Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Entelektüel Sermayenin Raporlanması: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Entelektüel Sermayenin Raporlanması: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme"— Sunum transkripti:

1 I. ULUSLAR ARASI ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ VE RAPORLANMASI SEMPOZYUMU
Entelektüel Sermayenin Raporlanması: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme Yrd. Doç.Dr. İlker KIYMETLİ ŞEN

2 İÇERİK Giriş Amaç Entelektüel Sermaye Kavramı
Mevcut Muhasebe Sisteminde Entelektüel Varlıklar UMS’de Entelektüel Varlıklar Entelektüel Sermayenin Raporlanması Yöntemleri Sonuç ve Öneriler

3 Entelektüel Sermaye Entelektüel sermaye, bilgi ekonomisinde bir stratejik araç olarak kullanılmaktadır. Entelektüel sermaye, değere dönüştürülebilen bilgidir ve işletmelerin faaliyetini sürdürebilmesini sağlayan maddi olmayan varlıkların tümüdür. 

4 Mevcut Muhasebe Sisteminde Entelektüel Varlıklar

5 UMS’de Entelektüel Varlıklar
UMS 38’e göre bir yatırım veya harcamanın maddi olmayan duran varlık sayılabilmesi için; Varlıkla ilişkilendirilen beklenilen gelecekteki ekonomik yararların işletme için gerçekleşmesinin muhtemel olması ve Varlığın maliyetinin güvenilir bir şekilde ölçülebilmesi gerekmektedir.

6 UMS’de Entelektüel Varlıklar
UMS 38çerçevesinde; İnsan sermayesinin geliştirilmesi için yapılan eğitim harcamaları ve profesyonel personele ödenen ücretler, Yapısal sermayeyle ilgili olarak yapılan kuruluş giderleri ile yeniden yapılanma giderleri, Müşteri sermayesiyle ilgili olarak yapılan reklam ve promosyon giderleri, İşletme bir bütün olarak değerlendirildiğinde ise işletme içerisinde üretilen şerefiyeler bu standart hükümlerine göre varlık olarak kabul edilmemektedir.

7 Entelektüel Sermayenin Raporlanması

8 Entelektüel Sermayenin Raporlanması
Yeni Bilanço Yaklaşımı, Artış Yaklaşımı, Devrim Yaklaşımı, Melez Yaklaşım

9 Yeni Bilanço Yaklaşımı

10 Yeni Bilanço Yaklaşımı

11 Yeni Bilanço Yaklaşımı

12 Entelektüel Sermayenin Raporlanması
Yeni Bilanço Yaklaşımı, Artış Yaklaşımı, Devrim Yaklaşımı, Melez Yaklaşım

13 Sonuç ve Öneriler Geleneksel muhasebe sistemi; teknoloji, uzmanlık, bilgi, deneyim, müşteri portföyü, dağıtım kanalları, yetenekli ve kaliteli personel gibi entelektüel sermaye unsurlarının finansal tablolarda tam olarak raporlanmasında yetersiz kalmaktadır. Bu durum işletmelerin gerçeğe uygun değerleri üzerinden gösterilmemesi sonucunu beraberinde getirmektedir.

14 Sonuç ve Öneriler İşletmelerin tüm değerlerinin tam açıklama kavramı çerçevesinde bir bütün olarak raporlanabilmesi için işletmenin sahip olduğu entelektüel değerlerin de bilançoda gösterilmesi gerekmektedir. Entelektüel sermayenin ölçülmesi konusunda birçok yöntem bulunmasıyla birlikte bu alanda ortak bir uygulama mevcut değildir. Entelektüel sermayenin ölçülmesinde sağlanacak standardizasyon, bu sermayeyi oluşturan varlıkların muhasebeleştirilmesi ve raporlanmasında da belirli bir tekdüzeliği beraberinde getireceği kanısını taşımaktayız.

15 TEŞEKKÜRLER...


"Entelektüel Sermayenin Raporlanması: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları