MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK -UŞAK Lise Ö ğ rencilerinin Sosyal Payla ş ım Sitelerine İ li ş kin Tutumları (U ş ak İ li Örne ğ i) Ege Universitesi Atatürk Kültür.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İnternetin Güvenli Kullanımı İçin Anne-Babalara Öneriler ve Uyarılar
Advertisements

MUSTAFA UYSAL TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
MUSTAFA YEŞİLADA
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTE PLANININ ÖNCESİ VE SONRASININ İNCELENMESİ
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
Veli ÇınarAyşegül Çelikkanat Erim Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğü Orta Okul Öğrencilerinin Mobil İnternet Kullanımına İlişkin Tutumları Pedagog Dr.Mehmet.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Olumlu Disiplin Yöntemleri
BODRUM İ LÇES İ N İ N E Ğİ T İ M OLANAKLARI BAKIMINDAN MU Ğ LA ÜN İ VERS İ TES İ ’NDEN BEKLENT İ LER İ.
(Facebook Örneği) Mehmet Aksüt Mega Eğitim Danışmanlık
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin GÜLER.
Sizin sosyal medya danı ş manınız olarak Markanız için sosyal medya stratejilerinin olu ş turulması ve yönetimini yapıyoruz. Ayrıca kriz durumlarında.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Eğitim Destek Sistemi A.İ.İ.T Dersi
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
ANA BABA TUTUMLARI. Tuncay DEMİRTAŞ.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
Dünyada iki milyardan fazla kişi internet kullanıcısı
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN İNTERNET GÜVENLİK SEMİNERİ
OKUL TEKNOLOJ İ PLANI. OKULUMUZ PE Ş LER İ NDEN G İ DEB İ LECEK CESARET İ N İ Z VARSA BÜTÜN RÜYALAR GERCEK OLAB İ L İ R.

Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine ba ğ lı oldu ğ u, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir ileti ş im a ğ ıdır. Internet, insanların.
Master in Advanced European and International Studies.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
12 Yaş üzeri: 2010’da 23.8 milyon 2011’de 24.8 milyon.
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
CİN ALİ FACEBOOK İLE TANIŞIYOR
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin TILFARLIG İ L.
YALIN KILIÇ TÜREL Kasım-BOTE-4-ELAZI Ğ Gizlilik ve Doğruluk Ders: bilişim etiği.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
WEB 2.0 ARAÇLARI TANITIM MUSTAFA EROĞLU
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
OKUL ÖNCESİNDE AİLE KATILIMI
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
Hazırlayan Ufuk Kemerci  2004 yılında ortaya atılmı ş bir kavramdır. Web sitelerinin yalıtılmı ş bilgi depoları ş eklinden çıkıp kullanıcılara.
Yrd. Doç. Dr. Alparslan ÖZMEN
l Bir Tehdit Mi? Ar. Gör. Zeynep Erkan Atik.
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
Atık kağıtlardan dünya haritası !. Farklı ülkelerdeki insanların temiz suya eri ş im yüzdelerinin ne oldu ğ unu ara ş tırdık. Atık ka ğ ıtları kullanarak.
ERp SOFTWARE Hasan HASANOV Slayt içerikleri  ERP Software nedir?  Türkiye’de ERP Uygulamaları  İ nternet ERP  ERP den Önce  ERP den Sonra.
BEBEKLER VE TELEVİZYON anket
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
Cihan Ünlü Türkçe öğretmenliği Wep02 ödevi
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
2-B İnternet Anketi Sibel Payaslı.
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
Fatma Kübra ÇELEN, Aygül ÇELİK & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Sunum transkripti:

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK -UŞAK Lise Ö ğ rencilerinin Sosyal Payla ş ım Sitelerine İ li ş kin Tutumları (U ş ak İ li Örne ğ i) Ege Universitesi Atatürk Kültür Merkezi, Konak, İzmir

