Konularında uzman kıdemli SPK Bağımsız denetçilerinden oluşmaktadır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fon Akış Tablosu-1 Fon akış tablosu, belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini ve yatırımlarını finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların.
Advertisements

İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
TESMER KOCAELİ ŞUBESİ KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER KOBİ TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI EĞİTİMLERİ Eğitmen Yeminli Mali Müşavir Adem ÖZZAİM.
TMS 34 “Ara Dönem Finansal Raporlama”
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.

ENFLASYON MUHASEBESİ Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Mali Tabloların Düzeltilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Seri: XI, No 20)
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
BİLANÇO GELİR TABLOSU.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
MUHASEBE STANDARTLARI
TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FİNANSAL TABLOLARIN FARKLI PARA BİRİMİNE ÇEVRİLMESİ (DÖNÜŞTÜRÜLMESİ)
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
FİNANSAL ANALİZ.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
NET İŞLETME (ÇALIŞMA) SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
Prof. Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
İŞTİRAKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ (YÖNTEMLER)
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bağımsız Denetime (ve TMS’ye) geçişte Tecrübe Paylaşımları
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Nakit Akım Tablosu.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI TFRS – 1 Denetim ve Muhasebe Standartları Komitesi.
Raporlama, Değerleme ve Lisanslamada SPK Uygulamaları ve Deneyimi
Devlet Muhasebe Standartları
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tabloları
Devlet Muhasebe Standartları
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
Devlet Muhasebe Standartları
TÜRKİYEDE BAĞIMSIZ DENETİM
Devlet Muhasebe Standartları
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
TFRS’den BOBi FRS’ye Muhasebe Standartları’nın Gelişimi ve Muhasebe Eğitimine Etkileri Prof. Dr. Gürbüz Gökçen Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Muhasebe.
MESLEK MENSUPLARI İÇİN FİNANSAL ANALİZ YORUMLARI
TFRS 13 GERÇEĞE UYGUN DEĞER
HESAP PLANI.
KONSOLİDE MALİ TABLO ÖRNEKLERİ
Sunum transkripti:

UFRS KURSU ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (UFRS) ve BAĞIMSIZ DENETİM EĞİTİM KILAVUZU

Konularında uzman kıdemli SPK Bağımsız denetçilerinden oluşmaktadır. CAD İSTANBUL EĞİTİM KURUMUNDA IFRS EĞİTİMLERİ TAMAMEN UYGULAMALI OLARAK VERİLMEKTEDİR. Eğitmenlerimiz Konularında uzman kıdemli SPK Bağımsız denetçilerinden oluşmaktadır. Eğitmenlerde Sahip Olunan Belge ve Lisanslar Serbest muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetim Lisansı (SPK) Kredi Derecelendirme Lisansı (SPK) Kurumsal Derecelendirme Lisansı (SPK)

UFRS Eğitimleri (VUK’tan UFRS’ye geçiş) - Örnek bir şirketin yasal kayıtları üzerinden hareket edilmektedir. -UFRS Düzeltme kayıtlarının tespit edilmesi için öncelikle Bağımsız denetim teknikleri ve SPK standartları titizlikle uygulanmaktadır. - Eğitimlerimiz, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“SPK”) yayımladığı Genel Kabul Görmüş Muhasebe Politikalarına uygun olarak Şirket’in yasal kayıtlarına yapılan düzeltmeleri ve sınıflandırmaları içermektedir. Eğitim sonucunda hazırlanan Mali tablolar SPK Seri: XI, No: 29 sayılı tebliğe uygun hazırlanmaktadır.Hazırlanan mali tablolar tam set olarak Bilanço,Gelir Tablosu,Nakit Akım Tablosu ve Özkaynak Değişim Tablosundan oluşmaktadır. -Eğitimlerimizde ayrıca konsolidasyon esasları dikkate alınarak örnek konsolidasyon mali tablolar oluşturulmaktadır. -Konsolidasyonda nelere dikkat edilir . Konsolidasyon ve eliminasyon kayıtları nasıl atılır. Şerefiye ve Azınlık Payları nasıl hesaplanır gibi konular tamamen uygulamalı olarak verilmektedir. -Yabancı Para işlermleri ve mali tabloların yabancı para cinsinden hazırlanması sağlanmaktadır.

Karşılaştırmalı Mali Tablolar ve ilk UFRS hazırlanması Örnek mali tablolarda ilk yıl ve bir sonraki yılın mali tabloları karşılaştırmalı olarak hazırlanmaktadır.

Mali tablo oluşturma süreci -Örnek mizan üzerinden hareket edilmektdir. -Önce UFRS Standartlarına uygun Düzeltme kayıtları hazırlanarak İlk yılın UFRS mali tabloları hazırlanmaktadır. (Excel) -Daha sonra düzeltme kayıtlarının bir sonraki yıla taşınması ile bir sonraki yılın düzeltme kayıtları ve mali tabloları hazırlanmaktadır. -Ders Notları: Çalışmalar excelde förmülleri ile beraber oluşturulur ve dersin sonunda katılımcılarımıza not olarak verilir.

Mali tablo oluşturma süreci (Kısa ve öz ) *Sabit kıymetlerde UFRS’ye uygun amortisman hesaplanması ve sabit kıymetlere ilişkin önemli diğer hususlar *Yatırım amaçlı gayrimenkuller,Satış amacıyla elde tutulan duran varlıklar * Varlıklara ilişkin değer düşüklüğü testi *Stok değer düşüklüğü testi *Vadeli Mevduatlara ilişkin İÇ VERİM ORANI yöntemi * Çek senet, Alacak ve borçlara ilişkin reeskont hesaplaması *Şüpheli Alacak karşılığı ve alacak ve borç yaşlandırması *Finansal varlıkların değerlemesi *Kredi ve Leasinglere ilişkin İç verim oranı yöntemi * IFRS 19 kapsamında Kıdem Tazminat hesaplaması *Ertelenmiş vergi * Azınlık Payları *Önceki dönem düzeltme kayıtlarının cari döneme taşınması *Değer Artış Fonları *Karşılıklar (Dava karşılıkları,Ciro pirimi karşılığı, ikramiye karşılığı Garanti gider karşılığı, İzin karşılığı vs) *Muhasebe kayıtları, Düzeltme kayıtları ve taşıma kayıtları *Konsolidasyon Esasları ve Mali tabloların oluşturulması Mali tabloların oluşturulması (Bilanço,Gelir TablosuiKapsamlı Gelir Tablosu,Nakit Akım Tablosu ve Özkaynak değişim Tablosu) *Ve diğer standartlar.

UFRS EĞİTİMİNİ KİMLER ALMALI Mali Tablolarını Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre hazırlamak zorunda olan şirketler (Borsada kayıtlı şirketler) Yabancı Ortaklı Şirketler, Kredi Almak İsteyen Kuruluşlar, Bağımsız Denetçi Olmak İsteyen Kişiler, Yeni Türk Ticaret Kanunun Yasalaşmasıyla Tüm KOBİ’ler , Mali Müşavirler

ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI Finansal Tabloların Hazırlanma ve Sunulma Esaslarına İlişkin Kavramsal Çerçeve TFRS 1 Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması TFRS 2 Hisse Bazlı Ödemeler TFRS 3 İşletme Birleşmeleri TFRS 4 Sigorta Sözleşmeleri TFRS 5 Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler TFRS 6 Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesi TFRS 7 Finansal Araçlar: Açıklamalar TFRS 8 Faaliyet Bölümleri TFRS 9 Finansal Araçlar TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu TMS 2 Stoklar TMS 7 Nakit Akış Tablosu TMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar TMS 10 Raporlama Döneminden (Bilanço Tarihinden) Sonraki Olaylar TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri TMS 12 Gelir Vergileri TMS 16 Maddi Duran Varlıklar TMS 17 Kiralama İşlemleri TMS 18 Hasılat TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar TMS 20 Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması

ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI (devam) TMS 21 Kur Değişiminin Etkileri TMS 23 Borçlanma Maliyetleri TMS 24 İlişkili Taraf Açıklamaları TMS 26 Emeklilik Fayda Planlarında Muhasebeleştirme ve Raporlama TMS 27 Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolar TMS 28 İştiraklerdeki Yatırımlar TMS 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama TMS 31 İş Ortaklıklarındaki Paylar TMS 32 Finansal Araçlar: Sunum TMS 33 Hisse Başına Kazanç TMS 34 Ara Dönem Finansal Raporlama TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü TMS 37 Karşılıklar, Koşullu Borçlar ve Koşullu Varlıklar TMS 38 Maddi Olmayan Duran Varlıklar TMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme TMS 40 Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller TMS 41 Tarımsal Faaliyetler

IFRS Bilanço (Aktif) UFRS’YE UYGUN MALİ TABLOLAR X A.Ş. Bağımsız Denetimden BİLANÇO Geçmiş (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Cari Dönem Notlar 31-12-2010 31-12-2009 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 62.683.772 40.111.266 Nakit ve Nakit Benzerleri Not.6 759.996 604.970 Finansal Yatırımlar Not.7 1.812.850 1.075.570 Ticari Alacaklar Not.10 11.662.962 9.886.415 Finans Sektörü Faaliyetlerinden Alacaklar Not.12 Diğer Alacaklar Not.11 20.000 76.025 Stoklar Not.13 47.035.964 27.239.296 Canlı Varlıklar Not.14 Diğer Dönen Varlıklar Not.26 1.392.000 1.228.989 Toplam Satış Amacıyla Elde Tutulan Duran Varlıklar Not.34 Duran Varlıklar 5.187.528 5.279.128 6.909 1.300.908 Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımlar Not.16 Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller Not.17 500.000 Maddi Duran Varlıklar Not.18 937.209 892.315 Maddi Olmayan Duran Varlıklar Not.19 9.932 12.752 Şerefiye Not.20 Ertelenmiş Vergi Varlığı Not.35 2.248.630 2.382.303 Diğer Duran Varlıklar 183.940 TOPLAM VARLIKLAR   67.871.300 45.390.393 İlişik açıklayıcı notlar bu tabloların tamamlayıcısıdır.

IFRS Bilanço (Pasif) UFRS’YE UYGUN MALİ TABLOLAR X A.Ş. Bağımsız Denetimden BİLANÇO Geçmiş (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Cari Dönem Notlar 31-12-2010 31-12-2009 KAYNAKLAR Kısa Vadeli Yükümlülükler 15.908.288 4.748.226 Finansal Borçlar Not.8 1.371.392 259.806 Diğer Finansal Yükümlülükler Not.9 Ticari Borçlar Not.10 12.099.380 2.049.137 Diğer Borçlar Not.11 Dönem Karı Vergi Yükümlülüğü Not.35 778.216 1.299.425 Borç Karşılıkları Not.22 568.000 539.793 Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler Not.26 1.091.300 600.065 Toplam Satış Amacıyla Elde Tutulan Duran Varlıklara İlişkin Yük. Not.34 Uzun Vadeli Yükümlülükler 62.586 60.003 Kıdem Tazminatı Karşılığı Not.24 46.695 44.233 Ertelenmiş Vergi Yükümlülüğü 15.891 15.770 Diğer Uzun Vadeli Yükümlülükler ÖZKAYNAKLAR Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar Not.27 51.900.426 40.582.164 Sermaye 39.000.000 29.000.000 Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkı 2.823.960 Hisse Senedi İhraç Primleri Değer Artış Fonları 301.935 299.633 Yabancı Para Çevrim Farkları Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler 748.476 268.584 Geçmiş Yıllar Kar / Zararları 4.159.520 -1.007.585 Net Dönem Karı / Zararı 4.866.535 9.197.572 Azınlık Payları - TOPLAM KAYNAKLAR   67.871.300 45.390.393 İlişik açıklayıcı notlar bu tabloların tamamlayıcısıdır.

IFRS Bilanço (Özkaynak Değişim Tablosu) (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Sermaye Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları Değer Artış Fonları Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler Geçmiş Yıllar Kar / Zararları Net Dönem Karı / Zararı Toplam Özkaynaklar Bağımsız Denetimden Geçmiş 01.01.2010 29.000.000 2.823.960 299.633 268.584 (1.007.585) 9.197.572 40.582.164 Sermaye artırımı 10.000.000 - Geçmiş yıllar karlarına transferler (9.197.572) Yedeklere transferler 479.892 (479.892) Kar Dağıtımı (3.550.575) MDV Varlık Değer Artış Fonu 2.302 Yabancı para çevrim farkları Net dönem karı 4.866.535 31.12.2010 39.000.000 301.935 748.476 4.159.520 51.900.426 İlişik açıklayıcı notlar bu tabloların tamamlayıcısıdır.

IFRS Ertelenmiş Vergi VUK SPK BİRİKMİŞ FARK ERTELENEN VERGİ Sabit Kıymet 1.062.000 1.129.315 (67.315) (13.463) Gayrimenkul GUD Farkının özkaynaklara isabet eden kısım   317.826 (317.826) (15.891) Gayrimenkul GUD Farkının gelir tablosuna yansıtılan kısım 10.708 (10.708) (535) Alacak Reskontu (122) (365.958) 365.958 73.192 Prekont (Borç Reeskontu) (322) (300.620) 300.620 (60.124) Kıdem Tazminatı 46.695 (46.695) 9.339 Şüpheli Alacak Karşılığı (394.005) (5.396.123) 5.002.118 1.000.424 Dava Karşılığı 10.000 (10.000) 2.000 Ciro Primi Karşılıkları 150.000 (150.000) 30.000 İkramiye Karşılığı 15.000 (15.000) 3.000 İzin Karşılığı 40.000 (40.000) 8.000 Gelmeyen fatura karşılığı 80.000 (80.000) 16.000 stok dğer düşüklüğü (170.000) 170.000 34.000 Mali Zarar Yatırım İndirimi 5.753.932 (5.753.932) 1.150.786 kredi faiz karşılığı 19.939 (19.939) (3.988) DİĞER (672.719) 2.232.739 Gayrimenkul Değer artış 15.891 Ertelenmiş vergi gelir gidere etkisi 2.248.630