I. ULUSLAR ARASI ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ VE RAPORLANMASI SEMPOZYUMU ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ:İMKB'DE İŞLEM GÖREN SİGORTA ŞİRKETLERİ ARASINDA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
Advertisements

SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
I. ULUSLAR ARASI ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ VE RAPORLANMASI SEMPOZYUMU Entelektüel Sermayenin Ölçümü ve Raporlanması: IMKB Otelcilik Sektöründe İşlem.
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
FİNANSAL ANALİZ.
I. ULUSLARARASI ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ VE RAPORLANMASI SEMPOZYUMU BALANCED SCORECARD YÖNTEMİNİN YÖNETİM MUHASEBESİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Eduplus Business World Workshops - LİDERLİK
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖNEMİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
AKILLI ŞEBEKELİ KİM İŞLETECEK ? Murad ŞERALIOĞLU İGDAŞ EĞİTİM MÜDÜRÜ
FİNANSAL ANALİZ.
ÖZKAYNAĞIN İŞLEVİ EKONOMİK VE FİNANSAL KRİZ DÖNEMLERİNDE BANKANIN SÜREKİLİĞİNİ SAĞLAMAK FAALİYET ZARARLARININ KARŞILANMASI GÜVEN VERME KURULUŞ DÖNEMİNDE.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
NET İŞLETME (ÇALIŞMA) SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
“Stok Taşıma Maliyetinin” Ölçülmesi
Prof. Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Yrd. Doç. Dr. Serkan TERZİ, SMMM
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Entelektüel Sermayenin Raporlanması: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
Firma Değerleme Modelleri
BALANCED SCORECARD – DENGELİ BAŞARI GÖSTERGESİ
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Menkul Kıymet Borsaları
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
Strategic Business Planning for Commercial Producers
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
FİRMA DEĞERLEMESİNE FARKLI BİR BAKIŞ VE ÖRNEK UYGULAMA
ŞİRKET ORTAK DEĞERİ VE HALKA AÇILMA Mustafa Niğdeli
Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
Pazarlama Yatırımlarının Verimliliğinin Sektörel Bazda İncelenmesi: BIST Örneği Arş. Gör. Dr. Betül Çal Giresun Üniversitesi.
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
10. Olağan Genel Kurulu İstanbul,18 Mayıs 2011
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TARİHÇE Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (Erdemir), Karadeniz Ereğli'de yerleşik bulunan demirçelik fabrikasıdır. Şirket 11 Mayıs.
FİNANSAL RAPORLAMA VE ANALİZ ORAN ANALİZİ DOÇ. DR. SERAP SEBAHAT YANIK
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
FİNANSAL ANALİZ DR.ÖĞR.ÜYESİ MUSTAFA YURTTADUR
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

I. ULUSLAR ARASI ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ VE RAPORLANMASI SEMPOZYUMU ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ:İMKB'DE İŞLEM GÖREN SİGORTA ŞİRKETLERİ ARASINDA KARŞILAŞTIRMALI BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ Dr.Nalân ECE

Entelektüel Sermaye Kavramı İşletmeye piyasada rekabet avantajı sağlayan, işletme çalışanlarının bildiği herşeyin toplamı.

Entelektüel Sermaye Unsurları 1. İnsan Sermayesi 2. Organizasyonel Sermaye 3. İlişkisel Sermaye

Entelektüel Sermayenin Ölçülmesi ve Değerlendirilmesinde Kullanılan Yöntemler Piyasa Değeri - Defter Değeri Yöntemi Piyasa Değeri / Defter Değeri Yöntemi Tobin’in Q Oranı Hesaplanmış Maddi Olmayan Değer Yöntemi Balanced Scorecard Skandia Kılavuzu Entelektüel Sermaye Endeksi Teknoloji Brokeri Maddi Olmayan Varlıklar Cetveli Maddi Olmayan Varlıkların Ölçülmesinin Finansal Yöntemi Sullivan’nın Entelektüel Sermaye Ölçüm Yöntemi Ante Pulic’in Entelektüel Katma Değer Katsayısı

ÖN DEĞERLEME YÖNTEMLERİ Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı Tobin Q Oranı Hesaplanmış Maddi Olmayan Varlıkların Değerinin Hesaplanması

Hesaplanmış Maddi Olmayan Değer Yöntemi (NIC) Hesaplanmış maddi olmayan değer yöntemi (Calculated Intangible Value Method), bilgiye dayalı işletmelerde, bankalara teminat olarak gösterilecek bir değer bulma ihtiyacından doğmuştur. Yöntem çerçevesinde yapılan esas iş, ek değeri yaratan maddi olmayan firma varlıklarının değerini hesaplamaktan ibarettir.

NIC Yönteminin Aşamaları 1. Aşama: firmanın üç yıl için vergiden önceki ortalama kazancı (Dönem Kârı) hesaplanmakta 2. Söz konusu üç yıl için firmanın ortalama maddi varlık tutarının (Net Aktif) belirlenmesi 3. Firmanın ortalama kazanç tutarı ortalama maddi varlık tutarına bölünmek suretiyle, maddi varlıklarından elde ettiği kazanç oranı (Maddi Varlıkların Kârlılık Oranı) hesaplanmakta 4. Firmanın faaliyet gösterdiği sektör için ortalama maddi varlık kârlılık oranının 5. “Net ek kazanç” hesaplanmakta 6. Net ek kazanca ilişkin olarak kurumlar ya da gelir vergisinin hesaplanması 7. Net ek kazanç tutarı firmanın ortalama ağırlıklı sermaye maliyetine bölünmesi

Sigorta Sektöründe Karşılaştırmalı Uygulama Örneği Sigorta şirketlerinin entelektüel sermayelerini ölçmek üzere İMKB'da kayıtlı, 2007-2009 yılları arasında mali tabloların kesintisiz ulaşılabilen yedi sigorta şirketi belirlenmiştir. İMKB’nın en büyük pazarı olan Ulusal Pazar’da işlem gören şirketler (kotta bulunan şirketler) Aksigorta, Anadolu Hayat Emeklilik, Anadolu Anonim Türk Sigorta, Aviva Sigorta, Güneş Sigorta, Ray Sigorta ve Yapı Kredi Sigorta Şirketleridir.

Entelektüel Sermaye, Defter Değeri ve Ortalama Net Aktif Toplamı İlişkileri Firmalar ES Tutarları ($) Defter Değer Ort. Net Aktif Toplam ($) ES Defter Değeri Oranı ES Net Aktif Oranı AKSGR 161.939.528 17.351.887 17.703.166 %9,33 %9,15 ANDHY 153.560.044 15.660.037 18.033.940 %9,81 %8,52 ATSGR 198.372.716 8.406.664 9.065.421 %22,60 %21,88 AVİVASGR 40.427.216 843.722 996.474 %47,92 %40,57

SONUÇ Entelektüel sermaye bir şirketin en önemli rekabet gücünün optimizasyonunu ve katma değerini sağlayan önemli bir kaynağıdır. Küreselleşmeye uyum sağlayabilmesi, finansal krizler karşısında daha dayanıklı olabilmesi için piyasa payının artırılmasını hedefleyen şirketler bu konuda daha çok gayret sarfetmeli. Bir şirketin sahip olduğu başarı entelektüel sermayesi ve bunun yönetimi ile doğru orantılıdır. Entelektüel sermayenin belirli aralıklarla ölçülmesi, sigorta şirketlerine gerekli ikazları zamanında vererek, güçlü ve başarılı olmasına destek sağlayacaktır.

Saygılarımla, Dr. Nalân ECE nalanece@gmail.com