IEEE IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) standartlar kurulu elektrik.
Merkezi Uydu Sistemleri
GSM. GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu.
WIMAX NETWORK MIMARISI
TELEVİZYON VE BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
Dijital kütüphane işlevleri
Yer Segmenti D Roddy Chapter 8.
Sunum transkripti:

DIGITAL VIDEO BROADCAST ING – TERRESTRİAL DVB - T ÖMÜR KIRIKÇI

DTT karasal ortamda radyo frekanslarını kullanır. DVB - T SAYISAL KARASAL YAYINCILIK DTT : Digital Terrestrial Television - Sayısal Karasal Televizyon yayıncılığı Televizyon yayıncılığının evrimi + analog televizyonculuğun gelişimi (Wikipedia) DTT karasal ortamda radyo frekanslarını kullanır. Çoklu verici ve subchannel kullanımı Taşınacak datanın miktarı kanal kapasitesi ve kanalın kodlandığı modülasyon metoduna göre değişir. Mesela yeni video sıkıştırma teknolojileri – H.264 : 24 Mbit/s ‘lık kanal içinde 3 farklı HD kanal

3 farklı modülasyon opsiyonu : 16QAM, 64QAM, QPSK DVB - T SAYISAL KARASAL YAYINCILIK DVB – T : Digital Video Broadcasting Terrestrial – Sasyısal Karasal Yayıncılık DTT için Kanal kodlama ve modülasyon yöntemlerini belirleyen standart (ATSC : ABD, ISDB : Güney Amerika, vs) DVB-T modülasyon yöntemi olarak OFDM (orthogonal frequency division multiplex) kullanır Çok sayıda alt taşıcı (sub-carrier) -> daha zor koşullarda daha iyi sinyal kalitesi 3 farklı modülasyon opsiyonu : 16QAM, 64QAM, QPSK DVB - T2 : 2. Jenerasyon Sayısal Karasal Yayıncılık %30 daha fazla band genişliği -> Yüksek veri aktarım hızı -> HD TV kanalları

Analog yayından farkı : Multiplex-çoklu verici kullanımı DVB - T SAYISAL KARASAL YAYINCILIK Analog yayından farkı : Multiplex-çoklu verici kullanımı Daha dar bir spectrum kullanımı ve daha fazla kapasite Bir frekansta birden fazla kanal (kanal paketi) taşıma imkanı Yeni video sıkıştırma teknolojileri – H.264 : 24 Mbit/s ‘lık kanal içinde 3 farklı HD kanal Uydu Yayınından farkı : Uydu yayınında yayın haberleşme uydularından kullanıcıların çanak antenlerine yapılırken karasal yayında yeryüzündeki vericilerden izleyicilerin çubuk antenlerine ya da yerel yayın dağıtıcıların vericilerine yapılır.

Dijital yayında aynı spektrum’da daha fazla kanal bulundurabilme DVB - T SAYISAL KARASAL YAYINCILIK Avantajları : Parazit ve gölgelenme gibi etkilerin elimine edilmesi -> Daha iyi video kalitesi Analoğa oranla optimum resim kalitesinin dijital ortamda daha kolay elde edilebilirliği Dijital yayında aynı spektrum’da daha fazla kanal bulundurabilme Kırmızı buton gibi interaktif servislerin sağlanabilirliği Anlık mesajların analoğa göre daha hızlı iletilebilirliği Mobil TV izlemeye imkan tanıması Dezavantajları : Anten ayarında zorluk / profesyonel destek ihtiyacı Yeni STB – uydu alıcı gereksinimi Artan enerji tüketimi Üst versiyon anten kurulum ihtiyacı Ya hep ya hiç görüntü kalitesi Kanal değiştirme hızı

Deneme + Kurulum Planları -> Toplam ~120 ülke DVB - T DÜNYADA SAYISAL KARASAL YAYINCILIK Uygulandığı ülke sayısı : 70+ Yayın Standardı Olarak Kabul Edilen Ülke Sayısı : 45+ Deneme + Kurulum Planları -> Toplam ~120 ülke

TÜRKİYE SAYISAL KARASAL YAYINCILIKTA NE AŞAMADA ? Yeni RTÜK yasası DVB - T TÜRKİYE’DE SAYISAL KARASAL YAYINCILIK TÜRKİYE SAYISAL KARASAL YAYINCILIKTA NE AŞAMADA ? Yeni RTÜK yasası Türkiye yayın teknolojisi standardı : DVB – T2 DVB-T2 spesifikasyonları : http://www.rtuk.org.tr/images/Turkiye%20DVBT-2%20Al%C4%B1c%C4%B1%20Gereksinimleri%20-son20120705.pdf Frekans planlaması ve atamaları 2013 içinde tamamlanacak DVB-T2 yayın yatırımları 2013 yılı içinde tamamlanacak 2 yıl boyunca hibrid yayın Mart 2015 Analogue Switch-Off Deneme yayınları, test & ölçüm çalışmaları

VESTEL SAYISAL KARASAL YAYINCILIĞA HAZIR MI? DVB - T VESTEL VESAYISAL KARASAL YAYINCILIK VESTEL SAYISAL KARASAL YAYINCILIĞA HAZIR MI? ARGE çalışmaları 2001’de başlamış ilk ürün 2002 yılında devreye girmiştir. Cabot Communications Yüksek İngiltere Pazar payı DVB-T2 STB ilk üreticilerden biri UK : BBC ile partnership Entegre DVB-T alıcılı TV Bugüne kadar yaklaşık 10 Milyon DVB-T STB üretimi 75 ülkeye 35 Milyon DVB-T entegreli TV ihracatı