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Giri ş Bireylerin farklı amaçlarla internet kullandıkları bilinmektedir. İ nternetin sa ğ ladı ğ ı olanaklarla, sosyal ya ş am, ileti ş im ve e ğ itim gereksinimlerinin kar ş ılanması için kontrollü bir ş ekilde internet kullanmaları gerekmektedir. İ nternet kullanımında sosyal a ğ lar önemli bir yer tutmaktadır.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Sosyal A ğ Sosyal a ğ terimi İ lk kez 1954 yılında, Barnes tarafından, ki ş inin çevresindeki di ğ er insanlarla olan ili ş kilerini tanımlamak amacıyla kullanılmı ş tır. Ona göre Sosyal a ğ lar birbirleriyle etkile ş imde olan ve ki ş i için psikolojik öneme sahip bireylerden meydana gelmektedir.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Facebook Dil, din, ırk fark etmeden yayılmaya devam eden sosyal a ğ ların, sürdürülebilirlikleri, içerdikleri bilgilerin güvenli ğ i ve i ş dünyasına zarar mı yoksa fayda mı getirece ğ i gibi konular sorgulanıyor. The Economist, yayımladı ğ ı bir analizde küresel çapta sosyal a ğ ların çekti ğ i ilgiye örnek olarak internette bir fenomene dönü ş mü ş olan Facebook’u gösteriyor.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Facebook.com Yapılan son istatistiklere göre Facebook.com adlı sitenin bugün yakla ş ık olarak 400 milyon kullanıcıya eri ş ti ğ i belirtilmektedir. Bununla beraber, site içinde her gün yakla ş ık 60 milyon ki ş inin durum güncellemesi yaptı ğ ı, siteye her gün 3 milyardan fazla foto ğ rafın yüklendi ğ i de ortaya çıkan çarpıcı veriler arasındadır. Facebook üyelerinin yüzde 70’i ABD dı ş ında ya ş ıyor.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Sosyal a ğ ların yararları • Çift yönlü etkile ş imi sa ğ lar • Dönüt sürecine olanak tanır. Ö ğ retmen ö ğ rencinin sordu ğ u bir soruya dönüt verebilir. Konuyla ilgili resimler videolar payla ş abilir. • Ö ğ renciler klasik sınıf ortamından kurtulup kendilerini rahat hissedebilecekleri ortamlarda ö ğ renmeyi gerçekle ş ebilirler.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Sosyal a ğ ların yararları Bireyler birbirleriyle etkile ş ime geçerek, birbirlerini daha yakından tanıma olana ğ ı sa ğ larlar. Sosyal a ğ ların e ğ itim alanından çok foto ğ raf payla ş ımı vb. için kullanıldı ğ ını dü ş ünüyorum. Sosyal a ğ lar e ğ itimde kullanılınca çok daha faydalı olacaktır.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Ara ş tırmanın Problemi Lise ö ğ rencilerinin sosyal payla ş ım sitelerine ili ş kin olarak nasıl bir tutum sergiledikleri problem cümlemizi olu ş turmaktadır.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Ara ş tırmanın Amacı Lise ö ğ rencilerinin sosyal payla ş ım sitelerine ili ş kin tutumları saptamak ve bu verileri alan uzmanları ile payla ş maktır.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Ara ş tırmanın Yöntemi Çalı ş mada tarama yöntemi uygulanmı ş tır. Ara ş tırmanın evreni lise ö ğ rencileri, Çalı ş ma evreni U ş ak İ li Orhan Dengiz Anadolu Lisesi, örneklemi ise 9,10,11 ve 12. sınıflardan birer ş ube olmak üzere toplam 117 ö ğ rencidir.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Bulgular FrekansYüzde Kız5950,43 Erkek5849,57 Toplam117100,00 Tablo 1. Katılımcıların Cinsiyet Durumu

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK FrekansYüzde Yeni Çevre Edinme4841,03 Kendini Tanıtma1311,11 Merak4034,19 Bilgi Edinme1613,68 Toplam117100,00 Tablo 2. Katılımcıların Facebook Kullanma Amacı

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Tablo 3. Katılımcıların Facebook Üyesi Olmalarında Kimin Etkili Oldu ğ u Durumu FrekansYüzde Arkada ş larım 9177,78 Ailem75,98 Akrabalarım32,56 Di ğ er 1620,57 Toplam117100,00

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK FrekansYüzde 1 yıldan az97,69 2 yıldan az2218,80 3 yıldan az4235,90 3 yıldan fazla3630,77 Toplam117100,00 Tablo 4. Katılımcıların Facebook Kullanıcısı Olma Süresi

