Sağlık, sağlık hizmetleri ve sağlıkla ilgili temel kavramlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
Advertisements

Zinde İSG Etiği DRUZ.
“Doğruyu yalnız bırakma acizliğinden,
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
30 Ekim-2 Kasım 2014 ANTALYA, TÜRKIYE
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Karar vericileri etkilemenin önemi Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
Sağlık Hukuku Kavramı ve Eğitimde Dikkat Noktalarımız
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
HASTANE ETİK KURULLARI
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ. YÖNETİCİLERE SORU Her şey bir avuç kimse için mi, herkese birer avuç mu ?
Toplum Sağlığını Geliştirme
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
“Sağlık Yönetiminde Gelecek”
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
SAĞLIK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (SED) NEDİR?
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
SAĞLIK VE SİGORTA YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ I.ULUSAL KONGRESİ KAMU HASTANE BİRLİKLERİ “KAMU HASTANE BİRLİKLERİ YAPILANMASININ SAĞLIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ” İstanbul.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi
ETİK SÖZLEŞME.
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Prof. Dr. Ayten DEMİR
Dünya Tabipleri Birliği
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

Sağlık, sağlık hizmetleri ve sağlıkla ilgili temel kavramlar Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı kpala@uludag.edu.tr

FAKÜLTEMİZE HOŞ GELDİNİZ TIP 1011 Halk Sağlığına Giriş dersinin amacı, Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerini halk sağlığı kavramı ile tanıştırmak, onlara sağlık ve sağlık hizmeti kavramlarını tanıtmak ve sağlığı etkileyen etmenler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

TIP1011 HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ DERSİ PROGRAMI 21.09.2010 Halk sağlığına giriş Dr.N. Aytekin 2 28.09.2010 Sağlık, sağlık hizmetleri ve sağlıkla ilgili temel kavramlar Dr.K.Pala 3 05.10.2010 Sağlığın belirleyicileri 4 12.10.2010 Sağlık politikaları Dr.K. Pala 5 19.10.2010 Demografi ve Sağlık 6 26.10.2010 Üreme sağlığı 7 02.11.2010 Sağlık Eğitimi 8 09.11.2010 Sağlık İletişimi 9 23.11.2010 Sağlığı Koruma Dr.E. İrgil 10 14.12.2010 Sağlıkta Teknoloji Kullanımı 11 21.12.2010 Temel Sağlık Hizmetleri Dr.A.Turkkan 12 28.12.2010 Sağlıkta Eşitsizlikler 13 04.01.2011 Çevre ve İnsan Dr.N. Akış 14 11.01.2011 Sağlıkta Ekip Çalışması ve Toplumu Tanıma

“Sağlık” dendiğinde ne anlıyoruz? Bireyin yaşamı (Ömür) Yaşadığı süre (yıl) Hastalık olmaksızın Ağrı olmaksızın Sakatlık olmaksızın Sağlığın korunması Sağlığın geliştirilmesi Hastalıkların önlenmesi Sakatlıkların önlenmesi Hastalananların etkin tedavisi Sakatlıkların rahabilitasyonu Tıbbi rehabilitasyon Sosyal rehabilitasyon

S A Ğ L I K , YALNIZCA HASTALIK YA DA SAKATLIĞIN BULUNMAMASI DEĞİL, AYNI ZAMANDA BEDENSEL, RUHSAL ve SOSYAL OLARAK TAM BİR “İYİLİK DURUMU”DUR.

İnsanlar geçen yüzyıllarda ortalama olarak kaç yıl yaşıyorlardı? DOĞUMDA BEKLENEN YAŞAM ÜMİDİ (Life expectancy): İnsanların doğduğu andan başlayarak kaç yıl yaşama olasılıklarının olduğunu gösteren sayı. İstatistiksel yöntemlerle hesaplanır. En sık kullanılan sağlık düzeyi göstergelerinden biridir.

AVRUPA YIL DBYÜ (Yıl) 1800 33,3 1850 36,3 1900 42,7 1950 64,7 1990 74,2 2001 76,8

SAĞLIKLA İLGİLİ BAZI SORULAR: Sağlık “hak” mı, “gereksinim” mi? “Hasta” mı, “müşteri” mi?

Hak Hak, bireyin, diğer insanların kendi hayatlarını yaşama şekline müdahale etmeden, kendi yaşamına yön verme özgürlüğü Hukuk düzeninin kişilere tanımış olduğu yetkiler Hak kavramı bireyler arasında “eşitlik” içerir.

İnsan hakları Tüm insanların sahip olduğu varsayılan “Temel hak ve özgürlükler” İnsan hakları, ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Bu hakları kullanmakta herkes eşittir.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

Gereksinim İnsanların maddi ve kültürel varlıklarını sürdürmek ve geliştirmek için çeşitli mal ve hizmetlere karşı duydukları istek bu isteğin yarattığı gerginlik ya da açlık. Gereksinim kavramı bireyler arasında “farklılık” içerir.

Gereksinimin iki temel özelliği: Tatmin edildikçe şiddeti azalır. Belli sınırlar içinde birbirlerinin yerine geçebilir.

Hükümetler, kendi halklarının sağlığından sorumludur. DSÖ ANAYASASI, 1947 S a ğ l ı k; Irk, din, dil, politik inanç, ekonomik ve sosyal durum ayrımı gözetilmeksizin doğuşta kazanılan temel bir haktır. Hükümetler, kendi halklarının sağlığından sorumludur.

Sağlık hakkı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 1948

Sağlık hizmetinden yararlanan kişi Hasta mı, müşteri mi?

Hasta mı, müşteri mi? Kapitalist sistemde müşteri “parası olan” ve “parası kadar alış veriş yapabilme özelliğine sahip olan kişi” anlamına gelmektedir.

SAĞLIK HAKSA, HASTA MÜŞTERİ OLAMAZ! Hasta mı, müşteri mi? SAĞLIK HAKSA, HASTA MÜŞTERİ OLAMAZ! Sağlık hizmeti alması gereken kişiye “Müşteri” dendiği zaman ortaya çıkan iki önemli sonuç şudur: “Parası olmayan sağlık hizmeti alamaz” “Parası olan da ancak parasının yettiği hizmeti satın alabilir”

Sağlık hakkı nasıl ele alınmalı? Sağlık hakkının bileşenleri nelerdir?

“Sağlık hakkı”nın bileşenleri Sağlığın bir hak olarak kabul edilmesi Standartlar (Yasal düzenlemeler, rehberler, etik değerler ve protokoller) Araştırma ve geliştirme (Ekonomik, sosyal ve kültürel konular) Sağlık durumu analizi Kapsayıcı ulusal sağlık planı

“Sağlık hakkı”nın bileşenleri Her türlü ayrımcılığı reddetme Saydamlık Kültürel farklılıklara saygı Kalite Katılım (politika oluşturulması, uygulama ve hesap verebilirlik) Ulusal finansman (hakkaniyet ve kanıta dayalı)

“Sağlık hakkı”nın bileşenleri Uluslar arası boyut (İşbirliği, eşgüdüm) Sağlık insan gücü Sağlıkla ilgili bilgilendirme Sağlığın geliştirilmesi İlaçlar Sektörler arası işbirliği Kamu tarafından yürütülen sağlık eğitimi Değerlendirme, izleme, hesap verme, düzeltme.

Sağlık hizmetleri Halkın sağlık alanındaki istek ve gereksinimlerini karşılamak amacıyla ülke düzeyinde örgütlenmiş kurumlarca yapılan hizmetler.

TIBBIN BİLEŞENLERİ Tıbbi bilginin üretimi Tıp eğitimi Sağlık hizmeti Araştırma Tıp eğitimi Planlama Yetiştirme İstihdam Sağlık hizmeti Koruyucu Tedavi edici I.Basamak II.Basamak III.Basamak Esenlendirici

Hekimliğin amacı “Şu yaşanası dünyada, kişinin, olanakların elverdiği ölçüde uzun bir yaşamı, sağlık, mutluluk ve verimli bir çalışma içinde sürdürebilmesini sağlamaktır.” Prof.Dr.Rahmi Dirican (1928-2010)

SAĞLIK HİZMETİ SUNMA ANLAYIŞI GELENEKSEL HEKİMLİK UYGULAMALARI ÇAĞDAŞ HEKİMLİK UYGULAMALARI

SAĞLIK HİZMETİ ANLAYIŞI GELENEKSEL HEKİMLİK Ç A Ğ D A Ş H E K İ M L İ K Öncelik : Hastalıkların tedavi edilmesi Öncelik: Sağlığın korunması ve geliştirilmesi Hastalanınca hizmet sunumu Herkese sürekli hizmet Sunum hekim ağırlıklı “Ekip” anlayışı Uzman hekim kullanımı ağırlıklı Genel pratisyenlere ağırlık Toplum pasif konumda Toplum katılımı Sağlıktan yalnızca sağlık sektörü sorumlu Sektörler arası işbirliği

Sağlık hizmeti gereksinimi Sağlık hizmeti sunumu Gelir Düzeyi (Hizmet sunucuları) A Sağlık hizmeti gereksinimi E Kişi başına sağlık kuruluşuna başvuru (2008) Güneydoğu Anadolu : 4,97 Batı Marmara : 7,31

Sağlığın ticareti Sağlık, ticari bir mantıkla ele alındığı her zaman, temel bir insan hakkı olmaktan çıkar; parası olanın ancak parası kadar satın alabildiği bir meta biçimine dönüşür ki, bugün karşı durulması gereken asıl tehdit bu durumdur.

“İYİ HEKİMLİK” DEĞERLERİ Mesleki bağımsızlığını korumak Meslektaşları ile iyi ilişkiler kurmak Her zaman bilimsel bilgiyi kullanmak Ayrım yapmadan hizmet sunmak Kişi özerkliğine saygı göstermek Dürüstlük (doğruyu/gerçeği söylemek) İnsanın yaşam, sağlık ve onuruna saygı ve özen göstermek Hasta yararını her zaman kendi (ya da kurumsal) çıkarının önünde tutmak Mesleki gizliliği korumak, özel yaşama saygı göstermek Kaynakların adil ve verimli kullanımına dikkat etmek, kurumsal düzeyde bunu talep etmek Çıkar çatışmasının ayırdına varabilmek ve kaçınmak Temel olarak toplumun sağlık hakkını, özel olarak sağlık hizmetine erişim hakkını gözetmek Hizmet sunarken sağlığın belirleyicilerini ve toplumsal/kültürel koşulları dikkate almak