Rekabet Hukukunda Haksız Fiil Sorumluğu ve

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ön İnceleme Nedeniyle Düzenlenecek Raporlar
Advertisements

HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Tarafım, Tarafsın, Taraf -
TUNCAY SONGÖR Rekabet Kurulu Üyesi İkinci Başkan
Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES
Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacına yönelik olarak oluşturulan kurallar üzerine inşa edilmiş bir hukuk dalıdır.
İSTANBUL BAROSU AVUKATLARI MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
MENFİ TESPİT VE İSTİRDAT DAVASI
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
HAKLARIN KULLANILMASI VE KORUNMASI
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Tasfiye
Harun GÜNDÜZ Tuğçe KOYUNCU
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
REKABET HUKUKUNDA YAPTIRIMLAR
İŞ KAZALARINDAN DOĞAN CEZAi VE HUKUKi SORUMLULUKLAR
VI. SÜRELERİN KESİLMESİ KONUSU; SABRİ YAĞIZ ID:
Candaş İLGÜN YARGITAY ÜYESİ.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
AMASYA VALİLİĞİ HİZMET İÇİ EĞİTİM
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Özel Hukuk Alanındaki Sonuçlar Haksız Fiil Sorumluluğu Geçersizlik
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Danimarka İnceleme ve İhtilafların Çözümü Sistemi Jens Fejoe.
Ticari İş ve Ticari Yargı
Engellilik ve Dava Örnekleri
İCRA HUKUKUNDA TARAFLAR
TAM YARGI DAVALARI.
Kurulun İnceleme ve Araştırması
YAZILIM HAKLARI İÇİNDEKİLER 1-)Telif Hakkı Nedir Ve Ne İşe Yarar?
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 17
Sözleşmenin hükümsüzlüğü
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI(İİK m. 67 vd)
DOÇ.DR.ABDULLAH DEMİR ZİRVE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
Eşitlik İlkesini Uygula
HEKİM HASTA İLİŞKİSİNİN HUKUKİ BOYUTU
HAKSIZ REKABET. HAKSIZ REKABET NED İ R HAKSIZ REKABET, T İ CARET HUKUKUNDA B İ R K İ Ş İ YA DA KURUMUN B İ R D İĞ ER ÜZER İ NDE HERHANG İ B İ R ALANDA.
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
DAVA İŞ LEMLER İ 26 – 30 EYLÜL İDARE VE VERGİ MAHKEMELERİ DAVA DOSYASI İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri kanunla verilen görevleri yerine getirmek.
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER-II
NİŞANLILIK NİŞANLILIK KAVRAMI VE NİŞANLANMA NİŞANLILIĞIN HÜKÜMLERİ
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER-II
ANAYASA YARGISI. ANAYASA YARGISI Uyuflmazl›k Yarg›s› Farkl› yarg› kollar› aras›nda ortaya ç›kan yarg› yolu uyuflmazl›klar›n› gidermek amac›yla.
MEDENÎ KANUNUN BAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ VE TEMEL KAVRAMLAR
SOYBAĞININ KURULMASI KAN BAĞINA DAYANAN SOYBAĞININ KURULMASI
YENİ SAYIŞTAY KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN HESAP YARGILAMASI VE KANUN YOLLARI
REKABET KURULU’NUN BİR KISIM BANKALAR HAKKINDA VERDİĞİ İDARİ PARA CEZASININ ÖZEL HUKUK SORUMLULUĞU ÜZERİNE ETKİLERİ Av.İbrahim Murat Haznedar.
İdari Davaların Açılması
HAKLARIN ASLEN KAZANILMASI
UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI
T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2016/1620 K. 2016/9490 T
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Başlangıç Hükümleri-8. Hafta
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ VE TÜKETİCİ MAHKEMESİ
Kişiler Hukuku-13. Hafta.
İŞ MAHKEMELERİ.
MEDENİ HUKUKTA SORUMLULUK
Spor Faaliyetleri Dolayısıyla İşlenen Suçlar
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
İSPAT KAVRAMI.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası
5. ZAMANAŞIMI a) Zamanaşımının şartları aa) Zamanaşımına tâbi bir alacak olmalıdır bb) Zamanaşımı süresi geçmiş olmalıdır cc) Sürenin hesaplanması aaa)
ZararIn Ve TazminatIn HesaplanmasI
9.BASININ MANEVÎ ZARARDAN SORUMLULUĞU
Zorunluluk hali Şartları Hüküm ve sonuçları
Sunum transkripti:

Rekabet Hukukunda Haksız Fiil Sorumluğu ve Tazminat Davalarında Usul Sorunları hİlal utku

Farz edelim ki… İhlalden zarar görenlerin hak arama bilinci Kanun hükümlerinin etkin bir şekilde uygulanması Zararın hesaplanması

Zararın Tazminini Talep Ederken Sorumluğun Koşulları Usul Sorunları

1. SORUMLULUĞUN KOŞULLARI

Haksız Fiil Sorumluluğu Hukuka Aykırı Fiil Zarar Kusur İlliyet Bağı

Hukuka aykırılık - Anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararları Hakim durumun kötüye kullanılması Birleşme ve devralmalar … hukuka aykırı ve yasaktır!

Zarar Fiili zarar Yoksun kalınan kar “Hammadde için daha yüksek ücret ödedim” Yoksun kalınan kar “Daha az sayıda müşteriye ulaşabildim” Doğrudan Menfi Müspet Dolaylı Yansıma

Kusur ve İlliyet Bağı Rekabet Kanunu “kusur olmadan” ihlal edilebilir mi? 57. maddede kusura atıf yok Tacir olmanın hükümleri Kusurun ağırlığı ve tazminat miktarı İlliyet bağı

2. USUL SORUNLARI

Tazminat davasında taraflar Kimler menfaat sahibi olabilir? Her kim bu Kanun’a aykırı olan eylem, karar,sözleşme veya anlaşma ile rekabeti engeller, bozar ya da kısıtlarsa veya … hakim durumunu kötüye kullanırsa, bundan zarar görenlerin her türlü zararını tazmine mecburdur.

C Tarımcılık A.Ş. D Tavukçuluk A.Ş. A Tavukçuluk A.Ş. B Tavukçuluk A.Ş. Distribütör Bayi

Toplu dava? Hak arama maliyetleri Class action X Collective Redress Tüketiciler KOBİ’ler Class action X Collective Redress Türkiye için bir alternatif? Tüketici dernekleri İhtiyari dava arkadaşlığı

10 Yıl 1 Yıl Soruşturma re’sen başlatılmışsa? “Zararın ve failin öğrenilmesi” Kararın Kesinleşmesi Soruşturma Kararı Gerekçeli Karar Şikayet Tefhim Soruşturma re’sen başlatılmışsa? Davacı şikayetçi değilse? Zararın ve Failin öğrenilmesinden itibaren 1 yıl Haksız fiil tarihinden itibaren 10 yıl

Sorun Şikayet? Tefhim? Gerekçeli Karar’ın yayınlanması? Zararı ve failini öğrenme Zamanaşımı Şikayet? Tefhim? Gerekçeli Karar’ın yayınlanması?

Yargıtay’ın Yorumu 1999: Kurul kararı olmalı “Tazminata karar verilebilmesi için öncelikle Rekabet Kurulu tarafından hakim durumun kötüye kullanılmış olduğunun saptanması gerekir. Mahkemece davacı tarafın anılan yasa kapsamında Rekabet Kurumuna başvuruda bulunup bulunmadığının araştırılması, böyle bir müracaat yoksa yapılacak başvurunun, ön mesele olarak sonucunun beklenmesi gerekirken bu husus düşünülmeden karar verilmesinde isabet görülmemiştir.” 1999: Kurul kararı olmalı Tacir, gerekli tedbirleri almak zorundadır. Olayda hakim durumun kötüye kullanılmasının koşulları da yoktur. Rekabet Kurulu’nun kararıyla da davalının 4054 sayılı Yasaya aykırı bir eyleminin bulunmadığı saptandığından, anılan Kanun’un 58. maddesindeki tazminata hükmedilmesinin koşulları oluşmamış olmasına, olay ikrahı oluşturmadığından 4054 sayılı Yasaya aykırılık dolayısıyla açılan idari davanın sonucunun da beklenmesine yer olmadığından davanın reddine karar vermek gerekir. 2002: İptal davası sonucunun beklenmesi gerekmez Rekabet Kurulu kararıyla sözleşmelerde yer alan rekabet etmeme yükümlülükleri ve bu etkiyi doğuran nitelikteki diğer yükümlülüklerin sözleşme metinlerinin tamamından çıkartılmasına karar verilmiştir. Bu durumda Mahkemece, Rekabet Kurulu kararının kesinleşip kesinleşmediği ve davaya etkisi gözetilerek bir karar verilmesi için hükmün bozulması gerekmiştir. 2006: Kurul kararı kesinleşmeli

Çözüm önerisi Tazminatın koşulları Zamanaşımı başlangıcı Bekletici mesele Devam eden ihlallerde zamanaşımı Kurul kararları yol gösterici olmalı Yeknesak yorum!

İspat Haksız Fiil Kusur Zarar İlliyet Bağı

İspat vasıtaları Uyumlu eylemlerde ispat yükü Rekabeti kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaların varlığı, her türlü delille ispat edilebilir Uyumlu eylemlerde ispat yükü Herkes iddiasını ispatlamakla yükümlüdür Uyumlu eylem içerisinde olmadığını ispat etme yükümlülüğü

Deliller Kurul kararı Soruşturma dosyası ve ekleri Kesinleşmişse Kesinleşmemişse Soruşturma dosyası ve ekleri Rekabet Kurumu’nun bilirkişiliği