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK FrekansYüzde Hergün5345,30 Haftada birkaç kez3933,33 Haftada bir kez1030,00 Ayda bir kez1512,82 Toplam117100,00 Tablo 5. Katılımcıların Facebook Kullanma Süresi

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Ortalama Facebook hesabımı dondurabilme hakkı beni rahatlatır 3,6 Facebooka mobil ba ğ lanabilme olana ğ ı yararlıdır 3,3 Facebookta siber tehlikelerden korunacak kadar bilgiye sahibim 3,1 Facebook hesabında gerçek bilgiler verilmelidir 2,8 Tablo 6. Katılımcıların Tutumlarına İ li ş kin A ğ ırlıklı Ortalamalar (Yüksek Düzey)

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Ortalama Facebookta görüntülü konu ş mayı yararlı buluyorum 2,6 Facebook duygu payla ş ımında çok etkilidir 2,5 Facebooktaki payla ş ımlar sayfa sahibinin popülerli ğ inin göstergesidir 2,5 Facebook kültürel yapımıza olumlu katkılar sa ğ lar 2,4 Babamın facebook hesabı var ve payla ş ımlarımı görebilir 2,4 Tablo 7. Katılımcıların Tutumlarına İ li ş kin A ğ ırlıklı Ortalamalar (Orta Düzey)

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Ortalama Annemin facebook hesabı var ve payla ş ımlarımı görebilir 2,2 Facebookta geçirilen zaman yararlıdır 2 Facebook kullanmak sözel zekâ ve yaratıcılı ğ ı geli ş tirir 1,9 Özel resimler de facebookta payla ş ılmalıdır 1,8 Facebooktaki oyunlar yararlıdır 1,7 Tablo 8. Katılımcıların Tutumlarına İ li ş kin A ğ ırlıklı Ortalamalar (Dü ş ük Düzey)

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK • Facebook insanlar için zaman kaybıdır. Facebooka girmek insanların çe ş itli hastalıklara yakalanma olasılı ğ ını etkiler. (29) • Facebook arkada ş bulma ve arkada ş larla konu ş maktan dolayı yararlıdır. Uzak mesafe olarak akrabalarımızla görüntülü konu ş mak yararlıdır. (64) Katılımcıların Ara ş tırmaya İ li ş kin Görü ş leri

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK • Facebook kar ş ı cinse olan ilginin sanal aleme yansımadır. Facebook bana göre hiçbir yararı olmayan i ğ renç ve etik kuralları tanımayan bir portal. (100) • Benim bestelerimi millet daha çok görsün ve dinlesin. Ba ş ka hiçbir amacım yok. (108) • Facebook insanların yaratıcılı ğ ını kısıtlıyor.(87) • Sadece zaman kaybı. (93) • Facebook bir özentidir. (80) • Bir facebook hesabına sahibim onun yararsız ama e ğ lenceli oldu ğ unu dü ş ünüyorum. (74) ş eklinde görü ş belirtmi ş lerdir. Katılımcıların Ara ş tırmaya İ li ş kin Görü ş leri

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Sonuç Ara ş tırma sonucunda; katılımcıların büyük ço ğ unlu ğ unun “yeni çevre edinme” amacıyla facebook kullandı ğ ı, facebook hesabı açmada “arkada ş larının etkili oldu ğ u”, üç yıldan beri facebook hesabı oldu ğ u, hemen her gün facebooku ziyaret ettikleri görülmektedir. Facebook hesabını dondurabilme ve mobil ba ğ lanabilme olana ğ ı katılımcıları memnun etmektedir. Facebooktaki oyunları yararlı görmemekte, özel resimlerin payla ş ılması, facebook kullanmanın sözel zekâ ve yaratıcılı ğ ı geli ş tirdi ğ ine ili ş kin tutumları olumsuzdur. Facebook kullanılırken harcanan zamanı bo ş a gitti ğ ini belirtmektedirler.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK Öneriler Sosyal a ğ kullanıcılarının hesap açarken bilgilendirme notlarını okumaları sa ğ lanmalıdır. Kötü niyetli ki ş ilerin onları ne gibi tehlikelerle kar ş ı kar ş ıya bırakabilece ğ i hatırlatılmalıdır. Gençlerin önce yüzme ö ğ renmeleri sonra denize açılmaları daha do ğ ru bir davranı ş olacaktır.

MEGA EĞİTİM DANIŞMANLIK- UŞAK