Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYEDE BAĞIMSIZ DENETİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYEDE BAĞIMSIZ DENETİM"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYEDE BAĞIMSIZ DENETİM
-SPK mevzuatına göre uzun yıllardır yapılır. -SPK,BDDK,EPDK tarafından yaptırılan Bağımsız Denetim KGK çatısı altında toplanmıştır. -Yeni TTK bağımsız denetimin TFRS standartlarına göre olacağını TFRS’nin ise UFRS (IFRS) standartları ile uyumunu öngörür. -TFRS (UFRS) tamset ve KOBİ seti diye ikiye ayrılır. -KGK BOBİ-FRS öncesi kayik dışı işletmeler için MSUGT tebliğine ilave hususlar uygulaması ile bağımsız denetim yapılması şeklinde bir uygulama getirmiştir.

2 -KGK ’den sonraki yıllarda yapılacak denetimlerde kullanılmak üzere BOBİ-FRS adı verilen yeni standart yayınlanmıştır. -Kayik olmayan işletmeler 2017 yılı denetimleri için son olarak MSUGT ilave hususları uygulayacaktır yılı ve sonraki denetimler BOBİ-FRS’ye yapılacaktır. - BOBİ –FRS kullanılmadan doğrudan TFRS kullanmak mümkündür. Ancak iki yıl seçilen sistemde kalınması gereklidir.

3 -Bağımsız Denetime Tabi İşletmeler
-Kayik İşletmeler ( Kamu yararını ilgilendiren işletmeler halka açık şirketler, bankalar, finansman şirketleri, emeklilik fonları, döviz ve altın ticareti yapan işletmelerdir. ) -Diğer İşletmeler olarak ikiye ayrılır. -KAYİK işletmeler tam set TFRS’ye göre denetlenir. Raporlar SPK, BDDK, EPDK ve KGK sistemine rapor tarihinden sonra 30 gün içinde giriş yapılmalıdır. Son tarih 30 Nisan tarihidir. -Diğer İşletmeler ise TFRS veya TMS’ye göre seçimlilik hak ile denetlenir. Raporlar KGK’ya verilir.

4 - Kayik Dışı İşletmeler 2017 yılı hariç BOBİ-FRS’ ye denetlenecektir
- Kayik Dışı İşletmeler 2017 yılı hariç BOBİ-FRS’ ye denetlenecektir. - BOBİ-FRS, KOBİ-TFRS’ ye bazı hususların ilavesiyle yayınlanmıştır. - Bu standartta faiz maliyetleri gerçeğe uygun değer uygulaması alacak ve varlık karşılıkları, amortismanlar,kıdem tazminatı,alacak yaşlandırması enflasyon düzeltmesi konsolidasyon (sadece büyük işletmeler) vergi aktif ve pasifi uygulaması gibi hususlar önem kazanmaktadır tarihli Resmi gazete’de 56 sıra numaralı KGK tebliği ile yayınlanmıştır.

5 - Bağımsız Denetime tabi olup Kayik olanlar
Diğer İşletmeler (Üç koşuldan ikisini üst üste iki yıl geçenler) Aktif Toplamı 40 milyon Net Satış Hasılatı 80 milyon Çalışanı Olan Büyük işletmeler (Üç koşuldan ikisini üst üste iki yıl geçenler) Aktif Toplamı 75 milyon+ Net Satış Hasılatı 150 milyon ve Üstü Çalışanı Olan Her yıl genel kurullarında Bağımsız Denetçi seçip ilgili yıl dolmadan sözleşme yaparlar. Sözleşmeler ( – RG) denetçi seçiminden sonraki 60 gün içinde yapılır. Sözleşme imzalanması sonrası 30 gün içinde KGK sistemine girilir. 60 gün içinde sözleşme yapılamaz ise denetçi 10 gün içinde KGK ‘ya durumu bildirir. 7 yılda bir denetçi değiştirilir. Denetçilerin listesi KGK ve diğer kuruluşların internet sitelerinde mevcuttur.


"TÜRKİYEDE BAĞIMSIZ DENETİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları