ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYGULANACAK ENERJİ VERİMLİLİĞİ YAZILIMLARI İLE
Advertisements

ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
ENERJİ VERİMLİLİĞİ.
ENERJİ HAREKETİ Sınıftan çıkarken, ışıkları kapatmayı unutmayalım.
Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
∑ ∑ ∑ SİGMA ELEKTRİK PROJE-TAAHHÜT
Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu
ASELSAN’DA VERİMLİLİK YÖNETİMİ
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
Enerji Performans Uygulamaları,
Başbakanlık Genelgeleri ve Kamunun Alacağı Tedbirler
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
ENERJİ ETÜDÜ VERİMLİLİK ARTIRICI PROJELER genel bilgilendirme
1 1. ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ FORUMU OCAK 2009 Yeşilköy-İSTANBUL İÇİŞLERİ BAKANLIĞINCA YAPILAN ÇALIŞMALAR.
BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Akıllı Yapı Sistemlerinin Enerji Tasarrufuna Etkileri
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Bİlİyor musunuz? Bİnanizin yapi kullanim İznİ
YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR
SANAYİDE ENERJİ TASARRUFU ve VERİMLİLİK
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
HERŞEY İÇİN ENERJİ… ENERJİ;
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?
ENERJİ TASARRUFU Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji.
DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
OTO KAZA SİGORTALARI - HİZMET KALİTE İYİLEŞTİRME
TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI
İçişleri Bakanlığının 2008/55 Sayılı Genelgesi
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
ENERJİ TASARRUFU.
Seminar on Sustainable Buildings
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
YAKITLAR VE ISITMA sistemlerinde ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
İLLER İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ  PENCERELERDE ISI YALITIMI YAPILMIŞ, BİNA ANA GİRİŞİNDE ÇİFT KAYAR KAPI MEVCUT.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Mak.Yük.Müh. – Enj.Ver.Dai.Bşk.V. Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
MERSİN ÜNİVERSİTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ BURCU SARI
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
FEN VE TEKNOLOJİ DERS:FEN VE TEKNOLOJİ
Mobil Teknolojiler ve Akıllı Şebekeler
ENERJİ TASARRUFU NEDİR?
FİBER OPTİK AYDINLATMA Oğuzhan PİRE
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI03 Politika Analizi Çalışma Programı.
AYDINLATMA’DA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
YALITIM.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
ENERJİ TASARRUFU.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
KURUMSAL BİLGİLER - TARİHÇE Ortaklık Yapısı
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
TEPEBAŞI BELEDİYESİ İlk Altın Puan Sertifika Kamu Binası / Türkiye
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMI
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası
ENERJİ TASARRUFU.
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
2018 Yılı Devam Eden Projeler
ASELSAN’DA VERİMLİLİK YÖNETİMİ
ENERJİ TASARRUFU ENERJİ TASARRUFU NEDİR? Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde her hangi bir azalma olmadan enerjiyi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op.Dr.Altınok ÖZ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR? Binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan birim hizmet yada ürün başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Bunun için, enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması, enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması gerekmektedir. Ülkemizde enerji bilincinin geliştirilmesine yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik kanun ve yönetmelikler çıkarılmıştır.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İLE İLGİLİ BAŞLICA YASAL MEVZUATLAR 18/04/2007 Tarih ve 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu [ Bu Kanunun 10.madde birinci fıkra (a) bendinin (8) numaralı alt bendi iki yıl sonra (18.04.2009), diğer hükümleri yayın tarihinde yürürlüğe girmiştir. ] 25/10/2008 Tarih ve 27035 Sayılı Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Arttırılmasına Dair Yönetmelik [ Bu yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir. ] 05/12/2008 Tarih ve 27075 Sayılı Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği [ Bu yönetmelik yayım tarihinden bir yıl sonra (05.12.2009) yürürlüğe girmiştir. ]

ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJE ADIMLARI 1- BELEDİYENİN SAHİBİ OLDUĞU VEYA KULLANDIĞI BİNALARIN, KANUN KAPSAMA ALANINA GİREN DURUMLARININ (BİNALARIN TOPLAM ALANI (M2) VEYA HARCADIĞI TOPLAM ENERJİ ‘’TEP‘’ (ton eşdeğer petrol) VERİLERİNİN ÇIKARILMASI. 2- VERİLERİN ELDE EDİLMESİ İÇİN İLGİLİ MÜDÜRLÜKLERE YAZI YAZILMASI VE CEVAPLARIN TOPLANMASI 3- TOPLANAN VERİLERİN ENVANTERİNİN ÇIKARILMASI 4- BU VERİLERE GÖRE KANUNA UYUM DURUMUNUN BELİRLENMESİ. 5- BİNALARIN TOPLAM İNŞAAT ALANI 10000 M2 VEYA GEÇİYORSA VEYA BİNALARIN HARCADIĞI YILLIK TOPLAM ENERJİ 250 TEP VEYA ÜSTÜNDE İSE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI İÇİN KURUM ENERJİ YÖNETİCİSİ GÖREVLENDİRİR VEYA DIŞARIDAN BU HİZMETİ SATIN ALIR. 6- PROJE YÖNETİCİSİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ HİZMETLERİNİ KURUM TEKNİK ELEMANLARI İLE KOORDİNELİ OLARAK YÜRÜTÜR VE PERYODİK RAPORLAR HAZIRLAYARAK ÜST MAKAMA BU BİLGİLERİ SUNAR. HER YIL MART AYI SONUNA KADAR YILLIK ENERJİ TÜKETİM BİLGİLERİNİ GENEL MÜDÜRLÜĞE GÖNDERİR. 7- PROJE YÖNETİCİSİ,ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARINI KANUN VE YÖNETMELİKLERİN ÖN GÖRDÜĞÜ ÇALIŞMALAR DOĞRULTUSUNDA YÜRÜTÜR.

PROJENİN UYGULAMA ADIMLARI 1- ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMİNDE YAPILACAK İYİLEŞTİRMELER: a) Isınma döneminde, iç ortam sıcaklığını 22 derecenin üzerinde olmayacak şekilde ayarlamak. b) Radyatörler arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları konacak. c) Her ısıtma sezonu öncesi, sistemlerin bakımı ve kontrolü ile baca gazı ölçümleri yapılacak. 2- KLİMA VE HAVALANDIRMA TESİSATINDA YAPILACAK İYİLEŞTİRMELER: a) Soğutma sistemi ve klimalar, dış ortam sıcaklığı 30 derecenin altındayken soğutma amaçlı çalıştırılmayacak. b) Yeni alımlarda A sınıfı klima santralleri alınacak. 3- KAMU KESİMİNDE BİLİNÇLENDİRME YAPILMASI: a) Çalışanlar çalıştıkları yerlerin enerji tüketimi hakkında bilinçlendirilecek. b) Herkesin görebileceği yemekhane, konferans salonu, geçiş bölgeleri ve benzeri yerlere; kullanılmayan lambaların söndürülmesine, elektrikli ev aletleri ve ampüllere yönelik verimlilik etiketlerinin tanıtılmasına, ofis cihazlarının kullanılmadığı durumlarda kapatılmasına yönelik afişler ve spotlar asılacak.

4- ELEKTRİK TESİSATI VE AYDINLATMADA YAPILACAK İYİLEŞTİRMELER: a) Aydınlatmada akkor flamanlı lambalar yerine kompakt (enerji tasarruflu) florasan lambalar kullanılacak. b) Manyetik balastlı lambalar yerine elektronik balastlı yüksek verimli florasan veya LED’li lambalar kullanılacak. c) Kısa süreli kullanılan mekanlarda ısı ve ışığa duyarlı sensörler kullanılacak. d) Elektrik tarifelerine dikkat edilecek e) İç aydınlatmada elle ayrı kumanda yapılabilecekleri yapmak. Işık yayılımını azaltan armatür camları değiştirilecek. 5- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI KULLANILMASI: a) Güneş enerjisinden faydalanma olanaklarının kullanılmasını sağlayacak proje çalışmaları yapılacak. 6- İZOLASYON YAPILMASI: a) Dış cephe izolasyonu olmayan yerlere izolasyon yapılacak. b) Isıtma soğutma taşıyan boruların ve flanşlarının izolasyonların yapılması.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü TEŞEKKÜRLER KARTAL BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü