Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZararIn Ve TazminatIn HesaplanmasI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZararIn Ve TazminatIn HesaplanmasI"— Sunum transkripti:

1 ZararIn Ve TazminatIn HesaplanmasI
I.MADDÎ ZARARIN HESAPLANMASI 1. Zararın ispatı 2. Zararın hesaplanacağı zaman 3. Zarar miktarına faiz eklenmesi 4. Zarardan faydaların indirilmesi (denkleştirme)

2 II. MADDİ TAZMİNATIN BELİRLENMESİ VE HESAPLANMASI 1
II.MADDİ TAZMİNATIN BELİRLENMESİ VE HESAPLANMASI 1.Tazminattan indirim sebepleri a)Zarar görenin zarara razı olması c)Zarar görenin ortak veya kişisel kusuru d)Tazminatın ödenmesinin zarar verenin malî durumunu kötüleştirmesi e)Diğer sebepler (olayın özellikleri) 2.Maddî tazminatın türleri a)Aynen tazmin-nakden tazmin b)Zararın sermaye veya irat şeklinde tazmin edilmesi c)Geçici ödemeler

3 III. MANEVÎ TAZMİNAT 1. Kavram 2. Kişilik haklarını koruyan davalar 3
III.MANEVÎ TAZMİNAT 1.Kavram 2.Kişilik haklarını koruyan davalar 3.Manevî tazminatın nitelik ve işlevini açıklayan görüşler a)Tatmin görüşü b)Ceza görüşü c)Telâfî görüşü 4.Manevî tazminat talebinin devri; mirasçılara geçmesi

4 6. Manevî tazminatın hesaplanması 7. Manevî tazminat türleri 8
6.Manevî tazminatın hesaplanması 7.Manevî tazminat türleri 8.Manevî tazminat davasında taraflar a)Davacı b)Davalı

5 İBK. T , E. 1980/1, K. 1981/2 5846 sayılı fikir ve san'at eserleri kanununda gösterilen haller dışında iktibas yapılmış olsa dahi, iktibas hususunda kullanılan eser sahibinin ve eserinin adı belirtilse bile eser sahibi, haksız rekabet hükümlerine dayanarak BK.nun 49. maddesindeki koşulların gerçekleşmesi halinde manevi tazminat isteyebilir.

6 HGK. T , E. 2017/4-1359, K. 2017/1208 Dava; haksız eylem nedeniyle manevi tazminat isteğine ilişkindir. Her ne kadar davalılar haksız tahrik sonucunda davacıya karşı etkili eylemde bulunmuşlar ise de davacının olay sonucunda yirmibeş gün iş ve güçten kalacak şekilde yaralandığı, bacağında oluşan kırık nedeniyle yoğun acılar yaşadığı, hastanede ve evde uzun süre tedavi gördüğü anlaşılmakta olup, mahkemece davacının gördüğü zarar ile tarafların kusur durumu, sosyal ve ekonomik durumları ve olayın meydana geldiği tarihteki paranın alım gücü değerlendirilmek suretiyle takdir edilen TL manevi tazminat miktarının yerinde olduğu kurul çoğunluğunca kabul edilmiştir.


"ZararIn Ve TazminatIn HesaplanmasI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları