GÖSTERGE GÖSTERGE BİLİM GÖSTERGE ÇEŞİTLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mimaride kimlik.
Advertisements

Terakkİ KartlarI “İçİmdekİ Ayna”
HAZIRLAYAN Zekiye AŞGIN
İŞLETİM SİSTEMİ.
GÖSTERGEBİLİM DERS NOTLARI 2
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ. IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
GENEL ve TEKNİK İLETİŞİM
IŞIK.
IŞIK VE SES.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
Anlam alışverişi olan her etkileşimde iletişim vardır.
İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi.
Kültür Analizi ve Olgubilim
GÖRSEL ESTETİK IŞIK VE RENK Yusuf Kadri Şirinkan.
GÖRSEL OKUMA GÖRSEL SUNU
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?
DİL VE KÜLTÜR.
YAPI BİLGİSİ.
IŞIK VE SES.
DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlık Çalışmaları
TÜRKÇE / Cümlenin İfade Ettiği Anlam Özellikleri
Gösterge Türleri ve Resim Sanatında Uygulamalar
A K M Y İ.
BİLİMSELLİK GÜNCELLİK FAYDALILIK Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Danışman: Prof.Dr.Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Özlem K.GENELİOĞLU.
Hazırlık Çalışmaları İLETİŞİM Hazırlık Çalışmaları.
IŞIK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME Ana sayfaya döner İleri KAZANIMLAR
GÖRSEL OKUMA GÖRSEL SUNU Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN
Anlamlandırma.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
IŞIK VE SES.
SANAT(ESTETİK)FELSEFESİ
IŞIK Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulu
Dil, İmaj & Göstergebilim
İLETİŞİM VE İLETİŞİMİN ÖĞELELERİ Yrd. Doç. Dr. Bahadır KÖKSALAN
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
GÖRSEL TASARIM.
Dil, İmaj & Göstergebilim
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
DİL NEDİR? Dil veya lîsan, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı.
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
DERS;SOSYAL BİLGİLER KONU; ÜLKEMİZDE GÖÇ ADI;ALKAN SOY ADI;DÜZLÜ SINIF; 7/A NO;34 ÖĞRETME’NİN ADI;EMRAH SOY ADI;KASKATI.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Görsel Okur Yazarlık Eğitimi
DİLİN ÖZÜ ARAYIŞI (Roman JAKOBSON).
GÖRSEL SANATLAR RESİM.
YANARDAĞ, SİS, YAĞMUR VE BULUT OLUŞUMU
Düşünceyi Geliştirme Yolları
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
Türk «Dilinde» Bozulma ve Dilde Yozlaşma
GÖSTERGEBİLİM YRD.DOÇ CANAY UMUNÇ İSMAİL DURGUN
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
AÇIK-KOYU / IŞIK GÖLGE.
Başlık Düzeni Alt Başlık.
Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk
İNSAN – İLETİŞİM- DİL HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Sunum transkripti:

GÖSTERGE GÖSTERGE BİLİM GÖSTERGE ÇEŞİTLERİ

DİL , KAVRAMLARI BELİRTEN GÖSTERGELER DİZGESİDİR. www.edebiyatogretmeni.net

GÖSTERGE NEDİR? BİR BAŞKA ŞEYİN YERİNİ ALABİLMESİNİ SAĞLAYAN ÖZELLİKLER TAŞIDIĞINDAN KENDİ DIŞINDA BİR NESNE, OLGU , VARLIK BELİRTEBİLEN ÖGEDİR.

TOPLUM İÇİNDEKİ YAŞAMINI İNCELEYEN BİLİM. GÖSTERGEBİLİM GÖSTERGELERİN TOPLUM İÇİNDEKİ YAŞAMINI İNCELEYEN BİLİM. ------------------ GÖSTERGEBİLİM, GÖSTERGELER EVRENİNE ÖZGÜ YASALARI BELİRLEMEYİ ,İŞLEYİŞ KURALLARINI SAPTAMAYI ,İNCELEME YÖNTEMLERİ OLUŞTURMAYI AMAÇLAR

- BU RESİMLERİ GÖRDÜĞÜNÜZDE AKLINIZA İLK GELENLER NEDİR?

ŞUNLAR MI? EYFEL KULESİ-PARİS İNEK HAVA ALANI

GÖSTEREN - GÖSTERİLEN

GÖSTERGE ÇEŞİTLER

DOĞAL GÖSTERGELER Bunlar dış gerçeklikte ya da doğada var olan bağıntılara , olgular arasındaki neden-sonuç ilişkilerine dayanır. Dolaysız biçimde algılanabilirler.

Doğal Gösterge Örnekleri Duman --- ateşin varlığını gösterir. Bulut --- yağmur yağacağını gösterir. Kaşlarını çatmak --- kızgınlık göstergesidir. Vücut ateşinin yükselmesi--- hastalık göstergesidir.

YAPAY GÖSTERGELER Belli bir anlamı aktarma , bildirişimi gerçekleştirme amacına yönelik , toplumsal göstergelerdir. İkiye ayrılırlar. YANSITICI GÖSTERGELER SAYMACA GÖSTERGELER

YANSITICI GÖSTERGELER GERÇEĞİ ,BENZERLİK İZLENİMİ UYANDIRACAK BİÇİMDE YANSITAN GÖSTERGELERDİR. DEĞİNİLEN OLGULARI ANDIRAN ÖZELLİKLER İÇERİRLER. NEDENİ AÇIKLANABİLEN GÖSTERGELERDİR. İNSAN YAPISIDIRLAR ÖRNEĞİN FOTOĞRAF RESİM ÇİZİM SES KAYDI VİDEO KAYDI

SAYMACA GÖSTERGELER Örtülü bir toplumsal anlaşmaya dayanan göstergelerdir. Anlamlarını bir tür toplumsal sözleşmeden alırlar. Gösterilen anlamla gösteren biçim (simge) arasında doğal bir bağ bulunmaz. simgenin değeri belli bir kültürel çevrede gerçeklik kazanır. ÖRNEĞİN Dil göstergeleri Trafik işaretleri Trafik lambaları Uyarı sinyalleri

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRT. ŞENAY SAĞNAK TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRT. NURAN YILMAZ ÇPL.